Унгарският премиер заяви, че ЕС все още не признава изцяло престъпленията на комунизма

Много на Запад днес все още намират начини да оправдават престъпленията на комунизма; дори самият Европейски съюз не желае да ги осъди недвусмислено“, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

 

Говорейки по време на събитие, отбелязващо Деня на паметта на жертвите на комунизма в събота, популисткият лидер отбеляза, че лявата идеология „се появи през 20-ти век като интелектуален продукт на Запада [но] в крайна сметка ние бяхме принудени да живеем под тази първоначално западна идея.“

 

Орбан подчерта, че на Запад комунизмът не е нищо повече от излъскана теория, която подхранва „интелектуалното вълнение на мълчаливите глобални утописти“, като Сидни и Беатрис Уеб, известни личности във Фабианския социализъм, обвинени в умишленото прикриване на престъпленията на Съветския съюз като Гладоморите от 1921 година, 1923 година и 1931-1933 година в Украйна.

 

Той припомни, че много членове на западната интелигенция, художници, писатели и политици – самопровъзгласили се за „прогресивни „- през XX век неистово са хвалили геноцидната комунистическа диктатура.

 

„Трудно е да се повярва, че за тях не е очевидно, че онези, които съветите са смятали за класови врагове – или като опасни по някаква друга причина – са били депортирани и ползвани като роби в трудови лагери.“

 

Лидерът на „Фидес“ критикува ЕС по-специално за това, че не е осъдил престъпленията на комунизма и според него тази грешка може да бъде „проследена до факта, че въпреки международното осъждане на престъпленията на нацизма, след разпадането на комунизма представителите на свободния свят се провалиха в задачата си да заклеймят червените им аналози.“

 

В Централна Европ, обаче, „дори след четвърт век, природата на червената тирания, ни се припомня всеки ден.”

 

Според Орбан тези напомняния позволиха на унгарците да разберат „че те могат да бъдат свободни само ако не си предадат отново суверенитета си“ – позоваване на неотдавнашно обещание да спре ЕС в отнемането на „все повече правомощия от държави-членове на ЕС и да ги централизира в Брюкселската бюрокрация.

 

„Днес в Унгария живеем в свобода и безопасност; ние имаме светло бъдеще, което ние сме избрали за нас – за разлика от комунизма, в който изнемогвахме да гоним предначертаното от управителите ни бъдеще“, каза той.

 

„Можем да имаме бъдеще само ако е свободно и унгарско; само една страна на свободните унгарци има бъдеще. “

 

Броят на убитите от комунистическите режими през 20-ти век според различни изследвания стига до 94 милиона. Съвременните комунистически режими, като Китай и Северна Корея, продължават да използват цензура, политически репресии и произволното задържане – често в трудови лагери по съветски тип – на несъгласни с управлението или инакомислещи.

Източник: Breitbart London

През 2013 година печели литературния конкурс за ученици Малки Поетики и впоследствие участва в литературния фестивал София Поетики, като е най-младият участник. Капитал Light му взимат интервю като част от поредицата им за даровити деца „България намери талант“. Завършва Първа английска езикова гимназия и в момента следва в Нов български университет. Работи като финансов журналист в американска медия.

Share This