fbpx

Правим защитно съоръжение по цялата граница с Турция

Време за четене: 2 мин.

Вътрешният министър Йордан Бакалов заяви, че МВР проучва възможностите за изграждане възпрепятстващо съоръжение по цялата граница с Турция. Според него това е начин от границата да бъдат изтеглени командированите полицаи, които вече около половин година са там, за да предотвратяват влизане на нелегални имигранти. По думите на Бакалов тези полицаи трябва да са във вътрешността на страната.

„Лишаваме българските граждани от сигурност, от спиране на контрабандите. Гледайте какво се случва в Африка и трябва да се попитаме какво искаме за нашата държава. Над 1 милион бежанци има в Турция, естественият им път е през България. Всеки, който иска да влезе в нашата страна – има достатъчно КПП-та, може да мине по съответните процедури“, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според негос изграждането на едно такова съоръжение ще се решат дългосрочни проблеми.

В средата на юли приключи изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция с дължина 30 километра. Оградата е една от мерките, които правителството прие, за да ограничи вълната от бежанци.

Издигането оградата не мина без скандали. През пролетта назначена от премиера проверка установи, че тя би трябвало да струва малко над 5 милиона лева вместо над 9.5 милиона лева. За това разминаване няколко военни получиха доста символични наказания. Наскоро в репортаж от мястото на изграждането на оградата вестник „Капитал“ написа, че паната с бодлива тел, които би трябвало да имат гаранция срещу корозия от 25 години, ръждясват още преди да бъдат поставени.

Днес министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че от Ирак се очаква бежанската вълна, която заплашва директно външните граници на ЕС.

„Спомняте си реакцията в България, когато стана въпрос за бежанци от Сирия. Представете си нещо удвоено или дори по-сериозно“, каза Митов пред БНР.

От pozicia.eu

Споделете чрез

Предишен

Следващ