fbpx

ЕНП дръпва леко пред ПЕС 20 дни преди евровота

Време за четене: 2 мин.

Социологическо проучване на проекта „ПолУоч“ (PollWatch), представено днес, показва, че Европейската народна партия (ЕНП) увеличава преднината си предПартията на европейските социалисти (ПЕС) по-малко от 20 дни преди изборите за Европейски парламент.

Днес ЕНП получава 216 места (28,8%), а ПЕС (27,3) – 205 места от 751-местния европарламент.

Проучването от 30 април даваше преднина на ЕНП с 5 места – 213 срещу 208. В изследването от миналата седмицасоциалистите загубиха позиции във Франция и Полша, докато ЕНП спечели в Испания, Румъния и Полша.

Въпреки това обаче ситуацията за евросоциалистите е много по-добра, отколкото в настоящия парламент, чийто мандат изтича. В момента ЕНП има 274 депутати срещу 195 за ПЕС.

Трети в проучването на PollWatch са Групата на алианса на либералите и демократите за Европа. Те получават 8,4% или 63 места.
Четвърта е Конфедеративната група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица със 6,5% или 49 места.

В същото време групата на Зелените/ Европейски свободен алианс (41 места, 5,5%), Европейските консерватори и реформисти (39 места, 5,2%) и Групата „Европа на свободата и демокрацията“ (39 места, 5,2%) си дишат във врата за петото място.
99 места или 13,2% са за независими членове.

Европейските консерватори и реформисти ще спечелят места само от 6 страни членки, а е нужно да получат подкрепа в минимум седем страни, за да сформират група. Обаче други партии могат да се присъединят към консерваторите, такива като N-VA от Белгия или Партия Истински финландци.

В проучването се прогнозира, че седем партии, които се очаква да се присъединят към Льо Пен и Вилдерс в нова група (FN от Финландия, PVV от Холандия, LN от Италия, FPO от  Австрия, VB от Белгия, SD от Швеция и SNS от Словакия), ще спечелят най-малко 38 местаВ резултат на това може да има три групи в ЕП, които се намират в крайнодесния политически спектър, като всяка приблизително ще получи по около 40 места.
Все още не е ясно къде ще бъдат местата на „Движение пет звезди“ на Бепе Грило. Според последните проучвания движението на Грило ще спечели 21 места.

Днешното проучване показва, че от България ЕНП ще получи шест места, 5 за ПЕС, 2 за Групата на алианса на либералите и демократите и четири към групата на независимите членове.

News.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ