fbpx

С декларация РБ извади Борисов от бъдещото управление

Време за четене: 2 мин.

Нежеланието на водещи фигури в Реформаторския блок да позволяват на Бойко Борисов отново да се върне на власт вече се изрази и в конкретни мерки. Те представляват предложение за декларация, с която да се забрани на бивши министър-председатели, бивши вътрешни и финансови министри да участват в бъдещо дясно коалиционно правителство.

Предложението за декларацията ще бъде внесено лично от лидера на ДСБ Радан Кънев в Гражданския съвет на Реформаторския блок, предаде агенция „Фокус“.

Проектът за декларация не се приема еднозначно от всички членове на политическата коалиция, тъй като в него директно се визират председателят и заместник-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Колкото до бивши финансови министри най-вероятно става дума за Симеон Дянков.

Според опонентите на така замислената декларация подобни действия са безсмислени дори за мобилизиране на собствения електорат, тъй като бъдеща дясна коалиция трябва да се обсъжда след изборите и правото на покана принадлежи единствено на мандатоносителя. Точно това мнение изказа рано сутринта днес председателят на Движение България за гражданите Меглена Кунева. Други симпатизанти на Блока обаче считат, че много повече хора биха гласували за Реформаторите, ако те твърдо се разграничат от ГЕРБ. Среден път няма, трябва да се избира и да се носят последствията от това, каза пред сайта Актуално един от тези хора.

Нееднократно досега при въпроси кой ще стане пример, ако ГЕРБ управлява, лидерът на партията Бойко Борисов е заявявал, че няма по-квалифициран човек и с по-голяма експертиза от него. Защо да позволявам на някой да се упражнява върху държавата, когато аз съм я водил във времената на най-тежка икономическа криза, е тезата на Борисов. Бившият премиер каза и още, че ГЕРБ може да не управлява, ако няма пълно мнозинство. Нека българите си помислят добре, защото ако нямам доверието им, то пак БСП и ДПС ще ги управляват, внушава Борисов.

От actualno.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ