fbpx

Ислямисти обявиха създаването на халифат в Ирак и Сирия

Време за четене: 2 мин.

Радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), която превзе част от територията на Ирак и Сирия, обяви създаването на халифат, съобщи „Ройтерс“.

В изявление, публикувано в ислямистки сайтове и акаунти в Туитър, представители на групировката призовават съмишлениците си по цял свят да се закълнат във вярност към халифата.

Самата ИДИЛ от днес има намерение да се нарича само „Ислямска държава“. За ръководител на халифата (халиф) е провъзгласен лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади, казва се в аудиозапис, разпространен в Интернет от говорителя на джихадистите Абу Мохамед ал Аднани. Според казаното от него, границите на халифата се простират от Северна Сирия до иракската провинция Диала.

Според „Ройтерс“ тази стъпка е директно предизвикателство към „Ал Кайда“, която вече се дистанцира от ИДИЛ, както и към консервативните режими на страните от Персийския залив. Багдади е в лоши отношения с лидера на „Ал Кайда“ Айман Зауахири, допълва АП. За разрива им се разбра, след като Багдади пренебрегна заповедите на Зауахири „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ да напусне Сирия.

Бойците от екстремистката групировка ИДИЛ в началото на юни преминаха в настъпление в Ирак, вземайки под свой контрол северозападната част на страната и обявявайки за предстоящ щурм към столицата Багдад. От няколко години вече ислямистите воюват и в Сирия срещу армията на Башар Асад.

Халифатът е суверенна държава, смятана от много мюсюлмани за официален приемник на властта на пророка Мохамед. Ислямски халифат не е съществувал като признат политически субект, откакто преди 90 години беше премахнат от първия светски президент на съвременна Турция Кемал Ататюрк.

От fakti.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ