НОВО

Апетитът на британските консерватори към революция и контрареволюция

През юни 2016 г. Великобритания гласува с референдум да излезе от Европейския Съюз. Макар и напълно безкръвен, този резултат беше революционен по британски. Въпреки предупреждения, които съм чувала и от британски, и от български консерватори, че това се е очаквало, аз...

Напрежението между САЩ и Иран: Ще има ли ескалация и как ще се отрази на света?

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" д-р Мартин Табаков гостува в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия. Гост също бе международният анализатор Яшар Абдулселямоглу. Тема на разговора бе покачващото се напрежение между САЩ и Иран. Според Абдулселямоглу...

Венецуела като точка на геополитическо противопоставяне

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" по Военен телевизионен канал с водещ Евгени Кръстев. Тема на разговора бе продължаващата криза във Венецуела. Вижте пълното видео:...

Кампанията за евроизборите

Журналистът и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев и политологът Страхил Делийски гостуваха в предаването "Всичко коз" по Канал 3 с водещ Мая Костадинова. Те оцениха тезите в кампанията за Европейски избори 2019 - в Европа и у нас. Вижте пълното...

Какво трябва да се промени за да сме щастливи в ЕС

Главният редактор на дясната платформа "Консерваторъ" Николай Облаков гостува в предаването "#Европа" по БНТ. Тема на разговора бе бъдещето на Европейския съюз и проблемите, пред които той е изправен. Гост също бе директор на фондация "Силна Европа". Вижте пълното...

ВЕИ революция ли? Не, газова!

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани мощности на ВЕИ през 2018 г. са по-ниски в сравнение с предходната 2017 г. Годините на постоянен ръст свършиха и то много преди ВЕИ да са заели значим дял в енергийното потребление. През...

Освирепелият феминизъм

Две новини от последните дни ми дадоха повод за написването на тази статия. Едната е решението на Спортната комисия на щата Калифорния да суспендира боксовия лиценз на Кубрат Пулев заради прословутата целувка с репортерката Дженифър Равало. Другата е петицията на...

ЕНП в задънена улица

Небрежното отношение, с което Европейската народна партия (ЕНП) минаваше през проблемите на ЕС, дава логичен резултат в постепенното отслабване на партията. ЕНП повтори всички възможни грешки на германската християндемокрация от близките години. Затова партията ще...

Ален Делон: Аз не играех. Аз живях

“Не може да очакваш да си Делон в продължение на петдесет или шестдесет години, с кариера като моята, и да се надяваш да те обичат”. Как да оцелееш с такава съдба? Какво да бъдеш, когато всичко си бил? В неделя той ще получи в Кан почетната Златна палма за цялостната...

За Чернобил и неопролетариата

Много хубав нов сериал от HBO - Чернобил. Изглежда исторически достоверен, със соц-декорите, старите пепелници, панелките, и всички тези неща, които все още виждахме в детството си, че и сега в някои забравени от Бога места.  Идва втори епизод и гледам интересен...

Румяна Бъчварова: Ако ГЕРБ има шанс за самостоятелно управление, ще се възползва

Време за четене: 6 мин.

– Трябва ли да се актуализира държавният бюджет, г-жо Бъчварова?

– Актуализирането на бюджета е задължително, за да може да действа служебното правителство и да не се получи срив във важни системи. Ако се случи, това ще е доказателство за някаква остатъчна отговорност на днешните управляващи. Отказът от специално законодателство за КТБ е проява на здрав разум и социална чувствителност. Решението, което се предлага с него, би било толкова несправедливо, че рано или късно може пак да взриви държавата. Недопустимо е бедните да плащат сметките на хората с много пари. Дори когато държавата се принуждава със закон да посредничи за това.

– Как се стигна до този политически и финансов трус в държавата – заради липса на власт и хаос или заради пренареждане на властови позиции?

– Това, което се случва в момента, е само една от многото драстични последици от управлението в последната 1 г. Казвам го не политически, а по-скоро анализаторски, експертно. На практика от 1 месец държавата няма правителство, мандатоносителят няма лидер, а проблемите в държавата се натрупват. 
В такава мътна вода големите играчи се опитват да ловят риба. Точно затова сега излезе на повърхността корпоративният конфликт, който много ясно разкри всички пороци на властта и управлението в последната година. Те са лични, политически, системни и показват, че деструктурирането, разпадът на държавността и на институциите вече е много дълбок процес. Липсата на реална власт даде възможност конфликтът между Василев и Пеевски да се разрази до неуправляемост.

– Но този процес не е ли резултат от фактори преди последната 1 г.?

– Само допреди няколко години или до преди този конфликт всички смятаха, че една от най-стабилните основи на държавата ни е банковата система. Но през последната 1 година остана усещането за всевластие и безнаказаност на хората, които се опитваха да управляват държавата. Да не пропускаме този детайл от конфликта, в който се оказа, че Цветан Василев е искал от Делян Пеевски да го подкрепи за премиер – би трябвало да е било през януари тази година. Тогава се бяха успокоили протестите и се прие, че правителството е малко по-стабилно. Защо тогава се е развил такъв сюжет и като какъв единият е искал от другия, който на практика е редови депутат, да го подкрепя за премиер на държава с ясен демократичен парламентарен режим?

– Да направим уговорка – доколкото тази информация може да е вярна.

– Да, нужна е такава уговорка, но това,че се обявява в публичното пространство, вече създава факт. Хората, които са в основата на сегашния конфликт, живееха през тази 1 г. със самочувствието, че управляват държавата. Очевидно е имало такъв или подобен на него разговор, за да се стигне дотук. Ясно е, че е съществувал корпоративен център на власт.

И затова и днес нямаме точен отговор кой управляваше държавата през последната година. БСП имаше мандата, но за да го задържи, го изтъргува срещу несъразмерна за ДПС власт и платена подкрепа от “Атака”.

– Това ли предопредели съдбата на кабинета?

– Правителството стана заложник на неясни интереси и му бе отнета волята да взема собствени решения. С това то бе обречено от първите си дни, но тези, които го направиха слабо, го оставиха да бъде прикритие на задкулисието им. Личната отговорност на Орешарски е, че нито веднъж не се опита да се държи не като пионка, а като премиер.
Вторият голям грях на лидера на БСП с “висяща” днес оставка бе, че пренебрегна партията и се държеше с нея като несъществуваща, изнасилваше волята и достойнството с решенията, които налагаше. А тези решения се вземаха в друг, политически нелегитимен кръг. Доколко корпоративният център на властта се съчетаваше със семейния, тепърва ще откриваме. Но всеки един от тях и двата заедно бяха политически порочни и днес берем плодовете им.

– Очаква се, че ГЕРБ ще е следващата управляваща партия. Според “Галъп” ГЕРБ има 10% преднина пред БСП, а според други социолози разликата ще бъде дори 2:1 – 1 200 000 към 600 000 гласа за БСП. 

– Тенденцията в момента е към възстановяване на подкрепата за ГЕРБ, близко до това отпреди няколко години. В момента е много голяма разликата с подкрепата за БСП. Внимателно наблюдавам тези процеси.
Ако през 2009 г. имаше голяма емоционална подкрепа за ГЕРБ, сега очакваната подкрепа е по-скоро рационална. Има хора, които не харесват ГЕРБ, имат възражения срещу определени личности, но преценяват, че си струва да дадат шанс за второ връщане в управлението. Още повече че най-силните болки на обществото в момента, бяха лекувани предишния мандат. Тогава се чувствахме бедни, но сигурни. Сега се чувстваме и бедни, и несигурни.

 Но тогава хората избраха ГЕРБ и защото искаха възстановяване на справедливостта в държавата. Сега какво очакват хората?

– Очакванията в момента са за стабилизиране, за успокоение и яснота. Усещането за справедливост трябва да се гради във времето и от всички институции. То е процес и не се връща в един мандат. Не отричам, че бяха пропуснати доста възможности.

Ключов елемент от този процес е и съдебната система. Ако там не настъпят промени, нито едно правителство не може да направи нищо само с желанието си. Каква е гаранцията, че тези, които са предизвикали сегашната банкова криза, ще получат справедливо наказание? Няма такава. 

Да не забравяме случая “Костинброд” – много емблематичен и най-ясният от днешна гледна точка показател как действа това управление. Една година прокуратурата не може да докаже какво точно е престъпното деяние, но участва охотно в един блъф, който опорочи изборния процес и промени изборния резултат. Това бе доказано от думи на Станишев на пленум след изборите: “Ако не беше “Костинброд”, щяхме да сме 5-6% надолу…”

– На какво правителство ще заложи ГЕРБ?

– Не мога да правя предположения. Но мога да кажа, че ако ГЕРБ има шанс за самостоятелно управление, ще се възползва от него. Това не значи, че дори при добър резултат няма да се търси диалог и подкрепа от други политически сили. Но по конкретни проблеми за решаване. Вероятно ще се търси мнозинство за някои промени в конституцията. И ГЕРБ, и цялата държава имат нужда от стабилно управление с ясна политическа отговорност.

– А коалиция с ДПС?

– Политическите изявления от страна на ГЕРБ и на лидера са ясни – ГЕРБ няма да направи коалиция с ДПС. Към този момент ДПС е част от проблемите на държавата. Как след участието си в това управление може да бъде и участник в тяхното решаване? Но това не значи, че няма да има разговор с тях. Да изолираш реални сили от политическия и парламентарния живот, е проява не само на високомерие, но и на догматизъм.

– А изобщо коалиция?

– Естествено, че с Реформаторите, които стоят политически най-близо, може да се търси форма на сътрудничество. 
Но първата и основна бариера, която си поставя ГЕРБ, е да няма коалиция с участници в сегашното управление и в сегашната криза. Ясна политическа отговорност и ясна парламентарна подкрепа са двете задължителни условия за следващото правителство. Такова управление ще е в интерес на всички.

От 24chasa.bg (интервю на Генка Маркова)

Румяна Бъчварова е социолог, до 2009 г. е управител на социологическата агенция “Маркет линкс”.  Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение. От юли 2009 г. до март 2013 г. е началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. Член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от февруари 2014 г.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!