fbpx

Седем партии и коалиции с ченгета в евролистите

Време за четене: 4 мин.

Христо Христов

Четири партии и три политически коалиции са номинирали сътрудници на бившите комунистически тоталитарни служби в листите си на предстоящите на 25 май избори за членове на Европейския парламент при регистрирани от ЦИК 18 партии и 6 коалиции.

Това стана ясно от доклада (решение №2-343 от 9 май 2014 г.) на Комисията по досиетата, разпространен днес. От проверените общо 173 кандидати независимият държавен орган е установил принадлежност на 12 кандидати. 145 кандидати или почти половината от регистрираните в листите изобщо не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г. и не са могли да бъдат вербувани, поради ненавършено пълнолетие през 1991 г., когато Държавна сигурност престава да съществува.

От парламентарно представените партии с агенти в листите са БСП („Коалиция за България”) и „Атака”. От извън парламентарните партии с най-много кандидати за евродепутати с досиета са партия „Българска комунистическа партия” – 4-ма агенти, следвана от партия „Национален фронт за спасение на България” (НФСБ) – 3-ма агенти.

С по един агент в листите си са коалицията „АВБ” и „България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден“.

Сайтът desebg.com предлага пълен списък на агентите по партии и коалиции.

 

Парламентарно представени партии и коалиции

Коалиция партии „Коалиция за България“:

 • Евгени Захариев Кирилов (7-мо място в листата), досегашен евродепутат от БСП – агент „МАНЧЕВ” на Окръжно управление на МВР-ДС Варна от 1966 г. и на Второ управление на ДС, секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1979 г.

Политическа партия „Атака“:

 • Станислав Тодоров Станилов (4-то място в листата), депутат от „Атака” – агент „СВЕТЛИН” на Второ управление на ДС от 1986 г.

 

Извън парламентарни партии и коалиции

Политическа партия „НФСБ”:

 • Анна-Мария Людмилова Гюзелева (6-то място в листата) – агент „ЧАКЪРОВ” на Софиюско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление от 1984 г.
 • Велизар Пенков Енчев (3-то място в листата) – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г.
 • Любомир Александров Желев (11-то място в листата) – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1970 г.

Коалиция партии „АБВ“:

 • Николай Георгиев Томов (16-то място в листата) – агент „ИВАН” на Второ главно управление на ДС от 1982 г.

Коалиция партии „България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден“:

 • Красимир Дончев Каракачанов (17 място в листата) – агент „ИВАН” на Шесто управление на ДС от 1989 г.

Политическа партия „Българска комунистическа партия“:

 • Васил Петров Коларов – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1966 г.
 • Нако Райнов Стефанов – нещатен служител на Окръжно управление на МВР-Плевен по линия на Трето управление на ДС (ВКР) от 1973 г.
 • Пеню Байчев Костадинов – агент „КАМБУРОВ” на Окръжно управление на МВР-ДС Стара Загора по линия на Първо главно управление на ДС от 1969 г., щатен служител на същото управление от 1970 г.
 • Тимур Генов Гложенски – щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1977 г.

Политическа партия „Българската левица“, регистрирана през 2009 г. (с ръководство Илия Божинов, Петко Тодор и Иван Генов):

 • Боян Борисов Киров – секретен сътрудник „КИРИЛ” на Първо главно управление на ДС от 1982 г., агент „ПЕТРОВ” на Второ главно управление на ДС.

От обявените 12 сътрудници, 8 са агенти, а 4-ма са щатни служители, като един е бил и агент, и щатен служител.

Най-младият сътрудник сред кандидатите за евродепутати е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (1965) – 49-годишен, а най-възрастният е Васил Коларов (1937) – 77-годишен.

Прави впечатление, че в листите за разлика от предишни години не присъстват сътрудници на Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване), а разкритите щатни и нещатни сътрудници са само на Държавна сигурност.

Също така на този вот ДПС не номинира кандидати за досиетата, както движението е правило при предишните.

Нито един от огласените 12 сътрудници няма реални шансове да влезе в Европейския парламент, показват позициите им в листите. Досега единственият сътрудник на комунистическите тоталитарни служби, който успя да стане евродепутат, е Евгени Кирилов от БСП, но на предстоящите избори той е поставен на неизбираемо място в листата на „Коалиция за България“, едва на 7-мо място.

Въпреки това при паралел с предишните два вота в България за евродепутати се забелязва тенденция на увеличаване на присъствието на сътрудници на Държавна сигурност в листите. На евроизборите през 2007 г. те са 6-ма, а през 2009 г. – 8 сътрудници.

От desebg.com предлага

Споделете чрез

Предишен

Следващ