fbpx

НОВО

Точка от която няма връщане назад

През последния месец в Близкия Изток бяха официално очертани новите нива на взаимоотношения между държавите съюзници на САЩ в региона. Те бележат нови точки от които няма връщане назад. Макар и да изглежда, че всички маневри на САЩ са свързани с обслужването на...

Тръмп срещу всички

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев участва в предаването "Политиката под прицел" по телевизия СКАТ. Тема на разговора беше политиката в САЩ и предстоящите избори там. Запис от участието можете да видите тук:...

Какво значи икономическа криза и как да оцелеем в нея?

Големият първоначален удар е по капиталово интензивните сектори Приходите за бизнеса спадат - трябва да спаднат и разходите В тази светлина поне е добре да не повтаряме грешките от миналото Идва ли финансов Армагедон? Никой не знае, но да се надяваме, че не. Добре ли...

Третата гледна точка

Крайности може да има само при абсолютното добро и абсолютното зло Най-отвратителното е омразата и да не ми разправят, че я сеят провокатори - тя започна с вдигнатия юмрук на президента Винаги има трета гледна точка, дори и когато първите две са толкова ярки, че тя...

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Москва призна резултатите от референдумите в Донбас

Време за четене: 5 мин.

Боевете в Източна Украйна продължиха и след референдумите в Донецк и Луганск, след които, очаквано, сепаратистите обявиха, че голямо мнозинство – около 90% от участвалите – са гласували за това двете области да обявят независимост. Вече се говори дори за възможността, следващата седмица да се проведе нов референдум – за присъединяване към Русия.

Западът и Киев обявиха, че не смятат за законни допитванията, а руският президент Владимир Путин каза, че ще излезе с позиция на по-късен етап.  Oт пресслужбата на Кремъл коментираха обаче, че Москва отбелязва високата активност на референдумите в Донецка и Луганска област от Източна Украйна “въпреки опитите вотът да бъде осуетен” и зачита волеизявлението на местното население.

Кремъл изразява надежда, че “практическото осъществяване на резултатите от референдумите ще протече цивилизовано, без някакви рецидиви на насилие, чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск”. Русия ще приветства “всякакви посреднически усилия” с цел установяване на такъв диалог, “включително по линия на ОССЕ”, се казва в прессъобщението.

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов обаче коментира, че “фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори”.

Боевете продължават

На този фон украинската армия продължи офанзивата срещу проруските сепаратисти в Славянск и подложи на минометен обстрел града. Атаката е насочена срещу контролно-пропускателните пунктове, но има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради.

Засега няма сведения за жертви.

Франс прес съобщи, че през последните седмици в Източна Украйна са зачестили и убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона.

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите.

“Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти”, заявява активистка на организацията”Просвита”. Според нея сдружението цели “да възроди всичко украинско, унищожено от руската окупация – езика, историята, културата”.

90% за независимост, сепаратистите готови за Кримския сценарий

Организаторите на референдум в Донецк обявиха, че вече са преброени 100 процента от бюлетините.

“За” гласуваха 89.7 процента, “против” – 10.19 процента, а 0.74 процента от бюлетините са невалидни. Сега чакаме пристигането на протоколите с “мокри печати”, след което ще сравним протоколите с данните, постъпили в Централната избирателна комисия”, заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

На въпрос дали ще има втори референдум, този път за присъединяване към Русия, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов отвърна: “За три дни можем да

организираме всякакъв референдум”.

Той обяви, че в Славянск избирателната активност на референдума е била от порядъка на 80 процента, предаде Франс прес.

Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

Проруските сепаратисти, които организираха допитванията, казаха, че окончателният статут на двете области ще бъде обсъждан по-късно и че не изключват възможността за отцепване от Украйна или анексиране от Русия.

Манипулации и хаос

Западната преса публикува много репортажи за начина, по който преминаха вчерашните референдуми. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации. Някои от изданията се опитват да прогнозират как ще се развие ситуацията.

“Сепаратисткият вот в Украйна се състоя в обстановка на хаос”, е водещото заглавие на американския вестник “Ню Йорк таймс”. В подробен репортаж за референдума изданието обобщава, че атмосферата е била едновременно празнична и заплашителна.

Германският “Зюддойче цайтунг” посочва в заглавие: “Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд”.

“Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна”, пише изданието, цитирано от БТА.

Според вестника реториката на Москва през последните седмици не сигнализира, че може да се очаква непосредствено анексиране. “Зюддойче цайтунг” смята, че по-скоро предстои засилване на хаоса в Украйна, докато намалее желанието на Запада да харчи пари и енергия за тази държава.

Друг авторитетен германски вестник, “Велт”, коментира, че мощта на “Новата Русия” представлява опасност за Европа.

“Сепаратистите в Източна Украйна възприемат референдума си като победа на Съветския съюз. Това може да е смешно. Но опасността Европа да бъде разцепена от това движение е реална”, предупреждава “Велт”.

“В резултат на тези референдуми Европа ще се окаже в директна близост с една “Нова Русия”, в която демократично и либерално мислещите хора нямат място”, прогнозира германското издание.

Британският вестник “Телеграф” публикува анализ на Дениъл Хенън, според когото поведението на Европейския съюз в Украйна е било катастрофално.

“Западът като цяло и по-специално ЕС избраха да се намесят директно във вътрешната политика на Украйна, като подкрепят опонентите на опърничавия, но все пак свободно избран президент Янукович. На тях, изглежда, не им хрумна, че по този начин канят и други да се намесят. Украйна винаги е значила повече за Москва, отколкото за Брюксел, и все пак европейските дипломати го пренебрегнаха. След като те подкрепиха недемократичната смяна на режима в Киев, Путин направи същото в Крим”, аргументира се Хенън.

Френският вестник “Монд” съобщава, че въпреки кризата в Украйна, Франция ще достави два бойни кораба “Мистрал” на Русия в изпълнение на договор за 1.2 милиарда евро от 2011 г. Този договор изглежда няма да бъде обхванат от евентуални санкции на ЕС срещу Русия и единият кораб ще бъде доставен тази есен, а втория – през 2015 г., коментира изданието.

“Монд” припомня, че преди няколко дни заместник-държавният секретар на САЩ Виктория

Нюланд изрично призова Париж да не продава бойни кораби на Русия, с което предизвика Елисейския дворец да уточни, че корабите са платени и отказът от доставка ще означава санкции за Франция.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ