fbpx

Протест и контрапротест заради Лавров

Време за четене: 2 мин.

Дните на протести и контрапротести отново бяха припомнени, след като пред Министерския съвет и президентството се събраха както „Протестна мрежа”, така и депутати на „Атака”.

Заради протестите, които бяха съответно срещу Лавров и в негова подкрепа, имаше засилени мерки за сигурност и практически центърът на София беше блокиран. Активистите на „Протестна мрежа” поискаха свобода за Украйна и настояха да няма задкулисни договорки за „Южен поток”, а хората на „Атака” вдигнаха плакати с надписи, че който е против „Южен поток” подкрепя шистовия газ.

Междувременно руският външен министър на срещи с премиера Пламен Орешарски и с президента Росен Плевнелиев, защити руската позиция, че не може европейското законодателство да пречи на договорките между Русия и България за „Южен поток”.

„Ние знаем, че Европейската комисия има свое виждане относно изграждането и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС. От своя страна изхождаме от това, че основополагащите правни документи за реализиране на проекта са сключените между Русия и страните-участнички в „Южен поток” двустранни междуправителствени споразумения. Законодателството на ЕС не трябва да се прилага ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано“, смята Лавров, предаде Агенция „Фокус“.

Според руската страна е „очевидно, че „Южен поток” ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки. От това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители, в това число, разбира се, и България, смята Лавров.

„Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на „Южен поток” както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското правителство“, заяви Лавров.

Руският първи дипломат смята още, че не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи. Лавров е категоричен, че Русия ще продължава последователно да придвижва проекта „Южен поток“.

От actualno.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ