Подкрепата за правителството в Полша расте

Последните данни показват, че патриотичното, консервативно правителство на Полша се радва на огромна преднина в социологическите проучвания. Еврофилската опозиция изостават с над 30 точки.

Според базиран във Варшава социологически център подкрепата за „центристката“ Гражданска платформа (ГП) – партията на сегашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск (който оглавяваше предишното правителство в Полша) – е намаляла до четиринайсет на сто.

Последните данни показват, че патриотичното, консервативно правителство на Полша се радва на огромна преднина в социологическите проучвания. Еврофилската опозиция изостават с над 30 точки.

Показване на спад на три точки от предходния месец, показва проучването. Подкрепата е  на най-ниското си ниво от ноември 2016 за партията, която загуби на избори през 2015 г., след като каза на Брюксел, че Полша ще приеме хиляди  мигрантите от третия свят в рамките на новия режим на квоти на ЕС.

 

Подкрепа за законност и справедливост (ЗИД) се увеличава с едно на сто, като 44 на сто от анкетираните изразяват подкрепа за управляващата партия, която е на път да стане първата партия в постсъветската ера да спечели мандат да управлява страната едностранно след като обеща да откаже приемането на нови имигранти в страната, въпреки напрежение от ЕС.

Трето място делят либералната, подкрепяща свободния пазар партия “Modern” и партията, основана от бившия рокмузикант Павел Кукиц, “Кукиц 15”. Миналата година Кукиц обвини управляващите, че не са достатъчно твърди в позицията си против имиграция.

От 1092 интервюирани възрастни между първи и осми март 14 процента заявиха, че все още не са взели решение за кого ще гласуват на идните избори.

 

Брайтбарт Лондон писа, че изследвания миналата година са показали, че е по-вероятно младите хора в Полша да се опишат като десни, отколкото леви. Също така изследванията показаха, че радикално десните партии привличат най-много подкрепа от млади хора между 15 и 24-годишна възраст.

 

Излседването ясно доказа, че младите поляци предпочитат евроскептични и антиимиграционни партии като Кукиц 15 пред установените мейнстрийм политически сили.

През 2013 година печели литературния конкурс за ученици Малки Поетики и впоследствие участва в литературния фестивал София Поетики, като е най-младият участник. Капитал Light му взимат интервю като част от поредицата им за даровити деца „България намери талант“. Завършва Първа английска езикова гимназия и в момента следва в Нов български университет. Работи като финансов журналист в американска медия.

Share This