НОВО

Роби ли сме на Брюксел и Вашингтон?

2019-та година. Пътувам към любима дестинация - Русе. Градът ни с най-западноевропейски и бутиков облик. Град, който изглежда като класическа музика (в случай, че класическата музика изглеждаше някак). Само в историческия си център, разбира се. За пръв път, обаче, ми...

Иво Инджов: Никой не се възползва от изхабяването на ГЕРБ

Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Експерт по политически комуникации. Кой е големият победител на изборите? На местните избори нямаше голям победител. Спечели ГЕРБ, защото доминира отчетливо в битката за кметове на общини и...

Всички обичат Радев

Политическата и не толкова обществена драма с назначаването на нов главен прокурор е на път към своя край. Въпреки, че в четвъртък държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за нов първи обвинител и вместо това подписа указ за...

Вредата от данъчната хармонизация

В телевизионно интервю, новият икономически еврокомисар Паоло Джентилони сподели, че не било нормално в ЕС да има единна валута и една централна банка, а в същото време във всяка страна да има различно данъчно облагане.  Той изрично посочи, че не може в България...

Бюджет 2020: Първи впечатления

Министерски съвет одобри държавния бюджет за 2020 г. Малко първи впечатления: За моя изненада, Бюджет 2020 е подобрение спрямо Бюджет 2019, който беше позициониран силно в ляво. Та този път, освен негативните, ще изброя и някои позитивни страни на бюджета:...

Бюджет 2020: Без изненади

В проектобюджета за 2020-а не се виждат изненади, спрямо предварителните очаквания. Параметрите и от приходната част, и от разходната бяха очаквани. Важно е да се отбележи положителния факт, че няма промяна в размера на данъчните ставки и размера на осигурителните...

Стопанската немощ на социализма

“...стагнация в икономическото ни развитие, застрашително изоставане в структурното и технологичното обновяване на икономиката вследствие на груби грешки в стопанската и инвестиционната политика, застрашително нарастване на външния дълг, увеличаване на инфлацията,...

Един необикновен ден преди 30 години

Не бива да се бърка денят 10 ноември 1989 с прехода или пък с други последващи събития, които като цяло наричаме „демокрацията“. Денят си е ден, докато преходът и демокрацията са разтегливи понятия, на които все още не са сложили окончателни граници в пространството и...

Неизбежният икономически колапс е истинският спасител на България от комунизма

Датата 10 ноември е ключова в новата българска история. Не защото един политически режим е сменен с друг или защото след десетилетия еднолично управление Тодор Живков е свален от власт. Тези събития носят своята историческа важност спрямо съответния период. 30 години...

Огледалото на Прехода или Политикът на Шрьодингер

Време за четене: 6 мин.

Време за четене: 6 мин. Слави Трифонов в политиката – рубриката “Сблъсък” Кристиян Шкварек и Николай Облаков

Споделете чрез

Седем партии и коалиции с ченгета в евролистите

Време за четене: 4 мин.

Христо Христов

Четири партии и три политически коалиции са номинирали сътрудници на бившите комунистически тоталитарни служби в листите си на предстоящите на 25 май избори за членове на Европейския парламент при регистрирани от ЦИК 18 партии и 6 коалиции.

Това стана ясно от доклада (решение №2-343 от 9 май 2014 г.) на Комисията по досиетата, разпространен днес. От проверените общо 173 кандидати независимият държавен орган е установил принадлежност на 12 кандидати. 145 кандидати или почти половината от регистрираните в листите изобщо не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г. и не са могли да бъдат вербувани, поради ненавършено пълнолетие през 1991 г., когато Държавна сигурност престава да съществува.

От парламентарно представените партии с агенти в листите са БСП („Коалиция за България”) и „Атака”. От извън парламентарните партии с най-много кандидати за евродепутати с досиета са партия „Българска комунистическа партия” – 4-ма агенти, следвана от партия “Национален фронт за спасение на България” (НФСБ) – 3-ма агенти.

С по един агент в листите си са коалицията „АВБ” и “България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден”.

Сайтът desebg.com предлага пълен списък на агентите по партии и коалиции.

 

Парламентарно представени партии и коалиции

Коалиция партии “Коалиция за България”:

 • Евгени Захариев Кирилов (7-мо място в листата), досегашен евродепутат от БСП – агент „МАНЧЕВ” на Окръжно управление на МВР-ДС Варна от 1966 г. и на Второ управление на ДС, секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1979 г.

Политическа партия “Атака”:

 • Станислав Тодоров Станилов (4-то място в листата), депутат от „Атака” – агент „СВЕТЛИН” на Второ управление на ДС от 1986 г.

 

Извън парламентарни партии и коалиции

Политическа партия „НФСБ”:

 • Анна-Мария Людмилова Гюзелева (6-то място в листата) – агент „ЧАКЪРОВ” на Софиюско градско управление на МВР-ДС по линия на Шесто управление от 1984 г.
 • Велизар Пенков Енчев (3-то място в листата) – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1985 г.
 • Любомир Александров Желев (11-то място в листата) – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1970 г.

Коалиция партии “АБВ”:

 • Николай Георгиев Томов (16-то място в листата) – агент „ИВАН” на Второ главно управление на ДС от 1982 г.

Коалиция партии “България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден”:

 • Красимир Дончев Каракачанов (17 място в листата) – агент „ИВАН” на Шесто управление на ДС от 1989 г.

Политическа партия “Българска комунистическа партия”:

 • Васил Петров Коларов – щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1966 г.
 • Нако Райнов Стефанов – нещатен служител на Окръжно управление на МВР-Плевен по линия на Трето управление на ДС (ВКР) от 1973 г.
 • Пеню Байчев Костадинов – агент „КАМБУРОВ” на Окръжно управление на МВР-ДС Стара Загора по линия на Първо главно управление на ДС от 1969 г., щатен служител на същото управление от 1970 г.
 • Тимур Генов Гложенски – щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1977 г.

Политическа партия “Българската левица”, регистрирана през 2009 г. (с ръководство Илия Божинов, Петко Тодор и Иван Генов):

 • Боян Борисов Киров – секретен сътрудник „КИРИЛ” на Първо главно управление на ДС от 1982 г., агент „ПЕТРОВ” на Второ главно управление на ДС.

От обявените 12 сътрудници, 8 са агенти, а 4-ма са щатни служители, като един е бил и агент, и щатен служител.

Най-младият сътрудник сред кандидатите за евродепутати е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (1965) – 49-годишен, а най-възрастният е Васил Коларов (1937) – 77-годишен.

Прави впечатление, че в листите за разлика от предишни години не присъстват сътрудници на Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА (военното разузнаване), а разкритите щатни и нещатни сътрудници са само на Държавна сигурност.

Също така на този вот ДПС не номинира кандидати за досиетата, както движението е правило при предишните.

Нито един от огласените 12 сътрудници няма реални шансове да влезе в Европейския парламент, показват позициите им в листите. Досега единственият сътрудник на комунистическите тоталитарни служби, който успя да стане евродепутат, е Евгени Кирилов от БСП, но на предстоящите избори той е поставен на неизбираемо място в листата на “Коалиция за България”, едва на 7-мо място.

Въпреки това при паралел с предишните два вота в България за евродепутати се забелязва тенденция на увеличаване на присъствието на сътрудници на Държавна сигурност в листите. На евроизборите през 2007 г. те са 6-ма, а през 2009 г. – 8 сътрудници.

От desebg.com предлага

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!