fbpx

Цветан Василев и руската Внешторг купуват фалирала австрийска банка?

Време за четене: 2 мин.
Група български инвеститори около предприемача Цветан Василев, подкрепена от руската банка VTB, има интерес към придобиването на бизнеса на Балканите на изпадналата в затруднение австрийска банка Hypo Alpe Adria, твърди Ройтерс.

Василев е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка, която бе поставена от БНБ под особен надзор на 20 юни.

Интерес към придобиването има и от страна на финансовия инвеститор Advent International в съдружие с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Друга оферта има от Expobank на руския предприемач Игор Ким, който наскоро придоби чешкото подразделение на Landesbank Baden-Württemberg.

Ако всичко се случи според плановете на австрийското правителство, продажбата може да бъде финализирана до края на юли. 

Ройтерс отбелязва, че Цветан Василев не е открит за коментар, а останалите кандидати също отказват да коментират.
 
През миналата година Европейската комисия нареди на Австрия да намери купувач за балканската мрежа до средата на 2015 г. в замяна на одобряването на държавна помощ за кредитора.

Deutsche Bank, която е натоварена от австрийското правителство с продажбата, отказва коментар.

По-рано във вторник австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви пред членовете на парламента, че сделката може да се осъществи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи. И седемте искат да придобият части от мрежата, но Австрия предпочита да я продаде наведнъж.
 
В Югоизточна Европа мрежата Hypo включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора. Точно балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част. През миналата година обаче подразделението отчете загуба от 286 млн. евро заради високи провизии за лоши кредити. Самата Hypo очаква да получи максимално 500 млн. евро – което би съответствало приблизително на балансовата ѝ стойност.

Останалата част от бизнеса й, както и лошите кредити, ще бъдат вкарани през есента в една държавна „лоша банка“. 
 
Припомняме, че през март стана ясно, че шестата по големина на баланса банка в Австрия ще престане да работи. Шпинделегер обяви, че дейността на базираната в област Каринтия Hypo Alpe Adria, която трябваше да бъде национализирана в разгара на финансовата криза преди пет години, ще бъде преустановена. През 2009 г. се наложи Австрия да национализира компанията, за да избегне срив, който щеше да засегне цяла Европа. 

Страната можеше да предостави на Hypo 5,4 млрд. евро капитал за периода 2013-2017 г., включително между 400 и 900 млн. евро през 2014 г. Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат. Накрая са останали само няколко опции, включително фалит.

Управител на българския клон на ВТБ е бившият финансов министър Милен Велчев, а в управителният съвет на банката е Симеон Дянков.

От glasove.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ