fbpx

Консерваторите спечелиха изборите и в Унгария

Време за четене: 1 мин.

След местните избори във Франция, консервативната десница спечели още една важна победа, в навечерието на изборите за европейски парламент. Очаквано управляващата в Унгария дясна партия Фидес на премиера Виктор Орбан запази конституционното си мнозинство в парламента след вчерашните избори.

Според данни на унгарската избирателна комисия при преброяване на 60% от бюлетините Фидес получава 134 от общо 199 места в Държавното събрание и така ще има над две трети от депутатските мандати.

Ляво-либералният блок начело с Унгарската социалистическа партия на Атила Мещерхази ще разполага в новия парламент с 39 места (20% от гласовее), крайно-дясната и националистическа партия „За бъдещето на Унгария“ („Йобик“) ще има 26 депутати.

Унгарският парламент вече се сфрмира по смесена избирателна система – 106 депутати се избират по мажоритарната, а 93 по пропорционалната система. Фидес удържа съкрушителна победа в провинцията, където нейните кандидати водят в 96 избирателни райони и отстъпиха само 10 мандата на левите либерали. Фидес обаче губи в Будапеща, където печели само в 8 района.

При партийните списъци Фидес е събрала подкрепата на 45,7% от гласувалите, лявоцентристите 24,45%, а „Йобик“ 21,4 на сто. „Зелените“ имат 4,81% и остават извън парламента, след като не са преодоляли 5-процентния избирателен праг. Избирателната активност е 60,48 на сто – най-ниска от 1998 година.

Споделете чрез

Предишен

Следващ