НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Москва призна резултатите от референдумите в Донбас

Време за четене: 5 мин.

Боевете в Източна Украйна продължиха и след референдумите в Донецк и Луганск, след които, очаквано, сепаратистите обявиха, че голямо мнозинство – около 90% от участвалите – са гласували за това двете области да обявят независимост. Вече се говори дори за възможността, следващата седмица да се проведе нов референдум – за присъединяване към Русия.

Западът и Киев обявиха, че не смятат за законни допитванията, а руският президент Владимир Путин каза, че ще излезе с позиция на по-късен етап.  Oт пресслужбата на Кремъл коментираха обаче, че Москва отбелязва високата активност на референдумите в Донецка и Луганска област от Източна Украйна “въпреки опитите вотът да бъде осуетен” и зачита волеизявлението на местното население.

Кремъл изразява надежда, че “практическото осъществяване на резултатите от референдумите ще протече цивилизовано, без някакви рецидиви на насилие, чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск”. Русия ще приветства “всякакви посреднически усилия” с цел установяване на такъв диалог, “включително по линия на ОССЕ”, се казва в прессъобщението.

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов обаче коментира, че “фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори”.

Боевете продължават

На този фон украинската армия продължи офанзивата срещу проруските сепаратисти в Славянск и подложи на минометен обстрел града. Атаката е насочена срещу контролно-пропускателните пунктове, но има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради.

Засега няма сведения за жертви.

Франс прес съобщи, че през последните седмици в Източна Украйна са зачестили и убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона.

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите.

“Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти”, заявява активистка на организацията”Просвита”. Според нея сдружението цели “да възроди всичко украинско, унищожено от руската окупация – езика, историята, културата”.

90% за независимост, сепаратистите готови за Кримския сценарий

Организаторите на референдум в Донецк обявиха, че вече са преброени 100 процента от бюлетините.

“За” гласуваха 89.7 процента, “против” – 10.19 процента, а 0.74 процента от бюлетините са невалидни. Сега чакаме пристигането на протоколите с “мокри печати”, след което ще сравним протоколите с данните, постъпили в Централната избирателна комисия”, заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

На въпрос дали ще има втори референдум, този път за присъединяване към Русия, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов отвърна: “За три дни можем да

организираме всякакъв референдум”.

Той обяви, че в Славянск избирателната активност на референдума е била от порядъка на 80 процента, предаде Франс прес.

Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

Проруските сепаратисти, които организираха допитванията, казаха, че окончателният статут на двете области ще бъде обсъждан по-късно и че не изключват възможността за отцепване от Украйна или анексиране от Русия.

Манипулации и хаос

Западната преса публикува много репортажи за начина, по който преминаха вчерашните референдуми. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации. Някои от изданията се опитват да прогнозират как ще се развие ситуацията.

“Сепаратисткият вот в Украйна се състоя в обстановка на хаос”, е водещото заглавие на американския вестник “Ню Йорк таймс”. В подробен репортаж за референдума изданието обобщава, че атмосферата е била едновременно празнична и заплашителна.

Германският “Зюддойче цайтунг” посочва в заглавие: “Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд”.

“Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна”, пише изданието, цитирано от БТА.

Според вестника реториката на Москва през последните седмици не сигнализира, че може да се очаква непосредствено анексиране. “Зюддойче цайтунг” смята, че по-скоро предстои засилване на хаоса в Украйна, докато намалее желанието на Запада да харчи пари и енергия за тази държава.

Друг авторитетен германски вестник, “Велт”, коментира, че мощта на “Новата Русия” представлява опасност за Европа.

“Сепаратистите в Източна Украйна възприемат референдума си като победа на Съветския съюз. Това може да е смешно. Но опасността Европа да бъде разцепена от това движение е реална”, предупреждава “Велт”.

“В резултат на тези референдуми Европа ще се окаже в директна близост с една “Нова Русия”, в която демократично и либерално мислещите хора нямат място”, прогнозира германското издание.

Британският вестник “Телеграф” публикува анализ на Дениъл Хенън, според когото поведението на Европейския съюз в Украйна е било катастрофално.

“Западът като цяло и по-специално ЕС избраха да се намесят директно във вътрешната политика на Украйна, като подкрепят опонентите на опърничавия, но все пак свободно избран президент Янукович. На тях, изглежда, не им хрумна, че по този начин канят и други да се намесят. Украйна винаги е значила повече за Москва, отколкото за Брюксел, и все пак европейските дипломати го пренебрегнаха. След като те подкрепиха недемократичната смяна на режима в Киев, Путин направи същото в Крим”, аргументира се Хенън.

Френският вестник “Монд” съобщава, че въпреки кризата в Украйна, Франция ще достави два бойни кораба “Мистрал” на Русия в изпълнение на договор за 1.2 милиарда евро от 2011 г. Този договор изглежда няма да бъде обхванат от евентуални санкции на ЕС срещу Русия и единият кораб ще бъде доставен тази есен, а втория – през 2015 г., коментира изданието.

“Монд” припомня, че преди няколко дни заместник-държавният секретар на САЩ Виктория

Нюланд изрично призова Париж да не продава бойни кораби на Русия, с което предизвика Елисейския дворец да уточни, че корабите са платени и отказът от доставка ще означава санкции за Франция.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!