fbpx

Светослав Малинов: След изборите, въпросът за правителството идва на дневен ред

Време за четене: 6 мин.

– Г-н Малинов, все още сте действащ евродепутат.  Какво знаят българите за вашата работа и как ви приемат?

– Хората в страната са много недоволни като цяло.  Ако трябва да бъда откровен, евроизборите не ги  вълнуват толкова, колкото се иска на кандидатите. Но понеже хората са учтиви, поставят и въпросите за Европейския съюз и го поставят така – да, хубаво е, че станахме членове на ЕС, добре е, че децата ни пътуват, но, казват те, с нищо не се  подобри животът ни. Това е тъжно, защото членството ни в ЕС трябваше да бъде средство в тази посока. Европа безспорно е най-доброто място за живеене, тук са най-образованите хора, най- здравите и заможни, като цяло говоря. И когато видиш хора, които не че са разочаровани от  европейската идея, не че са евроскептици, но не  оценяват всичко това, е много тъжно.

– Кой е виновен за тези настроения на българина?

– Българските политици, разбира се. Това е  обяснението – липсата на честни правила,  корупцията, усещането, че някой се е облагодетелствал от това еврочленство, но не се подобрява реално животът на обикновените хора. Ужасяващи са примерите за корупция, за забавени плащания на земеделците. Най-често обаче обвиненията са към българска страна, а не към Брюксел. Хората имат усещането, че се злоупотребява с европейските средства. Дори се стига до въпроса дали си струва това членство, това е обратно на евроскептицизма – защо ЕС позволява да се облагодетелстват конкретни фамилии, имена. И моят отговор е, че това е работа на българските граждани – ние сами трябва да си  осигурим честни правила.

– Какъв ще бъде ефектът от новия изборен кодекс?

– За нас голямата промяна е с преференцията.  Надявам се, че повече хора ще бъдат привлечени от нея. Ние преди 7 месеца излязохме с обща концепция, че искаме повече мажоритарен вот, затова ще се радвам, ако преференциалният вот изиграе тази мобилизираща роля. В крайна сметка всичко, което може да мотивира хората да посегнат към листата на Реформаторския блок, е добре дошло за нас. Дали ще бъде това, че харесват програмата ни, или че харесват идеята, че сме заедно, или пък конкретен човек, всички са добре дошли.

– Страховете на част от вашия електорат са, че каквото и да постигне Реформаторският блок, той ще бъде патерица на ГЕРБ. Тези коментари доколко са състоятелни и притесняват ли ви?

– Никой не го интересува това, не това вълнува  нашите избиратели. Интересува ги какво да се направи, че това правителство да си отиде. Интересува ги какво стана с подписката за референдума, кога ще има предсрочни избори, казвам ви честно.  Дори не се обсъжда ГЕРБ, камо ли някой да пита какво ще правим и дали ще бъдем патерица, или не. Знае се между другото, може би защото евроизборите са различни, че ние имаме запазени места в ЕНП, чака се да ги заемем и те да са повече. Аз отивам на евроизбори с листата, която смятам, че е най- добра. Тя се води от европеец на годината, бивш европейски комисар на годината, води се от настоящ евродепутат и ние сме в състояние,  заедно с колегите, г-н Лукарски и другите, да водим дебат с всеки по всякакви европейски теми. Аз отивам и ще се боря за всеки десен глас,  останалите партии, да са живи и здрави, в момента не ме интересуват толкова, колкото нашата кампания.

– Каква е амбицията ви за брой спечелени мандати  и действия след евровота?

– Програма максимум е да управляваме България,  като преди това предизвикаме предсрочни избори. Първата ни стъпка са евроизборите, колкото повече депутати, толкова по-добре. Аз ниски цели не мога да си поставя, моята цел е да управляваме и да променим България.

– А разговори с ГЕРБ, в смисъл на проекции за бъдещо управление, позволявате ли си?

– Не, не вървят такива разговори. Значи ние сме  заедно в ЕНП и се готвим за избори. Ако питате за  национален вот, то нека първо да го предизвикаме.  В момента правим всичко възможно да го направим.  Как да обсъждаме нещо, което не е постигнато. В момента нашите избиратели не се интересуват от това, а от успешна кампания за евроизборите. Това не е дневният ред на реформаторите. Това може да е в дневния ред на уплашените и притеснени хора може би в БСП от ДПС, но не и наш.

– Какъв е коментарът ви за ситуация в страната?

– Аз съм убеден, че и хората от БСП и ДПС, които са  в основата на това правителство, са наясно, че с  такава подкрепа, с това правителство не може да се управлява. Убеден съм, че те също са дълбоко разколебани в това да удържат властта по този начин – с отцепници от ГЕРБ, с унизителната подкрепа на АТАКА. Все пак евроизборите са добра възможност да се покаже, че гражданите наистина не желаят това правителство. След евроизборите всички тези въпроси идват на дневен ред.

– Изненадани ли сте вие и реформаторите като цяло от настъплението на нови политически сили, които вече са в рейтинга на социологическите проучвания?

– В момента реформаторите и партията на Бареков са с равни позиции. Аз съм абсолютно убеден, че през нашата листа и кампания ще ги изпреварим. Но да бъдем откровени, внушенията, че Бареков постига някакви невероятни резултати, са несериозни. По-сериозно съм изненадан, че АБВ губи позиции. Защото според мен напрежението и разделението в левия лагер са много силни и очаквах тази нова формация да се получи. Дотук затварям скобата. Най-малкото защото не разбирам левите избиратели, чужди са ми, не като български граждани, а като леви убеждения, не мога да ги разбера. Не е хубаво човек от една партийна фамилия да обсъжда друга. Това, което виждам, е, че ако хората искат по-добър живот и предсрочни избори, това може да се осъществи само през Реформаторския блок. Така че да се гласува за нас, означава да се гласува за предсрочни избори. А останалите са част от това управление, те просто ще го подкрепят по един по- различен начин.

– На срещата в Асеновград казахте интересни данни за хора, потърсили убежище в Европа. Казахте го с акцента, че става дума най-вече за хора от Русия.

– Да, тези данни са официални в Европа и мен лично много ме изненадаха, но са истински. Те са от 26 март 2014 година и са данни на Европейската комисия. И според тях 12 процента от всички потърсили убежище в Европа са от Сирия, 10 от Русия, след това Афганистан и пр. Коментарът ми е, че от много време в Русия върви един антидемократичен прелом, спадане на жизнения стандарт, липса на перспективи, които самите руски граждани отчитат. Затова трябва да се знае, че втората държава след Сирия, която ражда бежанска вълна, е Русия. Аз виждам връзка на тези неща и действията на Кремъл, опитът да се задържи Путин на власт. Но нека да сме наясно, че имаме работа с държава, която не е никаква алтернатива, не предлага нищо стойностно на нашия избор за евроинтеграция. Напротив, опитва се да ни дърпа и да ни разколебава и да ни прави най-слабото звено в този съюз. Ние сме в ЕС, но се държим така, сякаш имаме някаква алтернатива.

– Коментирахте основно действията на реформаторите, но стана въпрос и за ДПС. Как ще коментирате кърджалийското кафе?

– Аз мисля, че това беше грешка от страна на Бойко Борисов. Но пак казвам, нека да не коментирам други партии. Не беше добре, не е хубаво да се дават знаци за сближаване с ДПС от никого. ДПС винаги печели, този, който флиртува с тях, винаги губи. Справка – съдбата на НДСВ и броят депутати, които има днес БСП. Знае се кой пи кафето, питайте тях за какво са говорили.

Източник: в-к Марица

Споделете чрез

Предишен

Следващ