НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Томислав Дончев: Вече имаме 200 страници програма, свиваме я на 30

Време за четене: 5 мин.

– Г-н Дончев, защо вечно се карате вдясно? Реформаторите са вечно против Борисов, Меглена Кунева е срещу Костов? Как ще се преодолее това напрежение?

– В политиката винаги личността е важна. Но има моменти, в които тя трябва да следва посока, приоритети и т.н. Така че не е реалистично да говорим за общи симпатии между всички десни политически субекти. Но наред с това възможността за единодействие трябва да бъде приоритет.

– Възможно ли е единодействие между ГЕРБ и Реформаторския блок, което у нас върви малко свенливо, да получи тласък от Европа? Свидетел съм, че общувате чудесно с евродепутата им Малинов. Така че, ако е по-трудно вътре, обединението да стартира от Брюксел?

– Моето виждане е, че външни форми на въздействие могат да катализират процесите. Но истинското намиране на единомислие, на сходните пътища трябва да дойде от събития като кръглата маса, организирана от Института за дясна политика. В крайна сметка живеем във времена, в които лявото и дясното се преосмислят.

Ние не можем да живеем в рамките на историческите сантименти – както вляво, така и вдясно. Част от старите категории не работят. Десният човек обаче със сигурност е разумен, отговорен, който не се страхува да променя това, което не работи, дори да боли, който иска да създава. Именно около обединението около подобни ценности може да се тръгне към взаимодействие. Аз не бих бързал да говоря за обединение вдясно. Ако няма солидни аргументи, ако няма енергия за това, то е като недомисления брак. Това, за което ми се иска да говоря, е за взаимодействие. Десните партии, които ще присъстват в бъдещия парламент, са обречени да си взаимодействат – не само заради общия враг. Не обичам да ползвам такава военна терминология. А заради големите проблеми, които има да се решават.

– Като казвате промяната в смисъла ляво – дясно, фактът, че я има, би ли улеснили една широка коалиция? Ако я наложи необходимостта за национално спасение?

– Не. Още повече че на мен проблемът ми с БСП и ДПС не е на първо място идеологически. Проблемът е в политическата практика. Който ползва държавния апарат за репресии, който прави политика с неполитически средства, т.е. сработва се с олигархията, купува, продава гласове, прелъстява, плаши и т.н., не го виждам като наш партньор. Тоест проблемът не е идеологически.

Иначе преосмислянето на лявото и дясното следва съвсем друг път. Защо например смятате, че социалната политика е патент на левите? Може да говорим много за активна социална политика. Аз твърдя, че и най-лошата заетост е по-добра от всяка социална помощ.

Списъкът със съвпадащи, общи цели между ГЕРБ и Реформаторите не е малък.

– Може да стъпите върху няколко точки, върху програма?

– Точно така.

– Но след изборите?

– Всъщност никой не е говорил за преди тях.

– Напротив – Бойко Борисов заяви, че е готов на предизборно споразумение с Реформаторите.

– Понеже съм присъствал на такива разговори, г-н Борисов имаше предвид да имаме единодушие по отношение на тези цели и приоритети, които трябва да бъдат следвани. Ако говорим за взаимодействие, на каква основа да е то, откъде не може да се мърда. За това ставаше дума, не за листи.

– Ясно е, че до края на август няма да има решение за върховния представител на ЕС по външната политика. Но има ли вече совалки и обнадеждаващи ли са, че страната ни може да получи този ресор в лицето на Кристалина Георгиева?

– Въпреки че постът на върховен представител в голяма степен е зависим от избора на председателя на съвета, в този случай от огромно значение са личностните качества. В този смисъл г-жа Георгиева продължава да бъде с изключително високи шансове. На второ място, ако постът върховен представител отиде другаде заради политическата конюнктура, предвид тази набрана скорост има изключително сериозни шансове с Георгиева България да се бори за зам.-председател на Европейската комисия. И трето, което не изключва второто, е много по-сериозен ресор вследствие на номинацията за върховен представител.

– Тоест може да получим външна политика, може да номинираме Георгиева за друг ресор и тя ще е зам.-шеф на ЕК?

– Естествено, вследствие на набраната скорост. В крайна сметка името на г-жа Георгиева четвърти месец се коментира от най-високите политически кръгове в Европа, в държавите членки. Обединява фактори, които по принцип са на противоположно мнение. Това положително отношение трябва да се използва. България има интерес да бъде максимално добре представена, с максимално отговорен пост в ЕК.

– Оглавявате екипа, който пише управленската програма на ГЕРБ. Готова ли е вече?

– Имаме детайлна програма от 200 страници – сектор по сектор, която сега ще опитаме да свием до 20-30 страници и да е максимално разбираема за всички. Но работата не е само по този текст, а какво конкретно има да се прави в държавата. И тези задачи няма да са само в късия документ от 30 страници, а ще влязат в цялостна концепция за управлението, която изисква много повече усилия. Два пъти седмично се събираме в различни формати – с наши експерти, с външни, пишем, спорим, смятаме, караме се, и т.н. Надявам се преди края на август да сме готови с документ, в който всяка буква да е защитена с аргументи и цифри. През целия септември ще съм тук за кампанията, без да бъда кандидат.

– Няма да се кандидатирате на 5 октомври?

– В крайна сметка не бива да злоупотребявам с общественото внимание по отношение на себе си.

– Когато сте готови с резюмето от 30 страници, ще си представите ли програмата, включително пред други партии?

– Ще бъде представена на всички. Още в края на август ще стартираме редица секторни дискусии със заинтересованите страни. Не изключват възможността да бъде търсен консенсус по отношение на няколко ключови приоритета, най-вече свързаните с тежки реформи, които не могат да бъдат прегърнати само от една политическа сила. По тях е нужен минимален политически консенсус. Друг е въпросът дали това трябва да се прави преди изборите.

– Какво се случва с плащанията по еврофондовете за новия период?

– При добра мобилизация и адекватни мерки, взети от следващото правителство, има шанс първите плащания за новия програмен период да пристигнат през април или може би още през март. Най-бързо могат да започнат по “Човешки ресурси” и “Транспорт”.

От 24chasa.bg (интервю на Кристина Кръстева)

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!