fbpx

Илко Семерджиев ще е председател на Десните

Време за четене: 2 мин.

Бившият министър на здравеопазването в кабинета „Костов“ Илко Семерджиев е избран за политически председател на „Десните“, съобщиха от новата коалиция на пресконференция днес. Членове на новосформирания Национален съвет са председателите на „Синьо единство“, Единната народна партия (ЕНП) и Българския демократически форум (БДФ) Христо Панчугов, Мария Капон и Жаклин Толева, съобщи БГНЕС.

В „Десните“, които се учредиха на 6 август, а в понеделник внесоха 4358 подписа за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните парламентарни избори, влизат отделилата се от Реформаторския блок „Синьо единство“ около бившия председател на СДС Надежда Нейнски, пренебрегнатите от реформаторите „Български демократически форум“ (БДФ) и Единна народна партия, както и представители на опозицията в ДСБ срещу лидера на партията Радан Кънев – Семерджиев, Деница Сачева и бившият ковчежник на формацията Юлиан Войнов. Тримата са представители на гражданската квота в коалицията, а Семерджиев я представлява и пред ЦИК.

Заместващи членове на националния съвет за гражданската квота са Деница Сачева и Юлиан Войнов, за „Синьо единство“ – зам.-председателите на партията Маргарита Бойчева и Драгомир Драгомиров, за ЕНП – Надя Миронова и Емил Мечикян, а за БДФ Алеко Христов и Борислав Златков, съобщава БГНЕС. За председател на предизборния щаб е избран експертът по политически PR Арман Бабикян. Решенията в националния съвет ще се взимат с консенсус и с кворум от две трети.

Партиите в коалицията запазват своите правомощия в рамките на своите устави. Десните си единодействат, а не се единяват, подчерта по време на пресконференцията Семерджиев. Той определи като основен опонент на коалицията левите политически сили, най-вече в лицето на БСП, и се закани, че „Десните“ ще се опитат да въвлекат социалистите в идеологически спор, за да докажат, че „левите винаги водят страната към партокрация и олигархия“.

Като конкуренти Семерджиев определи ГЕРБ и Реформаторския блок. ГЕРБ е автократична популистка партия, която няма правото да се кичи с термина „дясно“, а блокът направи центристки завой, заяви председателят на новата коалиция.

Очаква се листите на „Десните“ да са готови с листите до седмица.

На евроизборите през май „Синьо единство“ събра едва 10 хиляди гласа, а останалите две партии от коалицията не се явиха. За предстоящите парламентарни избори засега големите социологически агенции не включват „Десните“ в прогнозите си.

Споделете чрез

Предишен

Следващ