fbpx

НОВО

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

…и ще продължим да живеем с COVID-19

Невиждан в историята на САЩ срив на БВП - 33% на годишна база през второто тримесечие. В Иран заразените с коронавирус са вече над 300 хиляди. Австрия в рецесия след исторически спад - мерките срещу коронавируса тласнаха страната към най-голямо свиване на икономиката...

Нова православна партия?

Волен Сидеров е много интелигентен и културен човек и при него случайни движения няма Да инструментализираш вярата за политически цели е грях Преди време писах за четири нови политически проекта - на Васил Божков (Черепа), Мая Манолова, Цветан Цветанов и Станислав...

Москва призна резултатите от референдумите в Донбас

Време за четене: 5 мин.

Боевете в Източна Украйна продължиха и след референдумите в Донецк и Луганск, след които, очаквано, сепаратистите обявиха, че голямо мнозинство – около 90% от участвалите – са гласували за това двете области да обявят независимост. Вече се говори дори за възможността, следващата седмица да се проведе нов референдум – за присъединяване към Русия.

Западът и Киев обявиха, че не смятат за законни допитванията, а руският президент Владимир Путин каза, че ще излезе с позиция на по-късен етап.  Oт пресслужбата на Кремъл коментираха обаче, че Москва отбелязва високата активност на референдумите в Донецка и Луганска област от Източна Украйна “въпреки опитите вотът да бъде осуетен” и зачита волеизявлението на местното население.

Кремъл изразява надежда, че “практическото осъществяване на резултатите от референдумите ще протече цивилизовано, без някакви рецидиви на насилие, чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск”. Русия ще приветства “всякакви посреднически усилия” с цел установяване на такъв диалог, “включително по линия на ОССЕ”, се казва в прессъобщението.

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов обаче коментира, че “фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори”.

Боевете продължават

На този фон украинската армия продължи офанзивата срещу проруските сепаратисти в Славянск и подложи на минометен обстрел града. Атаката е насочена срещу контролно-пропускателните пунктове, но има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради.

Засега няма сведения за жертви.

Франс прес съобщи, че през последните седмици в Източна Украйна са зачестили и убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона.

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите.

“Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти”, заявява активистка на организацията”Просвита”. Според нея сдружението цели “да възроди всичко украинско, унищожено от руската окупация – езика, историята, културата”.

90% за независимост, сепаратистите готови за Кримския сценарий

Организаторите на референдум в Донецк обявиха, че вече са преброени 100 процента от бюлетините.

“За” гласуваха 89.7 процента, “против” – 10.19 процента, а 0.74 процента от бюлетините са невалидни. Сега чакаме пристигането на протоколите с “мокри печати”, след което ще сравним протоколите с данните, постъпили в Централната избирателна комисия”, заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

На въпрос дали ще има втори референдум, този път за присъединяване към Русия, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов отвърна: “За три дни можем да

организираме всякакъв референдум”.

Той обяви, че в Славянск избирателната активност на референдума е била от порядъка на 80 процента, предаде Франс прес.

Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

Проруските сепаратисти, които организираха допитванията, казаха, че окончателният статут на двете области ще бъде обсъждан по-късно и че не изключват възможността за отцепване от Украйна или анексиране от Русия.

Манипулации и хаос

Западната преса публикува много репортажи за начина, по който преминаха вчерашните референдуми. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации. Някои от изданията се опитват да прогнозират как ще се развие ситуацията.

“Сепаратисткият вот в Украйна се състоя в обстановка на хаос”, е водещото заглавие на американския вестник “Ню Йорк таймс”. В подробен репортаж за референдума изданието обобщава, че атмосферата е била едновременно празнична и заплашителна.

Германският “Зюддойче цайтунг” посочва в заглавие: “Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд”.

“Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна”, пише изданието, цитирано от БТА.

Според вестника реториката на Москва през последните седмици не сигнализира, че може да се очаква непосредствено анексиране. “Зюддойче цайтунг” смята, че по-скоро предстои засилване на хаоса в Украйна, докато намалее желанието на Запада да харчи пари и енергия за тази държава.

Друг авторитетен германски вестник, “Велт”, коментира, че мощта на “Новата Русия” представлява опасност за Европа.

“Сепаратистите в Източна Украйна възприемат референдума си като победа на Съветския съюз. Това може да е смешно. Но опасността Европа да бъде разцепена от това движение е реална”, предупреждава “Велт”.

“В резултат на тези референдуми Европа ще се окаже в директна близост с една “Нова Русия”, в която демократично и либерално мислещите хора нямат място”, прогнозира германското издание.

Британският вестник “Телеграф” публикува анализ на Дениъл Хенън, според когото поведението на Европейския съюз в Украйна е било катастрофално.

“Западът като цяло и по-специално ЕС избраха да се намесят директно във вътрешната политика на Украйна, като подкрепят опонентите на опърничавия, но все пак свободно избран президент Янукович. На тях, изглежда, не им хрумна, че по този начин канят и други да се намесят. Украйна винаги е значила повече за Москва, отколкото за Брюксел, и все пак европейските дипломати го пренебрегнаха. След като те подкрепиха недемократичната смяна на режима в Киев, Путин направи същото в Крим”, аргументира се Хенън.

Френският вестник “Монд” съобщава, че въпреки кризата в Украйна, Франция ще достави два бойни кораба “Мистрал” на Русия в изпълнение на договор за 1.2 милиарда евро от 2011 г. Този договор изглежда няма да бъде обхванат от евентуални санкции на ЕС срещу Русия и единият кораб ще бъде доставен тази есен, а втория – през 2015 г., коментира изданието.

“Монд” припомня, че преди няколко дни заместник-държавният секретар на САЩ Виктория

Нюланд изрично призова Париж да не продава бойни кораби на Русия, с което предизвика Елисейския дворец да уточни, че корабите са платени и отказът от доставка ще означава санкции за Франция.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ