fbpx

Херцогът на Кент и Росен Плевнелиев отбелязаха годишнина от Първата световна война

Време за четене: 1 мин.

На 8 април 2014г. в парцела на британското военно гробище в София в присъствието на Н. К. Височество принц Едуард, Херцог на Кент и Росен Плевнелиев, Президент на Република България, както и на дипломати и офицери от над 10 държави бе отбелязана 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Сред присъстващите бяха български ветерани, възпитаници на Военното на Н.В. училище, като противници на британските войски във Втората световна война и потомци на участници в Първата световна война.  Духът на помирението и взаимното уважение постави един до друг дипломатите на Германия, Франция, Великобритания и Ирландия, Сърбия и България, които на своите езици прочетоха стихове и произнесоха молитви за всички загинали и пострадали във войните. Англикански свещеник отслужи религиозна церемония.

Н.К.В. Принц Едуард, Херцог на Кент е първи братовчед на Кралица Елизабет II.  Той е председател  на комисията по военните паметници на британската общност.

В британското гробище в София почиват над 200 британски, новозенландски и ирландски военнослужещи, загинали в сражения с българската армия през Първата световна война, починали в български плен, както и загинали в свалени самолети по време на защитата на българското небе през Втората световна война.

От Един завет

Споделете чрез

Предишен

Следващ