fbpx

Писмо до десните ми приятели

Време за четене: 2 мин.

Мили приятели от всички партии, които сте се обявили за „десни“,

„Партията е права, дори когато съгреши“ не е дясно поведение, а стих от комунистическия поет Христо Радевски.

„Дребните цели пораждат дребни личности“ е мисъл на Платон. Жертването на принципи заради получаването на дребни чиновнически или финансови облаги не е политическа кауза.

„Кебапчета, кюфтета“ не е предизборно послание, а реплика от българския филм „Вилна зона“. „Куче-касичка“ е цитат от „Опасен чар“, а не описание на водач на листа.

„Не е важно как се гласува, а как се брои“ е фраза на Йосиф Висарионович Сталин. Купуването и продаването на гласове е престъпление и според българския закон, а не нормална демократична практика, както се мъчат да ни внушат. Купуването на депутатски места – също.

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си“ е казано от Маргарет Тачър. Ако идеите ти са наистина десни, няма нужда с крясъци да обясняваш на другите, че са такива, те и сами ще го забележат.

„Противно на цялата политическа нищета, с която всекидневно се сблъсквам, аз съм дълбоко уверен, че политиката по своята същност не е мръсно занимание. Единствено мръсните хора могат да я превърнат в такава“ е част от интервю на Вацлав Хавел. Не е зле да го прочетат доста от кандидат-депутатите.

„Гъз глава затрива“ и „Кой ми сра в гащите“ са български поговорки. Едва ли имат нужда от пояснение..

Споделете чрез

Предишен

Следващ