fbpx

Kанонизираха „Българския папа“ за светец

Време за четене: 2 мин.

Папа Франциск обяви за светци двама от своите предшественици – папа Йоан Павел ІІ и папа Йоан ХХІІІ, на историческа церемония на площад „Свети Петър“ в Рим. 

Монсеньор Анджело Джузепе Ронкали (папа Йоан XXIII) в продължение на девет години е папски визитатор и нунций в София. През това време той рискува собствената си духовна кариера, за да циментира приятелството между българи и италианци чрез признаването от св. Престол на брака на православния цар Борис ІІІ с дъщерята на крал Виктор Емануил ІІІ – католическата принцеса Йоанна Савойска. Ронкали е този, който донякъде А след деветте години, прекарани в София като , През 1934 г., преди окончателното да отпътува от България,  архиепископ Ронкали се обръща към българите с „братя мои”, кълне им се във вечно искрено приятелство и им обещава, че където и да се намира по света, вратата на дома му ще бъде винаги широко отворена за всеки наш сънародник, без значение дали е православен или католик. Достатъчно е само да каже „Аз съм брат от България!” – уверява бъдещият папа – и той ще бъде добре дошъл, като ще се радва на най-горещо и сърдечно гостоприемство. Като папа, приносът му за католическата църква също е голям, особено в областта на литургичния канон. Епископ на Несебър. Част от мощите му се пазят в софийската католическа църква „Св. Йосиф“.

Другият папа, който в момента се канонизира – Йоан Павел ІІ – е известен с усилията си да върне католическата църква в сърцата на хората, като заговори на разбираем език с тях и отстъпи от някои свои непримирими, макар и правилни позиции, станали неразбираеми за масовия човек в съвременния свят. След днешната церемония християните ще имат още двама знатни съграждани в Царството Божие.

Споделете чрез

Предишен

Следващ