fbpx

НОВО

Тръмп срещу всички

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев участва в предаването "Политиката под прицел" по телевизия СКАТ. Тема на разговора беше политиката в САЩ и предстоящите избори там. Запис от участието можете да видите тук:...

Какво значи икономическа криза и как да оцелеем в нея?

Големият първоначален удар е по капиталово интензивните сектори Приходите за бизнеса спадат - трябва да спаднат и разходите В тази светлина поне е добре да не повтаряме грешките от миналото Идва ли финансов Армагедон? Никой не знае, но да се надяваме, че не. Добре ли...

Третата гледна точка

Крайности може да има само при абсолютното добро и абсолютното зло Най-отвратителното е омразата и да не ми разправят, че я сеят провокатори - тя започна с вдигнатия юмрук на президента Винаги има трета гледна точка, дори и когато първите две са толкова ярки, че тя...

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Два месеца протести. Как стигнахме дотук?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ", Михаил Кръстев, води предаването "Реакция" по ТВ Европа. Гостуваха му авторът в платформата и журналист Кузман Илиев, проф. Антоанета Христова и Силвия Великова. Вижте пълното...

Томислав Дончев: Вече имаме 200 страници програма, свиваме я на 30

Време за четене: 5 мин.

– Г-н Дончев, защо вечно се карате вдясно? Реформаторите са вечно против Борисов, Меглена Кунева е срещу Костов? Как ще се преодолее това напрежение?

– В политиката винаги личността е важна. Но има моменти, в които тя трябва да следва посока, приоритети и т.н. Така че не е реалистично да говорим за общи симпатии между всички десни политически субекти. Но наред с това възможността за единодействие трябва да бъде приоритет.

– Възможно ли е единодействие между ГЕРБ и Реформаторския блок, което у нас върви малко свенливо, да получи тласък от Европа? Свидетел съм, че общувате чудесно с евродепутата им Малинов. Така че, ако е по-трудно вътре, обединението да стартира от Брюксел?

– Моето виждане е, че външни форми на въздействие могат да катализират процесите. Но истинското намиране на единомислие, на сходните пътища трябва да дойде от събития като кръглата маса, организирана от Института за дясна политика. В крайна сметка живеем във времена, в които лявото и дясното се преосмислят.

Ние не можем да живеем в рамките на историческите сантименти – както вляво, така и вдясно. Част от старите категории не работят. Десният човек обаче със сигурност е разумен, отговорен, който не се страхува да променя това, което не работи, дори да боли, който иска да създава. Именно около обединението около подобни ценности може да се тръгне към взаимодействие. Аз не бих бързал да говоря за обединение вдясно. Ако няма солидни аргументи, ако няма енергия за това, то е като недомисления брак. Това, за което ми се иска да говоря, е за взаимодействие. Десните партии, които ще присъстват в бъдещия парламент, са обречени да си взаимодействат – не само заради общия враг. Не обичам да ползвам такава военна терминология. А заради големите проблеми, които има да се решават.

– Като казвате промяната в смисъла ляво – дясно, фактът, че я има, би ли улеснили една широка коалиция? Ако я наложи необходимостта за национално спасение?

– Не. Още повече че на мен проблемът ми с БСП и ДПС не е на първо място идеологически. Проблемът е в политическата практика. Който ползва държавния апарат за репресии, който прави политика с неполитически средства, т.е. сработва се с олигархията, купува, продава гласове, прелъстява, плаши и т.н., не го виждам като наш партньор. Тоест проблемът не е идеологически.

Иначе преосмислянето на лявото и дясното следва съвсем друг път. Защо например смятате, че социалната политика е патент на левите? Може да говорим много за активна социална политика. Аз твърдя, че и най-лошата заетост е по-добра от всяка социална помощ.

Списъкът със съвпадащи, общи цели между ГЕРБ и Реформаторите не е малък.

– Може да стъпите върху няколко точки, върху програма?

– Точно така.

– Но след изборите?

– Всъщност никой не е говорил за преди тях.

– Напротив – Бойко Борисов заяви, че е готов на предизборно споразумение с Реформаторите.

– Понеже съм присъствал на такива разговори, г-н Борисов имаше предвид да имаме единодушие по отношение на тези цели и приоритети, които трябва да бъдат следвани. Ако говорим за взаимодействие, на каква основа да е то, откъде не може да се мърда. За това ставаше дума, не за листи.

– Ясно е, че до края на август няма да има решение за върховния представител на ЕС по външната политика. Но има ли вече совалки и обнадеждаващи ли са, че страната ни може да получи този ресор в лицето на Кристалина Георгиева?

– Въпреки че постът на върховен представител в голяма степен е зависим от избора на председателя на съвета, в този случай от огромно значение са личностните качества. В този смисъл г-жа Георгиева продължава да бъде с изключително високи шансове. На второ място, ако постът върховен представител отиде другаде заради политическата конюнктура, предвид тази набрана скорост има изключително сериозни шансове с Георгиева България да се бори за зам.-председател на Европейската комисия. И трето, което не изключва второто, е много по-сериозен ресор вследствие на номинацията за върховен представител.

– Тоест може да получим външна политика, може да номинираме Георгиева за друг ресор и тя ще е зам.-шеф на ЕК?

– Естествено, вследствие на набраната скорост. В крайна сметка името на г-жа Георгиева четвърти месец се коментира от най-високите политически кръгове в Европа, в държавите членки. Обединява фактори, които по принцип са на противоположно мнение. Това положително отношение трябва да се използва. България има интерес да бъде максимално добре представена, с максимално отговорен пост в ЕК.

– Оглавявате екипа, който пише управленската програма на ГЕРБ. Готова ли е вече?

– Имаме детайлна програма от 200 страници – сектор по сектор, която сега ще опитаме да свием до 20-30 страници и да е максимално разбираема за всички. Но работата не е само по този текст, а какво конкретно има да се прави в държавата. И тези задачи няма да са само в късия документ от 30 страници, а ще влязат в цялостна концепция за управлението, която изисква много повече усилия. Два пъти седмично се събираме в различни формати – с наши експерти, с външни, пишем, спорим, смятаме, караме се, и т.н. Надявам се преди края на август да сме готови с документ, в който всяка буква да е защитена с аргументи и цифри. През целия септември ще съм тук за кампанията, без да бъда кандидат.

– Няма да се кандидатирате на 5 октомври?

– В крайна сметка не бива да злоупотребявам с общественото внимание по отношение на себе си.

– Когато сте готови с резюмето от 30 страници, ще си представите ли програмата, включително пред други партии?

– Ще бъде представена на всички. Още в края на август ще стартираме редица секторни дискусии със заинтересованите страни. Не изключват възможността да бъде търсен консенсус по отношение на няколко ключови приоритета, най-вече свързаните с тежки реформи, които не могат да бъдат прегърнати само от една политическа сила. По тях е нужен минимален политически консенсус. Друг е въпросът дали това трябва да се прави преди изборите.

– Какво се случва с плащанията по еврофондовете за новия период?

– При добра мобилизация и адекватни мерки, взети от следващото правителство, има шанс първите плащания за новия програмен период да пристигнат през април или може би още през март. Най-бързо могат да започнат по “Човешки ресурси” и “Транспорт”.

От 24chasa.bg (интервю на Кристина Кръстева)

Споделете чрез

Предишен

Следващ