НОВО

Кризата в отношенията между Париж и Рим

Отговорният редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Николай Облаков гостува в предаването "Денят на живо" по Канал 3. Тема на разговора бяха противоречията между Франция и Италия и ще прераснат ли те в криза на Европейския съюз. Вижте пълното видео:...

Различните визии за бъдещето на Европа

В началото на седмицата бе публикувано проучване на Европейския съвет за външна политика относно нагласите и очакванията за евровота през май тази година. Проучването е озаглавено "Европейски избори 2019: Как антиевропейските партии планират да разрушат Европа и как...

Разпада ли се световният ред

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков и Михаил Кръстев гостуваха в предаването "Реакция" по Телевизия Европа с водещ Мартин Табаков. Гости бяха също политологът Евгени Кръстев и Димитър Стоянов от Институт за дясна политика. Тема на разговорът...

Как ЕС уби интернет

Директивата за авторското право в цифровия единен пазар (ДАПЦЕП) застрашава свободното споделяне на съдържание, създадено от обикновените граждани и връчва опасни цензорски права едновременно и на еврократите, и на големите издателски компании. От изготвянето на...

Deus ex machina

Живеем в социален експеримент, провеждан на далеч по-високо ниво от симпатичното хрумване на Тотев с чеверметата в европейската столица на културата. Живеем в експеримента, при който „децата“ -  да се разбира парламентарната група на ПП ГЕРБ си...

За какво говорим, когато говорим за Бърк

Едмънд Бърк, 1729 - 1797 "Шестнадесет или седемнадесет години изминаха, откакто видях кралицата на Франция… не допусках, че ще живея, за да видя как такива бедствия са паднали над нея, сред народ от галантни хора, сред народ от честни мъже и кавалери. Мислех, че десет...

Тоталитарна толерантност

Как се нарича система, в която полицията арестува жена, защото е казала на биологичен мъж, че е такъв в Интернет? Толерантна или тоталитарна? Как се нарича общество, в което се наблюдават рекордни скокове на уличните атаки с нож и киселина, терористични...

Изборният кодекс – нероденото дете на политически безхаберници

22 април 2014; 27 юни 2014; 28 ноември 2014; 13 октомври 2015; 26 май 2016; 22 юли 2016г; 28 октомври 2016г; 6 декември 2016; 7 март 2017; Това не са обикновени девет дати. Това са деветте дати, на които през последните по-малко от пет години е било променяно...

Социализмът е мозъчно увреждане

Социализмът е мозъчно увреждане. В момента социалистите в Ню Йорк празнуват, защото Амазон се отказа от строежа на втора централа на компанията в града. Това са 25,000 работни места и милиарди долари, които няма да се инвестират в града. Социалистите мразят...

Либерализъм и антиваксърство

Явлението антиваксърство Феномена „антиваксърство“ описах и преди в статия, озаглавена „Колективният имунитет, защо данъците не са кражба и защо хората не вярват на експертите“[i]. Там не обърнах никакво внимание на аргументите на антиваксърите, нито на тяхната...

Томислав Дончев: Вече имаме 200 страници програма, свиваме я на 30

– Г-н Дончев, защо вечно се карате вдясно? Реформаторите са вечно против Борисов, Меглена Кунева е срещу Костов? Как ще се преодолее това напрежение?

– В политиката винаги личността е важна. Но има моменти, в които тя трябва да следва посока, приоритети и т.н. Така че не е реалистично да говорим за общи симпатии между всички десни политически субекти. Но наред с това възможността за единодействие трябва да бъде приоритет.

– Възможно ли е единодействие между ГЕРБ и Реформаторския блок, което у нас върви малко свенливо, да получи тласък от Европа? Свидетел съм, че общувате чудесно с евродепутата им Малинов. Така че, ако е по-трудно вътре, обединението да стартира от Брюксел?

– Моето виждане е, че външни форми на въздействие могат да катализират процесите. Но истинското намиране на единомислие, на сходните пътища трябва да дойде от събития като кръглата маса, организирана от Института за дясна политика. В крайна сметка живеем във времена, в които лявото и дясното се преосмислят.

Ние не можем да живеем в рамките на историческите сантименти – както вляво, така и вдясно. Част от старите категории не работят. Десният човек обаче със сигурност е разумен, отговорен, който не се страхува да променя това, което не работи, дори да боли, който иска да създава. Именно около обединението около подобни ценности може да се тръгне към взаимодействие. Аз не бих бързал да говоря за обединение вдясно. Ако няма солидни аргументи, ако няма енергия за това, то е като недомисления брак. Това, за което ми се иска да говоря, е за взаимодействие. Десните партии, които ще присъстват в бъдещия парламент, са обречени да си взаимодействат – не само заради общия враг. Не обичам да ползвам такава военна терминология. А заради големите проблеми, които има да се решават.

– Като казвате промяната в смисъла ляво – дясно, фактът, че я има, би ли улеснили една широка коалиция? Ако я наложи необходимостта за национално спасение?

– Не. Още повече че на мен проблемът ми с БСП и ДПС не е на първо място идеологически. Проблемът е в политическата практика. Който ползва държавния апарат за репресии, който прави политика с неполитически средства, т.е. сработва се с олигархията, купува, продава гласове, прелъстява, плаши и т.н., не го виждам като наш партньор. Тоест проблемът не е идеологически.

Иначе преосмислянето на лявото и дясното следва съвсем друг път. Защо например смятате, че социалната политика е патент на левите? Може да говорим много за активна социална политика. Аз твърдя, че и най-лошата заетост е по-добра от всяка социална помощ.

Списъкът със съвпадащи, общи цели между ГЕРБ и Реформаторите не е малък.

– Може да стъпите върху няколко точки, върху програма?

– Точно така.

– Но след изборите?

– Всъщност никой не е говорил за преди тях.

– Напротив – Бойко Борисов заяви, че е готов на предизборно споразумение с Реформаторите.

– Понеже съм присъствал на такива разговори, г-н Борисов имаше предвид да имаме единодушие по отношение на тези цели и приоритети, които трябва да бъдат следвани. Ако говорим за взаимодействие, на каква основа да е то, откъде не може да се мърда. За това ставаше дума, не за листи.

– Ясно е, че до края на август няма да има решение за върховния представител на ЕС по външната политика. Но има ли вече совалки и обнадеждаващи ли са, че страната ни може да получи този ресор в лицето на Кристалина Георгиева?

– Въпреки че постът на върховен представител в голяма степен е зависим от избора на председателя на съвета, в този случай от огромно значение са личностните качества. В този смисъл г-жа Георгиева продължава да бъде с изключително високи шансове. На второ място, ако постът върховен представител отиде другаде заради политическата конюнктура, предвид тази набрана скорост има изключително сериозни шансове с Георгиева България да се бори за зам.-председател на Европейската комисия. И трето, което не изключва второто, е много по-сериозен ресор вследствие на номинацията за върховен представител.

– Тоест може да получим външна политика, може да номинираме Георгиева за друг ресор и тя ще е зам.-шеф на ЕК?

– Естествено, вследствие на набраната скорост. В крайна сметка името на г-жа Георгиева четвърти месец се коментира от най-високите политически кръгове в Европа, в държавите членки. Обединява фактори, които по принцип са на противоположно мнение. Това положително отношение трябва да се използва. България има интерес да бъде максимално добре представена, с максимално отговорен пост в ЕК.

– Оглавявате екипа, който пише управленската програма на ГЕРБ. Готова ли е вече?

– Имаме детайлна програма от 200 страници – сектор по сектор, която сега ще опитаме да свием до 20-30 страници и да е максимално разбираема за всички. Но работата не е само по този текст, а какво конкретно има да се прави в държавата. И тези задачи няма да са само в късия документ от 30 страници, а ще влязат в цялостна концепция за управлението, която изисква много повече усилия. Два пъти седмично се събираме в различни формати – с наши експерти, с външни, пишем, спорим, смятаме, караме се, и т.н. Надявам се преди края на август да сме готови с документ, в който всяка буква да е защитена с аргументи и цифри. През целия септември ще съм тук за кампанията, без да бъда кандидат.

– Няма да се кандидатирате на 5 октомври?

– В крайна сметка не бива да злоупотребявам с общественото внимание по отношение на себе си.

– Когато сте готови с резюмето от 30 страници, ще си представите ли програмата, включително пред други партии?

– Ще бъде представена на всички. Още в края на август ще стартираме редица секторни дискусии със заинтересованите страни. Не изключват възможността да бъде търсен консенсус по отношение на няколко ключови приоритета, най-вече свързаните с тежки реформи, които не могат да бъдат прегърнати само от една политическа сила. По тях е нужен минимален политически консенсус. Друг е въпросът дали това трябва да се прави преди изборите.

– Какво се случва с плащанията по еврофондовете за новия период?

– При добра мобилизация и адекватни мерки, взети от следващото правителство, има шанс първите плащания за новия програмен период да пристигнат през април или може би още през март. Най-бързо могат да започнат по “Човешки ресурси” и “Транспорт”.

От 24chasa.bg (интервю на Кристина Кръстева)

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!