Расизмът срещу бели в Южна Африка

Сладкодумният тон на новия президент-мултимилионер на Южна Африка трябва да бъде успокояващ.

„Няма да има сблъсъци и грабежи на земя в страната ни“, казва Кирил Рамафоша, лидер на минното дружество под бяло управление, който стана изключително успешен бизнесмен след края на апартейда, преди да бъде избран за лидер на управляващия Африкански национален конгрес през декември миналата година.

„Няма причина нито един от нас да се паникьосва и да започне да бие барабаните на войната“, казва той. „Ще се справим с този въпрос по начина, по който винаги сме се справяли с трудни проблеми в нашата страна – чрез диалог, дискусия, ангажираност, докато не намерим добри решения, които да движат страната ни напред.“

След годините на неадекватна правителствена политика и прекомерна корупция при неговия предшественик Джейкъб Зума, мнозина искат да повярват на Рамафоша, когато казва, че драматичното решение на правителството му, след огромно гласуване в парламента на Кейптаун, да започне процес на отчуждаване на земя без компенсация, не е това, което изглежда.
По-специално, думите на Рамафоша са насочени към успокояване на нарастващите страхове за отчуждаването и преразпределението на земята сред петмилионното бяло малцинство.

Убеждаването, че всичко ще бъде наред, обаче, не е лесно. Спомените за умопомрачително глупавото отпъждане на белите фермери от страна на Робърт Мугабе от тяхната земя в съседна Зимбабве, нещо, което опропасти икономиката на една страна, която беше „съкровищница на Африка“, все още са свежи.

Изображенията на белите зимбабвийски фермери и техните ужасени семейства, избягали от насилието на черните тълпи, вдъхновени от Мугабе, земята им унищожена и опожарена, все още се задържат в съзнанието на бялото население. Същото важи и за сърцераздирателната реалност, че след като изгониха белите фермери, политическите приятели, на които Мугабе предаде някога високоефективните ферми, най-вече се оказаха неспособни да ги поддържат като продуктивни единици, а вместо това позволиха джунглата да ги си възвърне, докато в Зимбабве властва глад.

Сега, когато неагеанарианецът Мугабе бе свален в квази-военен преврат и заменен от дългогодишния му поддръжник Емирсън Манганга, Зимбабве се опитва да спечели обратно 4500 бели фермери, които бяха жестоко изгонени от земите си. Малкият брой, който успя да се задържи, може би не повече от 200, получи 99-годишен лизинг от новото правителство. Също така, много малък брой бели фермери – може би не повече от половин дузина – които са били изгонени, са били допуснати обратно.

След като бе свидетел на цялата тази мизерия, нервността около това къде Южна Африка се е насочила след решението на Африканския национален конгрес на партийния конгрес през декември миналата година да започне програма за „отчуждаване на земя без компенсация“ е неизбежна.

Мрачната реалност – малко известна извън Южна Африка – е че след като апартейдът приключи през 1994 г., белите фермери, гръбнакът на жизненоважния селскостопански сектор, който осигурява храната на 56,5 милиона души в страната – са били подложени на продължителни гонения, като имаше близо 400 атаки срещу ферми само през последната година, а около един-двама фермери губиха живота си всяка седмица.

Много от тези убийства са част от ужасяващата статистика от 52 убийства дневно, които се случват в Южна Африка, едно от най-високите нива на убийство в света. Но с толкова много земеделци, които са таргетирани, понякога от черни банди, въоръжени с пушки AK-47 и други тежки оръжия, не е трудно да се разбере, че има съгласуван ход за прокуждането от земята им.

Както Пол Туухи съобщи за уебсайта Нюз.ком, след посещение в Южна Африка, насилието, което придружава тези атаки, е „толкова необичайно жестоко, че много бели се чувстват сигурни, че им се изпраща съобщение да напуснат земята … дупки пробити през краката на възрастните жени. Хора, изгорени живи. Жени са непрестанно изнасилвани. Мъжете се застрелват пред жените и децата си.

Той говори за „организирана кампания за терор“ и предлага на читателите ужасяващи разкази като този на 60-годишната Ники Симпсън, която „бе налагана по краката с електрическа палка от мъже, които я мъчеха за комбинацията на сейфа й“. Или 50-годишната Бернадет Хол, която отказва да напусне фермата си на 70 километра южно от Йоханесбург, въпреки че бе свидетел как съпруга й Дейвид е застрелян на собствеността им.

На фона на такива доклади не е трудно да се разбере защо начинът и обстоятелствата на внезапното прегръщане на програма за отчуждаване на земя без компенсация от правителството на АНК, причиняват паника и опасения, които според Рамафоша се неоправдани.

Раздразнената реакция на южноафриканското правителство спрямо споменаването на австралийския министър на вътрешните работи Петър Дутън за отделянето на „специално внимание“ за южноафриканските фермери, които може би искат да мигрират към Австралия, показва колко чувствителни са управляващите спрямо критиката към планираното експроприиране на земята.

Дютън казва, че е поискал от отдела си да проучи дали могат да получат бежански или хуманитарни визи, като по този начин твърдят, че се нуждаят от помощ от „цивилизована страна като нашата“.

Не е изненада, че министерството на външните работи на Южна Африка отхвърли намесата му, като заяви, че не съществува „заплаха“. „Няма причина нито едно правителство в света да подозира, че част от южноафриканците са под заплаха от собственото си демократично избрано правителство“, се казва в отхвърлянето на изявлението на Дътън.

Безспорна реалност обаче е, че като се приеме политика за „отчуждаване на земята без компенсации“ с огромно мнозинство в парламента, управляващите АНК, под новия си лидер, създадоха суматоха, за да пригодят на изискванията на все по- влиятелната партия, известна като „Бойци на икономическата свобода“, водена от бившия младежки ръководител на АНС Юлиус Малема.

Малема, с неговите войнствени, твърдо ляви убеждения, се захваща с политиката, която сега приема АНК. Игнорирайки реалността, както посочи The Wall Street Journal, че никоя страна не е достигала просперитет някога чрез задържането на частна собственост от правителството, мантрата на Малема е, че южноафриканската държава трябва да бъде „попечител“ на цялата собственост на страната. В резултат на това, според него, правителственото отчуждаване на земята и нейното преразпределение „ще възстанови достойнството на нашия народ, без да компенсира престъпниците, които откраднаха нашата земя“.

Малема казва, че „отрязваме гърлото на белотата“ и в неговата пламенна кампания, целяща да постигне експроприиране на земите, собственост на белите фермери в Южна Африка, той бе подкрепен не само от АНК, но и от групи като Black Land First, черни южноафриканци срещу закупуването на около 20 000 ферми за продажба. „Цялата земя в бели ръце е откраднато имущество“, се казва, като се отива даже по-далеч от АНК, които сега говорят, че ще се експроприира само земя, „взета под колониализъм и апартейд“.

Не е трудно да се оцени неотложността на политиката, която доведе на власт АНК, партията на Нелсън Мандела, и благородното й желание за помирение между расите и различните етнически групи след опустошенията на десетилетия апартейд. Управляващата партия е в капан. Тя е загубила магията на почитания Мандела и неговите мечти за бъдещето.

Последните избори показаха, че е в беда – или по-скоро, че е в беда още от управлението на Зума. Напредъкът, направен от неудовлетворената партия на Малема ЕФР, показва това. Също така наскоро се появиха протести от опозиционния Демократичен алианс, който отхвърли АНК от контрола над градове като Йоханесбург и се противопостави на отчуждаването на земята.

Двадесет и четири години след поражението на апартейда има забележително богат и могъщ черен елит и нарастваща средна класа. Но милиони други чернокожи южноафриканци изобщо не се справят добре на пазара на труда, където неофициалната безработица е вероятно повече от 30%.
В тази среда националистичните призиви на Малема за отчуждаване на земя имат резонанс, който от АНК не могат да пренебрегнат, дори и да им се иска.

Оттук и причината партията да прегърна някои от недобросъвестните предложения на Малема. Дори и умереният Рамафоша, докато се опитва да успокои тревожните нерви, каза, че „АНК ще вземе обратно земята и ще я върне на хората, точно както биха искали предците на организацията.

„Ние казваме, че земята наистина ще бъде върната.

„Ние ще вземем тази земя и ще я поставим в ръцете на нашите хора, независимо дали им харесва или не. Това ще стане. “

Земята е мощен политически проблем в Южна Африка. При десетилетия апартейд и дори преди сегрегацията да е залегнала в закона, черните южноафриканци бяха лишени от правото да притежават земя. Това до голяма степен беше запазенп от белите. Закон, датиращ от 1913 г., дава най-голяма част от плодородната земеделска земя на белите.

Откакто властва чернокожото мнозинство вече почти 25 години, около осем милиона хектара обработваема земя са прехвърлени на чернокожи. Това представлява само 9,8% от 82 милиона хектара обработваема земя, от които 72% остават в бели ръце.

Това представлява гръбнакът на селскостопанския сектор, който позволява на Южна Африка не само да предоставя храна на собствените си хора, но и да помага на други бедни страни в Африка.

Това е изложено на риск, тъй като Рамафоша прегръща движението, ръководено от Малема, за отчуждаване на земя без обезщетение, насочено толкова ясно към сърцето на заплетената бяла селскостопанска общност.

Със спомените за катастрофата на Зимбабве, които се появяват като предупреждение, не може да се изненада, че една нация, родена с такава надежда и международна добра воля под истинското помилващо лидерство на Мандела през 1994 г., е изправена пред такава дълбока загриженост и несигурност, както и в някои квартали пред „паниката“, за която Рамафоша говори.

По ирония на съдбата, обаче, колкото и потенциално разрушителна да бъде политиката за отчуждаване на земята без компенсация,  има и друга страна на разказа.

Твърденията, възникнали от насилствено заловената земя съгласно закона от 1913 г., уредени от правителството след апартейда, показват, че 90% от черните претенденти искат пари, а не реституция или право на собственост върху нова земя.

Междувременно проучване на Южноафриканския институт за расови взаимоотношения, съобщено от The Wall Street Journal, показва, че по-малко от 1% от южноафриканците смятат, че земята е един от „сериозните неразрешени проблеми“ на страната. Безработицата, обществените услуги, жилищата и ужасяващата престъпност много повече притесняват гражданите на африканската държава.

Това, обаче, е малко вероятно да спре движението за отчуждаване и преразпределение, или все още безпокойството на фермерите под прицел. Нито ще сложи край на засилващите се атаки срещу безплодните бели фермери на тяхната земя от престъпни банди с политическа мотивация.

Антиапартейдската мантра „Shoot the Boer“ („Застреляй фермера“) отдавна е любимец на по-горещите ръководители на АНК. Оттогава съдът обяви, че е „престъпление на омразата“ да се използва. Но настроението, за съжаление, остава все още важна част от разказа,  особено когато земеделските стопани на страната се притесняват от това докъде политиката за отчуждаване на земята ще ги доведе и се тревожат за себе си и за съседите си.

Засега конституционните промени, необходими за принудително отчуждаване на земята без компенсация, са в ръцете на парламентарна комисия, която трябва да докладва за прилагането й до края на август.

С наближаващи избори и ANK, освободителната партия, за пръв път несигурна в своята позиция, няма съмнение, че популистките и нерационални въпроси като експроприирането на земята ще бъдат оползотворени.

Независимо от катастрофалния прецедент в Зимбабве, малко вероятно е да наблюдаваме отклонение от курса, който властимащите са подхванали. Нелепото грабене на земите се счита от мнозина като панацея за всичко, което се е объркало в Южна Африка и начин за укрепване на нарастващото недоволство и разочарование на толкова много избиратели.

Това е опасен път, по който страната е тръгнала. Голяма отговорност виси на раменете на Рамафоша.

Известен южноафрикански журналист и редактор Стивън Мулхоланд е цитиран на уебсайта на News24, като казва: „Рамафоша трябва да се научи, че не може вълкът да е сит и агнето да е цяло. Не можете да завладеете земята от продуктивните земеделски производители, да я давате на некомпетентни лица и да очаквате нацията да продължи да се храни.“Може да се почувствате добре и добродетелно да поправяте стари грешки, но едновременно с това обричате вашите хора на ситуация подобна на тази в Зимбабве.“В същото време ужасът от атаките срещу белите фермери в Южна Африка ескалира.

AfriForum, група с повече от 200 000 членове, формирана, за да популяризира бедственото положение на белите фермери, съобщи рекордните 404 фермерски атаки миналата година, четири пъти повече, отколкото предните десет години. Това се предвижда да бъде надвишено тази година. Много от белите земеделци от Зимбабве, изтласкани от земята им от Мугабе, дойдоха в Австралия, съставлявайки около 40 000 родом от Зимбабве граждани, живеещи в Австралия.

Все повече фермери, бягащи от земите си в Южна Африка, търсят нови домове в Австралия, която представлява нов дом за вече повече от 200 000 бивши южноафриканци, привлечени от близо половиния милион бели люде, които според статистическите данни на Южна Африка са напуснали страната през последните три десетилетия. Бяла общност вече е занижена до 4 милиона и половина души

„В страната има нещо войнствено“, заяви пред вестник news.com.au директорът на AfriForum Community Safety Иън Камерън

„Страната е повредена. Ние сме психически повредени. “

Изгледът в страната едва ли може да бъде по-тревожен. Много зависи от Рамафоша, приветстван от мнозина – особено в бялата общност – като приятна глътка чист въздух и оптимизъм след години на безизходица, корупция и престъпно управление на Зума.

Оптимизмът обаче все повече се изчерпва. Начинът, по който Рамафоша и АНК са се прегърнали с бандата на Малема, е много притеснителен.

Но в самия Рамафоза трябва да има причини за надежда. Неговият забележителен успех в бизнеса не бива да оставя никакво съмнение в съзнанието му за безспорната реалност, че никоя страна никъде не е станала богата чрез изземване на частна собственост.

Той беше любимият син на Мандела. Много почитаният старец го искаше като негов наследник, когато напусна президентството. Но благодарение на коварно политическо съперничество, той бе принуден да приеме първо Табо Мбеки, а после Зума като негови наследници.

Мандела, с огромния си ръст и добро чувство за помирение, въпреки десетките си години, прекарани в затвора, едва ли би могъл да се съгласи с настоящите усилия за отчуждаване на земята.

Той щеше да усети потенциалните клопки и опасности. Надеждата трябва да бъде, че и Рамафоша ще ги проумее преди да е станало твърде късно.

Източник: The Spectator

През 2013 година печели литературния конкурс за ученици Малки Поетики и впоследствие участва в литературния фестивал София Поетики, като е най-младият участник. Капитал Light му взимат интервю като част от поредицата им за даровити деца „България намери талант“. Завършва Първа английска езикова гимназия и в момента следва в Нов български университет. Работи като финансов журналист в американска медия.

Share This