fbpx

Разходите по съветските МиГ 29 са колкото за ескадрила нови изтребители

Време за четене: 4 мин.

Разходите за поддръжката на старите изтребители МиГ 29 до края на жизнения им цикъл са почти колкото тези за закупуването на ескадрила, новопроизведени многоцелеви изтребители. Това каза командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев.

Той обясни, че съветските изтребители на въоръжение в България имат ресурс до 2029 година, но има значителни проблеми, свързани с използването им.

„Проблемът с МиГ-29 е в няколко направления. Първо, той не отговаря на всички изисквания за съвместимост с нашите съюзници и за водене на съвременни въздушни операции. МИГ-29 е прекрасен самолет, той е чудесен за маневрен въздушен бой, но технологиите се променят непрекъснато в авиацията, защото има взрив на технологии. Ние имаме нужда от самолет, който да предостави качествено нови способности. Вторият проблем е поддръжката и осигуряването на МиГ-29. Този ресурс, който ви споменах, той е само на конструкцията на самолета, така да го наречем на корубата. Но МиГ-29 има двигатели, има кутия на самолетните агрегати, има множество сложни системи и агрегати, които подлежат на периодичен ремонт, а от определен нальот нататък трябва да се закупуват нови. Нашите изчисления показват, че разходите, които трябва да отделим до края на жизнения цикъл на МиГ-29 са почти толкова, колкото е закупуването на ескадрила, забележете, новопроизведени многоцелеви изтребители „, обясни ген. Радев пред „Фокус“.Българската бойна авиация към момента е на 100% зависима от Русия и търпи критики от НАТО, че не е напълно съвместима с партньорските. Проектът за закупуване на нов тип изтребител обаче не може да стартира заради липсата на достатъчно средства. Според предварителни оценки на политическите ръководства на българското министерство на отбраната той ще излезе минимум 600 млн. лева. Според експерти обаче той едва ли може да влезе във финансова рамка по-малка от 1 млрд. лева.

„Колкото по-бързо се вземе решение, колкото по-бързо придобием такива нови съвместими самолети с гарантирана логистика, толкова по-добре. В същото време искам да кажа, че докато тези нови самолети не бъдат преведени на въоръжение и не започнат да носят бойни дежурства, ние категорично не трябва и не можем да се откажем от МиГ-29. Той трябва да остане като самолет, който да готви нашите летци и да носи бойни дежурства в интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО“, каза Радев.

България в момента не може да си позволи поддръжката на МиГ 29 и приемането на въоръжение на нов тип боен самолет едновременно. Бившият военен министър Ангел Найденов (БСП) обяви, че подкрепя вариантът със закупуването на нови самолети, а служебният Велизар Шаламанов заложи в стратегията си за развитието на сектора смяната на руските изтребители, но за да стане това е нужна дълга подготовка на проекта и санкцията на парламента, тъй като по закон военните поръчки над 100 млн. лева минават през Народното събрание.

Радев заяви, че ще настоява военната експертиза да има „своята дума, защото този самолет ще се експлоатира във ВВС, ще се поддържа в системата на ВВС, на него ще летят летците от ВВС“.

При модернизационните проекти, реализирани през последните години в България обаче, подобен подход много рядко се случваше, което доведе до изразходването на огромни суми без да бъдат придобити сериозни бойни способности.

Самият Румен Радев бе част от екипа, който работеше по времето на ГЕРБ по търсенето на възможности за придобиването на нов екип. Тогава се стигна до решението за закупуване на втора ръка изтребители F 16 oт Португалия, но проектът не бе реализиран.

Сега Велизар Шаламанов е подозиран, че подготвя почвата за подобна сделка, но с Гърция. Лидерът на ГЕРБ и вероятен бъдещ премиер Бойко Борисов обаче определи възможните гръцки машини като „бракми“ и като цяло е скептичен за закупуването на каквито и да са машини.

Радев обаче не допуска възможност България да остане без боен самолет, която обаче е твърде вероятна, ако не се вземе бързо решение за развитието на сектора.

„Това означава отказ от национален суверенитет, това означава загуба на национално достойнство. Изтребителната авиация – това е гордостта на нацията. И във всяка една уважаваща себе си нация изтребителят носи това достойнство. Така че това не е само въпрос на достойнство, а изключително важен елемент от системата за национална сигурност. Аз не вярвам, че ще се стигне дотам, нашите държавници сами да се откажат от национален суверенитет. Това не трябва да се допускаа“, каза Радев.

Според експерти България има основно три възможности – придобиване на самолети втора ръка Ф-16 или „Юрофайтер“ и нови „Грипен“.

От Mediapool

Илюстрация: Knut Uppstad

Споделете чрез

Предишен

Следващ