НОВО

„Да здравствует революция!“

Каква беше точната цена на болшевишкия преврат в Русия? Между 7 и 12 милиона души загиват в Русия от 1917 г. до 1923 г, за да наложат болшевиките властта си в гражданската война и върху обществото. Около 500 000 войници загиват в битките, като сред цивилното население...

Идеализмът убива

Посещаването на опасни места по света следва да е продукт на подготовка, осъзнат риск, богата информираност и способност за критично мислене. Санитарният минимум от познания за това как работи светът диктува да може да различиш сравнително сигурните от несигурните...

Орбан и ЕНП или пушката като патерица

От решението на Европейската народна партия (ЕНП) да "замрази" участието на Фидес, ръководена от Виктор Орбан, няма спечелили. И ЕНП, и унгарският министър-председател само губят от така развилите се събития. ЕНП губи, тъй като тя трябва да кооптира, да си сътрудничи...

Ще сложи ли мюфтийството тире?

През последните дни съдбата на дълговете на мюфтийството (или както шеговито е известно „Българска Мюсюлманска Църква“) беше широко дискутирана, главно в аспекти, които бяха на нивото на гореспоменатите шеги или на дребно политиканстване. По същество дискусия много...

Трябват ни бащи и предци, които да ни покажат какво сме

Петър Николов-Зиков е възпитаник на Класическата гимназия, доктор по история на Нов български университет, отскоро и доцент по политически науки. Автор е на задълбочени изследвания върху развитието на дясната политическа мисъл, поместени в книгата му ,,Раждането на...

Значението на манифестът на Макрон за европейската енергийна политика

Преди десетина дни френският президент Еманюел Макрон пусна пламенна декларация за „спасението“ на Европа. Текстът не се отличава с конкретика и по-скоро има вид на уводна част от някакъв идеологически манифест. Въпреки това, в него се срещат някои генерални насоки и...

Макроновия ренесанс

Миналата седмица френският президент Макрон се обърна с писмо към всички европейци, като изложи в него визията си за “ренесанс” на европейския проект. Не можейки да остане по-назад, до края на седмицата Германия отговори на предизвикателството, макар че под немската...

(Полит)коректна наука

Става все по-трудно и опасно да се занимаваш с наука по време на политическа коректност. Хората, които доскоро издигаха абстрактната идея за наука като тотем на своето превъзходство над ретроградните и безпросветни проли, сега заличават реални и значими учени, уличени...

Време разделно в Европейската народна партия

Миналата седмица беше задействана процедура за изключването на партията на Виктор Орбан (Фидес) от семейството на Европейската народна партия. Формалният повод е билборд кампанията на унгарското правителство, която показва Жан-Клод Юнкер и Джордж Сорос един...

Роджър Скрутън за „Фигаро“: Във Франция, левият интелектуалец е свещеник без Господ

Философ, публичен коментатор и автор на повече от 40 книги. Една от най-известните и разпознаваeми фигури в консерватизма днес.Какво е дясното? Защо повечето интелектуалци са левичари? Разделението по оста „дясно-ляво“ актуално ли е все още във времето на популизма?...

Москва призна резултатите от референдумите в Донбас

Време за четене: 5 мин.

Боевете в Източна Украйна продължиха и след референдумите в Донецк и Луганск, след които, очаквано, сепаратистите обявиха, че голямо мнозинство – около 90% от участвалите – са гласували за това двете области да обявят независимост. Вече се говори дори за възможността, следващата седмица да се проведе нов референдум – за присъединяване към Русия.

Западът и Киев обявиха, че не смятат за законни допитванията, а руският президент Владимир Путин каза, че ще излезе с позиция на по-късен етап.  Oт пресслужбата на Кремъл коментираха обаче, че Москва отбелязва високата активност на референдумите в Донецка и Луганска област от Източна Украйна “въпреки опитите вотът да бъде осуетен” и зачита волеизявлението на местното население.

Кремъл изразява надежда, че “практическото осъществяване на резултатите от референдумите ще протече цивилизовано, без някакви рецидиви на насилие, чрез диалог между представители на Киев, Донецк и Луганск”. Русия ще приветства “всякакви посреднически усилия” с цел установяване на такъв диалог, “включително по линия на ОССЕ”, се казва в прессъобщението.

И.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов обаче коментира, че “фарсът, който терористите наричат референдум, няма да има никакви юридически последствия освен наказателната отговорност за неговите организатори”.

Боевете продължават

На този фон украинската армия продължи офанзивата срещу проруските сепаратисти в Славянск и подложи на минометен обстрел града. Атаката е насочена срещу контролно-пропускателните пунктове, но има информация за попаднали снаряди в жилищни сгради.

Засега няма сведения за жертви.

Франс прес съобщи, че през последните седмици в Източна Украйна са зачестили и убийствата, отвличанията и побоите над противници на проруските сепаратисти, контролиращи редица градове в региона.

Милицията е регистрирала убийствата, но за момента е невъзможно да установи извършителите.

“Проруските опълченци прочистват региона от украински патриоти”, заявява активистка на организацията”Просвита”. Според нея сдружението цели “да възроди всичко украинско, унищожено от руската окупация – езика, историята, културата”.

90% за независимост, сепаратистите готови за Кримския сценарий

Организаторите на референдум в Донецк обявиха, че вече са преброени 100 процента от бюлетините.

“За” гласуваха 89.7 процента, “против” – 10.19 процента, а 0.74 процента от бюлетините са невалидни. Сега чакаме пристигането на протоколите с “мокри печати”, след което ще сравним протоколите с данните, постъпили в Централната избирателна комисия”, заяви шефът на ЦИК на самопровъзгласилата се Донецка народна република Роман Лягин.

На въпрос дали ще има втори референдум, този път за присъединяване към Русия, “народният кмет” на Славянск Вячеслав Пономарьов отвърна: “За три дни можем да

организираме всякакъв референдум”.

Той обяви, че в Славянск избирателната активност на референдума е била от порядъка на 80 процента, предаде Франс прес.

Според все още неокончателните резултати между 94 и 98 на сто от избирателите в Луганска област са гласували за независимост.

Проруските сепаратисти, които организираха допитванията, казаха, че окончателният статут на двете области ще бъде обсъждан по-късно и че не изключват възможността за отцепване от Украйна или анексиране от Русия.

Манипулации и хаос

Западната преса публикува много репортажи за начина, по който преминаха вчерашните референдуми. Общото впечатление в публикациите е, че допитването е преминало хаотично и е създавало възможност за манипулации. Някои от изданията се опитват да прогнозират как ще се развие ситуацията.

“Сепаратисткият вот в Украйна се състоя в обстановка на хаос”, е водещото заглавие на американския вестник “Ню Йорк таймс”. В подробен репортаж за референдума изданието обобщава, че атмосферата е била едновременно празнична и заплашителна.

Германският “Зюддойче цайтунг” посочва в заглавие: “Така нареченият референдум в Украйна: ненадминат абсурд”.

“Бюлетини, размножени на ксерокс, всеки може да гласува където и колкото пъти поиска, а това, за което се гласува, нарочно е неясно: дори в Русия изборите не се фалшифицират така откровено, както в Източна Украйна”, пише изданието, цитирано от БТА.

Според вестника реториката на Москва през последните седмици не сигнализира, че може да се очаква непосредствено анексиране. “Зюддойче цайтунг” смята, че по-скоро предстои засилване на хаоса в Украйна, докато намалее желанието на Запада да харчи пари и енергия за тази държава.

Друг авторитетен германски вестник, “Велт”, коментира, че мощта на “Новата Русия” представлява опасност за Европа.

“Сепаратистите в Източна Украйна възприемат референдума си като победа на Съветския съюз. Това може да е смешно. Но опасността Европа да бъде разцепена от това движение е реална”, предупреждава “Велт”.

“В резултат на тези референдуми Европа ще се окаже в директна близост с една “Нова Русия”, в която демократично и либерално мислещите хора нямат място”, прогнозира германското издание.

Британският вестник “Телеграф” публикува анализ на Дениъл Хенън, според когото поведението на Европейския съюз в Украйна е било катастрофално.

“Западът като цяло и по-специално ЕС избраха да се намесят директно във вътрешната политика на Украйна, като подкрепят опонентите на опърничавия, но все пак свободно избран президент Янукович. На тях, изглежда, не им хрумна, че по този начин канят и други да се намесят. Украйна винаги е значила повече за Москва, отколкото за Брюксел, и все пак европейските дипломати го пренебрегнаха. След като те подкрепиха недемократичната смяна на режима в Киев, Путин направи същото в Крим”, аргументира се Хенън.

Френският вестник “Монд” съобщава, че въпреки кризата в Украйна, Франция ще достави два бойни кораба “Мистрал” на Русия в изпълнение на договор за 1.2 милиарда евро от 2011 г. Този договор изглежда няма да бъде обхванат от евентуални санкции на ЕС срещу Русия и единият кораб ще бъде доставен тази есен, а втория – през 2015 г., коментира изданието.

“Монд” припомня, че преди няколко дни заместник-държавният секретар на САЩ Виктория

Нюланд изрично призова Париж да не продава бойни кораби на Русия, с което предизвика Елисейския дворец да уточни, че корабите са платени и отказът от доставка ще означава санкции за Франция.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!