fbpx

Напрежение в Сърбия: Бошняшки лидер призова за промяна на имената

Време за четене: 1 мин.

Председателят на Бошняшкия национален съвет в Нови пазар – Есад Джуджевич, призова бошняците от Сърбия да „отстранят“ от своите фамилии окончанията „вич“ и „ич“, които са традиционни за сърбите.

Джуджевич заявява пред новопазарския вестник „Санджакски новини“, че бошняшките фамилии са насилствено променени през последните 100 години – от 1912 година, когато областта Санджак попада в състава на Сърбия и Черна гора. Той добавя, че това е дългосрочен национален проект от изключително значение. 

Джуджевич обяви още, че изработването на всеобхватна програма на Бошняшкият национален съвет (2014-2020) е в напреднала фаза. Бошняците в Сърбия имат две национални организации, а Джуджевич е председател само на една от тях. Второто е близко до мюфтията на Санджак – Муамер Зукорлич, което се ръководи от Сами Тандир.

В Санджак нарастват проблемите с радикални ислямисти, много от които се бият в Сирия на страната на джихадистите. В редица заведения вече не се предлага свинско месо и алкохол. Все повече жени ходят с бурки и хиджаби. Животът в областта придобива все повече ориенталски характеристики и губи европейския си характер.

От obshtestvo.net

Споделете чрез

Предишен

Следващ