fbpx

Юнкер и Шулц без различия в първия си предизборен евродебат

Време за четене: 3 мин.

Двамата основни кандидати за председателския пост в Европейската комисия положиха усилия тази вечер да намерят истински политически различия помежду си по време на първия телевизионен дебат преди изборите за Европейски парламент в края на май, съобщи Reuters.

Консерваторът Жан-Клод Юнкер и социалдемократ Мартин Шулц – и двамата немскоговорящи, проведоха дебата на френски в знак на уважение към домакините си от френската телевизия France 24. В 50-минутния разговор те обсъдиха подходящия баланс между бюджетните икономии и инвестициите за насърчаване на икономическия растеж.

Вместо да стигнат до спор обаче, през голяма част от времето те се съгласяваха с тезите си, показвайки проевропейски консенсус, който може да бъде използван от евроскептичните популисти, крайнодесните и крайнолевите, които обвиняват политиките, създавани в Брюксел за икономическата криза на континента и масовата безработица.

59-годишният Юнкер, дългогодишен министър-председател на Люксембург и председател на финансовите министри от Еврогрупата, подчерта необходимостта да се поддържа строг контрол на публичните финанси и каза, че не вижда основания да се даде повече време Франция да намали дефицита си. „Не можем да приемем пауза в бюджетна консолидация“, подчерта той.

58-годишният Щулц, който е настоящ председател на Европейския парламент, отвърна на удара, заявявайки, че новият френски премиер Манюел Валс е обявил смела и амбициозна програма за реформи в парламента във вторник. „Ако той се нуждае от подкрепа от страна на Европейската комисия, той трябва да получи тази подкрепа“, заяви кандидатът на социалистите, като отбелязва, че Франция е втората по сила икономиката на еврозоната и сега е готова да направи необходимите икономически реформи.

„Какво ви отличава?“

Шулц каза, че Юнкер и други предимно консервативни лидери, които са отговаряли за европейските институции при избухването на кризата в еврозоната, са дали грешна диагноза на проблема чрез предписване на строги мерки за икономии, принуждавайки милиони да останат без работа.

„Тази теория, че едностранни съкращения на разходите ще възстановят доверието на инвеститорите явно не работи. Ние трябваше да промени курса през последните години“, каза той. По думите му Европа се нуждае от по-стратегически инвестиции в научните изследвания, образованието и иновациите, за да могат 28-те милиона безработни граждани на ЕС и най-вече младежите, да се върнат на работа.

Двамата описаха Германия като най-успешния икономически модел в Европа. И двамата заявиха, че Европа трябва да направи повече, за да посрещне законните имигранти и зависи от националните правителства да предотвратят всякакви злоупотреби със социалните си системи.

И двамата отправиха критики към британските искания да се възвърнат някои правомощия на държавите членки и ЕС да спре се намесва излишно в ежедневния живот на гражданите. Европа трябва да бъде „голяма в големите неща, и малка и в малките неща“, каза Юнкер.

Шулц от своя страна каза, че ще пише на всички служители на ЕС, призовавайки ги да спрат да мислят за това как биха могли да се намесят във всеки ъгъл на ЕС, а за това, което би могло по-добре да се извърши на местно, вместо на централно ниво.

В един момент един от водещите попита кандидатите: „Какво ви отличава един от друг?“. След объркано мълчание Шулц заяви: „Не зная какво ни отличава… Кандидатът на ЕНП (Юнкер – бел. ред.) е доста близо до моята програма, но дали ЕНП е толкова близо е друг въпрос.“

От dnevnik.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ