fbpx

Вселенският патриарх приравни комунизма и национал-социaлизма

Време за четене: 2 мин.

В своето великденско послание вселенският патриарх Вартоломей обяви комунистическия и национал-социалистическия тоталитаризъм за „престъпления с еднакъв мащаб и жестокост”.

В речта си той отбеляза, че унищожението и подтискането на слабите от по-силните доминира в днешната пирамида на властта. В този контекст патриархът припомни двата ужаса на 20 век – единият „дошъл от Централна Европа и довел до милиони жертви и расистки преследвания по време на Втората световна война”, а другият – „създаден от т. нар. прогресивни сили, извършили в името на свободата престъпления от същата величина и жестокост в Източна Европа”. И двата тоталитарни режима, според патриарха, потвърждават, че „всеки опит да се придобие свобода без Бога е обречен да завърши с трагедия”. И двата тоталитарни режима представляват „господство на силата на мрака”, а „отговорът на Църквата е благодатта и силата на Възкръсналия Христос”.

Този акцент в пасхалното слово на патриарх Вартоломей получи широк отзвук в украинските и руските медии, където широко се коментира темата за възраждането на съветската идеология. Неслучайно централната тема в словото на Патриарх Вартоломей бе изкушението от желанието за светска мощ, на което дори Христовите ученици са се поддали в дните на Христовото разпятие.

Поставяйки на едно ниво комунистическия и национал-социалистическия тоталитаризъм, вселенският патриарх отправя и косвено послание към Московския патриарх Кирил за оценката на близкото историческо минало. Наскоро руският духовен глава обяви, че Хитлер и Сталин не бива да се приравняват и между тях трябва да се прави разлика.

„Ние продължаваме делото на апостолите – каза още в словото си патриарх Вартоломей – и носим на света вестта за възкресението, уверено проповядваме, че смъртта няма място в нашия живот, защото тя не носи полза на човечеството. Тези, които се стремят да подобрят обществения живот, убивайки своите събратя, не оказват услуга на живите, те по-скоро служат на разпространението на смъртта и се подготвят да станат нейни жертви.

Споделете чрез

Предишен

Следващ