НОВО

Нотр Дам, но не онази, която изгоря в понеделник

Когато френският поет Пол Клодел бил на осемнадесет години през 1886, той още смятал себе си за атеист, ала при все това посетил неохотно вечернята на Рождество в катедралата Нотр Дам. Тогава под купола на храма и пред Божия кръст, Клодел се заслушал в пеенето на...

Кен Фолет: Катедралите са сърцето на нашето европейско наследство

Уелският писател Кен Фолет, автор на бестселъра ,,Устоите на Земята" (разказ за строител на катедрали) споделя чувствата си след драмата в Париж пред френския всекидневник „Фигаро́“.ФИГАРО: Като писател, каква беше реакцията ви, когато разбрахте за инцидента в...

Новата партия на Фараж или посмъртно за партията на Камерън

Много вода изтече през последните пет години и вероятно мнозина вече са забравили кой спечели последните европейски избори във Великобритания. Тогава управляващата консервативна партия водена от Дейвид Камерън изгуби, оставайки на трето място след лейбъристите и… UKIP...

Когато лумнат катедралите

„Нотр Дам“ изгоря, между другото не за първи път. Изгоря донякъде. Спасиха едно-друго, друго-трето не успяха. Как стана тоя сакатлък? Рано е да се каже. Но макар че още докато пожарната не беше отишла на място, вече се застраховаха, че „няма човешки фактор“,...

Изобличител на истината или престъпник е Джулиан Асандж

Герой или злодей е основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж? Тази тема коментираха в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Петър Волгин и международният анализатор и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Кристиян Шкварек. Вижте целия...

Дупка зее в сърцето на Европа

Дано в тази трагична нощ повече хора са си дали сметка колко пуста и празна е европейската цивилизация без християнското си наследство. Каква дупка зее в сърцето на Европа без благодатния покров на Божията Майка. Храмът е много повече от "архитектурен шедьовър",...

Няма хора, разбери

В продължение на предишния материал за листите и още по-предишния за АпартаментГейт, може да направим един извод (този от заглавието) От миналите статии изтекоха още няколко имотни сделки и цялата ситуация вече напомня на епизод от  „документалната“ поредица „Yes,...

Три от най-абсурдните предложения на европейски политици

Изборите са моментът, в който гласоподавателите получават възможността да посочат тези политици, партии и идеи, които биха желали да видят реализирани в държавата си. На европейско равнище, обаче, изборите все по-често изглеждат като борба за надмощие над целия...

Евфемизмите на лъжата

Ех, тези евфемизми... Хора с “нетрадиционна сексуална ориентация”. А защо толкова много думи? “Противозаконно отнемане на имущество”. Точно с толкова ли много думи трябва да се нарече кражбата? Комунистът говори за “класова борба”, за класова омраза. Либералният му...

Стив Банън: Не вярвам в неолибералния модел.

Стив Банън е имал няколко живота: офицер от Военноморските сили на САЩ, продуцент на сериала “Сайнфелд” (най-печелившият ситком на всички времена), директор на консервативния сайт Breitbart News, после директор на кампанията и съветник на Доналд Тръмп. Червената нишка...

Нищо освен прозападна кауза не може да обедини десницата

Време за четене: 6 мин.

Иво Инджев*

„Разрешение за бунт” е като „подстрекателство към самоуважение”. Защото бунтът и самоуважението могат да бъдат истински само ако са лична инициатива.

Надежда Нейнски посочи тази сутрин за зрителите на БНТ „невидимия” факт, че на партийно ниво българските управляващи чакат разрешение от Москва, за да заемат проевропейска позиция за събитията в Украйна.

Да, след дълго увъртане и „провинциално миекане” в проруската ни провинция, външният министър Кристиян Вигенин най-после склони да артикулира европейското становище, че за ескалацията на украинската криза има виновен и това е именно управляващият Янукович. На намека обаче, че БСП няма подобна позиция, Вигенин бързо и твърде неубедително побърза да замаже от екрана на БНТ тази сутрин истината, че „всяка партия” ( сякаш не става дума именно за неговата, управляващата!) си имала собствени съображения.

„Съображенията” бяха извадени вчера на показ от факта, че депутатите от управляващите партии, сред които и напусналите „Атака” ( но не и нишата на русолюбящия български национализъм) евродепутати не искат или не просто не бива да гласуват предложената от Надежда Нейнски неудобна за Путин декларация на българските евродепутати, макар де факто, чрез заетата от Вигенин по същото време позиция, София всъщност вече им позволява подобен демарш.

София, под влиянието ( или натиска?) на Брюксел, може и да позволява, обаче Москва не дава да се леят сълзи за украинския проевропейски стремеж и това се оказва по-важно за руските троянски евроконе с българска регистрация на паркинга на Европарламента.

Тази „случка” с разделението на българските евродепутати е до момента най-ярката демонстрация на факта на противопоставянето на прозападните и проруските българи. Не го търсете под лупа в семейството, при съседа или където и да било в битовото ви обкръжение, където виждаме това разминаване на манталитета всекидневно. Разделението по линията изток-запад, което преодоля вчера вътрешнополитическите различия между сини, гербаджии и царисти, обединявайки ги в Брюксел под декларацията на бившия министър на външните работи от времето на българското прозападно правителство ( 1997-2001 г.) Надежда Нейнски, вече марширува открито на върха на европейската политика!

Оказва се това, което твърдя отдавна: нищо не може да обедини разделената по безброй признаци и причини прозападно настроена политическа половина, освен самата прозападна кауза в сблъсък с проруската у нас. Путинската пета колона стана видима и за упорито незрящите нашенци, а невъзможното във вътрешните ни спорове обединение на прозападните сили на българите получи първия си сертификакт за годност, макар и катализиран от нещастието на украинците да се окажат под по-силен руски натиск от нас. Засега.

Истината е тъкмо тази: БСП, ДПС и „Атака” са до такава степен производна на руските интереси в България, че продължават да се държат точно така, както по време на грузинската криза през август 2008 г., когато Русия разгърна пълномащабна война на отсрещния черноморски бряг срещу малката, православна, традиционно русофилска Грузия, превръщайки я трайно, ако не завинаги вече, в свой враг и антипод.

Малката, черноморска, православна, русофилска България, управлявана от проруската тройна коалиция със Станишев начело, мълча солидарно с огромната Русия, проявила се като брутален побойник, който на настъпване по мазола отговаря с кървав побой с цялата си мощ.

София изчака тогава близо три седмици общата позиция на ЕС, за да се присъедини с възможно най-мека формулировка към осъдителната спрямо Москва позиция на Брюксел. След което София отново млъкна и мълчи по темата в угода на Русия и до днес.

Нямам съмнение, че взимайки със скърцане ( на зъби) европейския завой, Вигенин е имал вчера предварителна информация накъде клонят везните, които принудиха Янукович да отстъпи днес.

“Обявявам стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да се възстанови спокойствието и да се избегнат следващите жертви на конфронтацията. Ще свикам предсрочни президентски избори. Ще инициирам връщане към конституцията от 2004 година с преразпределяне на пълномощията в полза на парламента”, се казва в изявление на Янукович, публикувано днес на сайта на украинския държавен държавния глава.

Възможно е обаче този път да се натъкваме и нещо повече от обичайното хитруване на столетницата и нейните чеда във властта. За да разберем контекста, трябва да се върнем малко назад.

От края на 2008-ма та чак до последния момент до края на април 2009-та президентът Първанов и покорната му българска пропаганда рекламираха месеци наред предстоящо благоволение на Путин да присъства на специално организирания като за негова регионална трибуна енергиен форум в София (през април 2009-та). Тогава обаче руският премиер царствено зашлеви своя васал Първанов с отсъствието си.

Лъжите от този род, по една вече наложена традиция ( никой да не смееше да проверява дали президентът има подарени мезонети на един ясно посочен и издайнически охраняван от полиция адрес, например), бяха приети на вяра от медиите в България. Така и Путин си остана сит и битият ( Първанов) бит.

След императорския шамар се наложи външният министър Ивайло Калфин да лъже ( това е точната дума!) на пресконференция, че изненадващият отказ на всесилния руски министър-председател бил причинен от липсата на готовност от българска страна да подпише за „Южен поток”. Иначе казано, Калфин призна все пак, че става дума за наказание, но не посочи истината, която пък беше замазвана в Москва от говорителя на правителството Дмитрий Песков с друга издаваща надменността на имперска Русия „полуистина”: нямало смисъл Путин да идва в София броени дни преди там да кацне българският премиер Сергей Станишев ( и тази „липса на смисъл” осени Путин в последния момент, унижавайки др. Първанов да се надява публично да го уважи в София!).

А истината, за която съм намеквал и друг път, ще прочетете тук и сега: Путин наказва тогава своя васал Първанов с отсъствието си от провалената „световна” енергийна конференция в София заради присъствието на грузинеца Михаил Саакашвили. За да не го „правят” велик и тържествуващ, че е накарал Путин да отмени едно отдавна планирано турне за рекламиране на любимите му енергийни проекти, обслужващите Путин руски и български чиновници лъгаха целия свят, въвличайки малка България в големите си мерзости.

Това „малко отклонение” е необходимо като предисловие за проясняване на сегашната мъгла, от която бавно изпълзява позицията на Вигенин, най-близкия министър на Станишев в днешния кабинет ( забележете, че Вигенин често се произнася и по доста вътрешни проблеми, като уличните протести в София).

Важно е да помним, че премиерът Станишев два пъти беше принуждаван демонстративно да чака за аудиенции в Русия: веднъж вися с часове в предверието на вилата на Путин в Сочи през есента на 2008-ма и втори път –цял ден в предверието на президента Медведев в Москва през пролетта на следващата година.

Днес Станишев и Вигенин са във вътрешнопартийна война с Първанов и Калфин, включително по въпроса кой да е първа писта на путинизма в България. Първанов и Румен Петков, ползвайки предимството да не са принудени в момента да се мазнят на Брюксел, постоянно накисват пред Кремъл Станишев и четата му, че не служат достатъчно вярно на Москва, като се помайват за проекта АЕЦ „Белене”. Сложна обстановка, нали!

Станишев не може да си позволи лукса да настрои срещу себе си по русофилска линия партията си, наежена и без това от конфликта с АБВ, седи на двата стола по класическия за столетницата начин. От една страна пуска напред и за пред Брюксел външния министър Вигенин ( стоейки лично в сянка), но си запазва ролята на русофил за пред другарите и другарките по съборите с партизани и ятаци.

Примерът с Грузия в цялата тази бъркотия е поучителен, защото след измъкването си от руската орбита тази откровено прозападна страна се разви като една от най-малко корумпираните държави в СВЕТА. И обратното, попадналите под пряко руско управление нейните земи в Южна Осетия изглеждат жалко спрямо съседна Грузия. Контрастът е като между Северна и Южна Корея.

Това е доста поучително за малката, православна, черноморска, ( прозападна по документи) русофилски управлявана България.

Oт ivo.bg

* Иво Инджев е български журналист и блогър.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!