Антикомунизъм и Антисоциализъм

Време за четене: под 5 мин.

Има разлика между антикомунизъм и антисоциализъм – те изобщо не са едно и също.

Антикомунизъм (в неавторитарния му вид) представлява критика на тоталитарния характер, присъщ на комунистическите режими в историята, както и критика на еднопартийния модел, който те често/почти винаги следват.

Основите на аникомунизъм са политически плурализъм т.е. множество политически партии в държавата, както и защита на “базови” човешки права.

Антисоциализъм от своя страна представлява критика на социалистическия метод за разпореждане с икономиката на дадена държава, както и критика на държавното управление на дадени отрасли в икономиката.

Основите на антисоциализма са пазарна икономика, защита на частната собственост, и лична индивидуална свобода.

Често антикомунисти могат да бъдат леви т.е. социалисти и въпреки това да оспорват тоталитаризма и правдиво да го критикуват.

В България много антикомунисти са социалисти т.е. леви, но пък поради критиката им на комунизма, както и заявената подкрепа за НАТО и ЕС, минават грешно за десни. Това води до сериозни усложнения в нашия политически дискурс.

Нещо, което трябва да се разбере е че американски държавни политики, в които се предвиждат грантове за проекти в източна европа, чиято цел се води „промотиране на демокрация“ почти винаги идват от демократическата партия в САЩ и вече фигурират единствено в нейната програма.

Демократите са левите в САЩ и логично подобна външна политика като държавно харчене за промотиране на демокрация в източноевроейски държави съответства единствено на ляв социален възглед за световна политика. Дори републиканците изрично я критикуват (както съответства на дясно-мислещи) и Тръмп предложи закон, в който сериозно орязва подобно държавно харчене на пари във външната политика, докато неговия външен министър Рекс Тилърсън поиска изобщо да се премахне от списъка на дейности „промотирането на демокрация” в европейски държави, което се изразява във финансова помощ за граждански нпо-та и демократични институции.*

Съответно хората, получаващи тези грантове, винаги ще проповядват леви идеи и ляв възглед, които обаче тук в България, поради обстоятелства, които описах по-горе, лесно може да минават за десни, тъй като вървят в комплект с антикомунизъм, подкрепа за ЕС и НАТО и някаква „демократична общност“.

Забелязали сме една притеснителна тенденция последните няколко избори, която беше и последвана от изборен провал –  наши „десни“ партии, а и центристки, които отхвърлят двуполюсния модел, не успяват да артикулират удачно и задоволително за избирателите принципите, над които е построена тяхната платформа и политическа програма.

Често се говори за „демократичност“ и „върховенство на правото,“, което би следвало да обозначава работеща съдебна система.

Демокрацията  представлява метод за достигане до решение, което да служи за основите на политическо действие, както и управление над дадено население, обитаващо конкретна географска територия.

Само по себе си е лишено от нормативен характер т.е. не изразява дадени политически принципи или възгледи върху проблема за управлението на държава и по-точно – как трябва да се управлява.

Демокрацията е инструмент чрез който се опредметяват дадени принципи в действие и реалност, най-вече под формата на закони, или законови поправки и тн. Принципите могат да са леви или десни, социалистически или пазарни, консервативни или либерални, както и могат да са авторитарни.

По същия начин и е с правото. По думите на доц. Кристиян Таков – „правото е инструмент“ – инструмент чрез който се изразяват дадени възгледи и принципи, но тия възгледи могат да бъдат както и правдиви, така и изгодни на властта, или повлияни от  псевдо-научна перспектива. В Царство България е имало върховенство на правото – имало е работеща съдебна система и правораздаването се е осъществявало на ниво – по същото време е имало антисемитски закони като “Закон за Защита на Нацията”; т.е. върховенство на правото по онова време изобщо не е съдържало позитивен характер и е означавало признаване на системен  антисемитизъм.*

Това са лозунги, които са лишени от съдържание и не говорят нищо за мотивациите и конкретните планове, както и философия, която дадената политическа партия проповядва.

Би могло да се разглежда като ефект от идеологическото неразбирателство, при което наши партии се явяват „десни“, докато проповядват леви идеи, както и активно подкрепят леви международни политики (включително зелени антипазарни) и политици.

Дали ще са „десни“ или „нито леви, нито десни“ нуждата, която би следвало да се задоволи, не е вниманително и осторожно брандиране или умело политическо пиар инженерство, а вместо това изговаряне на конкретни политически принципи, които впоследствие вече в управление би следвало да се  опредметяват чрез техни конкретни действия в изпълнителната, съдебната и законодателната власт.

Възгласи като „демократичност“ и „върховенство на правото“ не са принципи – те са инструменти, които служат за изразяване на конкретни политически планове; и партия, която си служи само с тях ясно се опитва да укрие своята уязвима безпринципност.

*в сайта на “Америка за България” изрично се уточнява, че подобна финансова помощ не се предлага за политически дейности и тази статия по никакъв начин не заявява наличието на подобна финансова помощ за политически субекти. 

*този закон по никакъв начин не отговаря на цялостното отношение както на българската общественост, българската църква и интелигенция, така и на повечето български управители спрямо еврейското население в България по онова време, което отношение често е заслужавало адмирации. 

Свързана литература: 
“България: военният трофей на Сталин”Георги Бозгдуганов
“Пътят към Робството”Фридрих Хайек
“Архипелаг Гулаг”Александър Солженицин
“Maps of Meaning”Jordan Peterson

През 2013 година печели литературния конкурс за ученици Малки Поетики и впоследствие участва в литературния фестивал София Поетики, като е най-младият участник. Капитал Light му взимат интервю като част от поредицата им за даровити деца “България намери талант”. Завършва Първа английска езикова гимназия и в момента следва в Нов български университет. Работи като финансов журналист в американска медия.

Share This