fbpx

Напрежение при Реформаторите

Време за четене: 2 мин.

Напрежение е на път да вгорчи радостта от изборния резултат на Реформаторския блок заради сработилото преференциално гласуване, намекнаха хора от блока.

Макар ЦИК все още да не е обявила окончателния резултат, по предварителни данни избирателите на блока ще изпратят в Брюксел Светослав Малинов от ДСБ вместо водачката от „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева. 

„Има организационни проблеми в партия ДБГ и това стана очевидно, анализът и решенията предстоят“, каза член на ръководството. То се събира в неделя за изборите.

Официално бившата еврокомисарка заяви, че се радва, че е успяла „да даде мандат, а не да вземе място“ и похвали качествата на колегата си Малинов.

Лидерът на ДСБ и говорител на блока Радан Кънев обяви пред Би Ти Ви, че няма изненада, че десните избиратели са използвали преференция – залагането в Изборния кодекс бе твърдо искане на реформаторите. „Бях през цялото време до Меглена по време на кампанията. Видях как предава посланията на блока. Не бих могъл да си представя тази успешна кампания с друг водач“, добави Кънев.

Касим Дал от НПСД обаче обяви пред Нова тв за некоректна личната кампания за Малинов, поведена и от бившия лидер на ДСБ Иван Костов, и от тъмносините.

Още докато се редеше листата за евровота, от НПСД бяха предложили да се подпише споразумение, с което всички формации да се ангажират да не се размества списъкът. Документът обаче не бе приет от останалите 4 партии в блока.
Разместването в листата може да доведе до опит да се „разклати столът“ на Радан Кънев начело на РБ – това е другата линия на напрежение в коалиционната формация, разказаха високопоставени нейни представители. „Ако един лидер не може да отстои листата, под която се е подписал, може би трябва да носи някаква отговорност“, заяви реформатор. В случая Кънев не овладял ДСБ да спазват общото решение за подредбата на кандидатите, смятат среди в коалицията.

„Моята цел е да гарантирам единството на РБ, да гарантирам, че преференциалните резултати няма да се превърнат във вътрешно напрежение“, увери обаче Кънев.

От trud.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ