fbpx

Институт за дясна политика ще спуска мостове между десните партии

Време за четене: 2 мин.

Институтът за дясна политика обединява хора с академична насоченост, които по някакъв начин са ангажирани в основните политически сили, свързани с десницата в България, Реформаторския блок и ГЕРБ. Това заяви в предаването „Преди всички“ на БНР политологът Петър Николов.

Нашата амбиция е още сега, преди изборите, да спуснем мостове между тези две формации и да предопределим по някакъв начин коалиция след изборите. Всеки от хората, които са се ангажирали, макар да има своите пристрастия, ще посвети времето до парламентарните избори на една по-голяма цел, а именно определяне предварително на тези основни приоритети, сектор по сектор, които ще направят евентуалното управление във формат ЕНП след изборите, почиващо на принципи, а не на задкулисни и безпринципни договорки.

На 28-и юли ще направим кръгла маса „Десницата пред избор“, каза Николов и добави: На нея сме поканили представители на основните десни политически партии. Кои ще дойдат – ще покаже всъщност къде имаме подкрепа, къде имаме позиции, на какво може да разчитаме. Нашата идея не е да правим дясна коалиция, а нашата идея е да начертаем тези параметри, в рамките на които това ще бъде едно смислено управление – кои са основните реформи, които предстоят, да разгледаме и анализираме програмите на десните партии за предстоящите избори и за предишните избори, да видим къде са пресечните точки между техните тези и къде са противоречията, и да ги изчистим. Така се правят коалиции, така се правят управления в целия нормален свят.

За нас е крайно несериозно да се замерят основни политически сили, принадлежащи на едно и също политическо семейство, които имат огромно припокриване в тезите и приоритетите, да се замерят основно на личностна основа преди изборите, основно гонейки краткотраен политически или електорален ефект. Никой не печели от този театър.

Мнението на политолога е, че Реформаторският блок трябва да приеме максимален кръг партии с безспорно дясна легитимност, за да не изкушава избирателя да се лута между една или друга опция и в крайна сметка в деня на изборите да си остане вкъщи. Той категорично отрече, че Институтът е бъдеща нова дясна партия.

От fakti.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ