fbpx

Евразийският съюз въвежда обща валута – алтън

Време за четене: 1 мин.

Инициираният от Владимир Путин Евразийски икономически съюз ще има обща валута – алтън. Това става ясно от проектодокумент, който описва основите на бъдещия съюз, публикуван на сайта на руското Министерство на икономическото развитие.

Идеята за въвеждането на обща наднационална парична единица е на казахстанския президент Нурсултан Назърбаев, който смята долара за незаконно и неконкурентно платежно средство. Според плановете през май 2014 г. президентите на трите най-важни евразийски страни – Русия, Казахстан и Беларус, ще подпишат споразумение за създаването на съюза. Идеята на Путин е първоначално новата валута ще бъде виртуална, а 1-2 години след въвеждането й ще се появят и реални пари., отначало паралелно с националните валути. Крайната цел е след 10 години общата валута изцяло да измести рублата. Според експерти, наложените от САЩ и ЕС санкции срещу Русия могат още повече да ускорят въвеждането на алтъна.

Алтънът е парична единица, използвана за обращение в древните татарски ханства и преминала през 15 век  в Московското княжество. Според поддръжниците на идеята, реално тази валута вече е била използвана като евразийска и възстановяването й ще демонстрира традиционното културно единство на руснаци и централно-азиатци. 

Споделете чрез

Предишен

Следващ