fbpx

Критикуват Камерън заради думите му за християнска Великобритания

Време за четене: 2 мин.
Британският премиер Дейвид Камерън бе разкритикуван в понеделник от петдесетина известни личности заради това, че е заявил, че Великобритания е християнска страна. В отворено писмо, публикувано в „Дейли телеграф“, писатели, учени и академици се тревожат от „негативните последствия“ от думите на премиера.

В статия, публикувана миналата седмица в „Чърч Таймс“, вестника на англиканската общност, Дейвид Камерън говори за собствената си вяра, която му е позволила да намери мир. По думите му Великобритания трябва да даде доказателство за „повече увереност за своя статут на християнска страна и да има по-евангелски подход с вяра, която ни кара да искаме да подобрим живота на хората“.

Някои наблюдатели сметнаха думите на британския премиер като средство да бъде успокоена фрондата в част от християнската общност, разгорещена от узаконяването на хомосексуалните бракове и намаляването на социалните помощи, пише „Нувел обсерватьор“.

Подписалите днешното отворено писмо в „Дейли Телеграф“ признават правото на Дейвид Камерън да изкаже открито религиозните си убеждания, но подчертават, че думите му не отразяват днешната реалност в Обединеното кралство. „Великобритания не е християнска страна“, твърдят авторите на писмото. Те изтъкват, че страната представлява „плуралистично общество“, което, на първо място, не е религиозно.

„Непрекъснатото повтаряне на обратното окуражава отчуждението и разделението в нашето общество“, добавят авторите на писмото, сред които са Харълд Крото, носител на Нобелова награда за химия, писателят Филип Пулман, философът Ей Си Грейлинг и професор Джим ал Халили, председател на Асоциацията на британските хуманисти. 

При последното преброяване в Уелс и Англия през 2011 г. обаче 59 на сто от хората са се самоопределили като „християни“, срещу 72 на сто през 2001 г.

В понеделник от „Даунинг стрийт“ припомниха, че още през 2011 г. Дейвид Камерън е заявил, че Великобритания е християнска страна и „не би трябвало да има страх да го каже“. Министър-председателят „добави, че това не означава по никакъв начин, че хората от друго вериозповедание, или тези, които нямат такова, са в грешка“, заяви говорителят на британския премиер.

От glasove.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ