fbpx

Новият стар президент на Македония най-вероятно ще е Георге Иванов

Време за четене: 2 мин.

Сегашният президент и кандидат за втори мандат Георге Иванов води убедително пред своя основен опонент – кандидатът на опозицията Стево Пендаровски, на първия тур от президентските избори в Македония. Това сочат първите неофициални резултати, оповестени от щаба на управляващата партия на премиера Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ.Въз основа на 40,19% от обработените бюлетини Иванов от ВМРО-ДПМНЕ до момента е спечелил 150 025 гласа, или 51,36%, а Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) – 102 671 гласа, или 35,15%. Трети е Иляз Халими от Демократическата партия на албанците (ДПА), със спечелени 7,45% от гласовете, а на четвърто Зоран Поповски от ГРОМ, със спечелени 3,49%. 

Въпреки убедителната си победа, Иванов ще трябва да се яви на втория тур на изборите, тъй като във вота участваха по-малко от изискваните по конституция 50% от македонските избиратели.

По-рано от ДПА се оплакаха пред медиите, че албанците в страната са гласували „при извънредни условия, със заплахи и натиск“. Управляващата ВМРО-ДПМНЕ пък оцени днешните избори като мирни и демократични.

Изборният ден приключи в 20.00 часа българско време и се проведе в общо 3480 избирателни секции в Македония и 34 в чужбина. Тази година броят на избирателните секции в страната се е увеличил с 504 заради измененията в Изборния кодекс, според който в една избирателна секция не трябва да има повече от 1000 избиратели. Право на глас имаха 1,8 милиона македонски граждани.

Споделете чрез

Предишен

Следващ