НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Под натиск Орешарски номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар

Време за четене: 7 мин.

Правителството в крайна сметка ще предложи Кристалина Георгиева за шеф на европейската дипломация.

След среща с бъдещия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерът Пламен Орешарски заяви, че на заседанието на Европейския съвет в сряда вечерта България ще издигне кандидатурата на Георгиева за върховен представител на Европейския съюз за външната политика.

”Предстои сложна дискусия – освен по персонални кандидатури, очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства. Това дава частично отговор за нашия комисар, която има шансове да бъде номинирана за външен министър на съвета. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство”, заяви Орешарски, цитиран от БНТ.

Той каза, че няма мандат да представи кандидат на България за еврокомисар по принцип, а само за поста, заеман досега от Катрин Аштън. Ако европейските лидери обаче не стигнат до съгласие тя да бъде избрана, в България ще бъдат проведени консултации за номинирането на български кандидат.

”Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто”, каза премиерът, който замина  на ключовата среща на европейските лидери без официална позиция.

Само часове по-рано в сряда лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев заяви, че не очаква България да представи пред Европейския съвет своя номинация за нов еврокомисар и съобщи, че българските партии още нямат споразумение за кандидатурата.

Освен това той не се ангажира с подкрепа за Кристалина Георгиева в битката й с италианската социалистка Федерика Могерини, която се смята за фаворит. Според неофициална информация за български еврокомисар в БСП се обсъжда кандидатурата на външния министър Кристиан Вигенин.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна коментира в Брюксел, че е “естествено кандидатът на първата политическа сила да бъде предложен”.

На въпрос дали Орешарски не би могъл да разговаря с Юнкер, за да му обясни защо няма да предложи Георгиева, Борисов попита с кое морално право би направил това.

 “Съсипаха държавата за една година, пада правителството след тотален провал във всички сфери, загубиха тотално изборите. Да спечелят веднъж избори, да предлагат, когото искат”, предложи Борисов.

Шефът на европейската дипломация в ръцете на левицата

Базираното в Брюксел издание Euobservеr коментира по-рано в петък, че липсата на подкрепа от българското правителството  пречи на Кристалина Георгиева.

Станишев от своя страна не отговори кого би подкрепил, ако изборът за нов върховен представител за външната политика е между италианката Федерика Могерини и комисар Кристалина Георгиева.

Според него за нашата страна е добре в следващата Европейска комисия да има повече социалисти. По неговите думи това би било важно за промяната в ЕС. “България само ще спечели, ако има промяна в ЕК”, каза Станишев в отговор на въпрос дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче е “ясно”, че Кристалина Георгиева трябва да бъде номинирана, тъй като “ГЕРБ победи категорично на парламентарните избори, победи на евроизборите, първа политическа сила е и нашият кандидат трябва да бъде”.

На въпрос какво ще направи ГЕРБ, ако правителството реши да номинира кандидат, който е различен от Кристалина Георгиева, Борисов отговори с “ще видите”.

На друго питане – дали председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е посочил, че именно Георгиева трябва да бъде посочена за новия български комисар, лидерът на ГЕРБ заяви, че не може да говори от чуждо име, но допълни, че кампанията на Юнкер е започнала от зала “Арена Армеец” и председателят на ЕК много добре знае на какви симпатии се радва сегашният български еврокомисар.

Euobservеr определя Кристалина Георгиева като “уважаван бивш служител на Световната банка, тясно свързана с десницата и геополитически неутрална”.

Франс прес от своя страна отбелязва, че това, което би попречило на “тази енергична и работеща с жар жена – бивш висш кадър на Световната банка, е, че тя идва от малка държава и е свързана с умерено дясната Европейска народна партия (ЕНП), а постът изглежда е обещан на левицата”.

В полза на Георгиева обаче са нейната опитност и фактът, че е от Източна Европа, което е важно за общия баланс при назначенията, допълва агенцията.

В белгийската преса пък, цитирана от БТА, Кристалина Георгиева е представена като фаворита на Юнкер за поста и като “много сериозен кандидат”. Посочва се, че тя отговаря на повечето изисквания, необходими за координирането на външната и отбранителната политика на ЕС. Познава множество важни политици по света, опитът й на международното поле се допълва от вещината й да борави с числа в момент, когато икономиката остава трън в петата на Европа.

Отбелязва се, че Георгиева не е приносител на ярка политическа окраска, макар да е причислявана към християндемократите, а не към социалдемократите. Предимството на Георгиева пред Могерини е основно опитът. За Георгиева слабост трудно може да бъде отчетена, тя бива възприемана като един от успехите на комисията на Жозе Барозу, пишат белгийските медии.

Могерини остава фаворит, но има съпротива срещу избора й

Засега италианката Федерика Могерини остава фаворит. Страни членки от Източна Европа обаче я смятат за прекалено приятелска към Русия и са заплашили да блокират кандидатурата й, припомня Euobservеr.

Според италианската агенция “Анса” 10-11 страни са срещу италианката. Балтийските страни, Полша и България заплашиха да поискат гласуване на кандидатурата, вместо обичайното съгласуване. За да успеят обаче, трябва да привлекат поне Словакия, Словения, Унгария, Румъния и Чехия, които засега запазват неутралитет, отбелязва Euobservеr.

Президентката на Литва Далия Грибаускайте се изказа против проруски кандидати за шеф на дипломацията на ЕС в обстановка на притеснения заради руско-украинската криза, съобщи Франс прес. Балтийските страни и Полша ще настояват за неутралност на кандидатите за този пост на започващата довечера среща на върха на ЕС в Брюксел.

Тя обаче отказа да коментира конкретните имена на хората, обсъждани за нов върховен представител на ЕС за външната политика, като подчерта, че иска да види “окончателния пакет кандидатури”, включително тези за председател на Европейския съвет.

В Букурещ румънският президент Траян Бъсеску не коментира поименно Могерини, но заяви, че страната му ще подкрепи кандидат от бившия комунистически блок.

“Румъния има своя позиция, искаме върховният представител за външната политика да е представител на източноевропейските страни”, каза Бъсеску преди заминаването си за Брюксел.

По-рано в интервю за румънска частна телевизия той спомена конкретно имената на полския външен министър Радослав Шикорски и българския еврокомисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

Литва активно лобира за по-твърда позиция на ЕС към действията на Русия в Украйна и анексирането на Крим. Румъния остро осъди присъединяването на Крим към Русия и изрази подкрепа за по-строги санкции на ЕС срещу Москва, припомня Франс прес.

Европейското “кубче на Рубик”

Изборът за този пост ще повлияе на останалата част от мозайката и главно на другата важна позиция – на председател на Европейския съвет (президент на ЕС), който съгласува работата на министър-председателите и представлява ЕС. Ако десницата спечели дипломатическия пост, левицата логично би получила президентския, за който претендира.

Проблемът й е, че още не се е спряла на определено име. Единственият очертал се кандидат е датската министър-председателка Хеле Торнинг-Шмит. Ако тази вечер не успеят да вземат решение, държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се съберат отново през есента, преди края на мандата на Ван Ромпой през ноември, отбелязва Франс прес.

Euobservеr допуска обаче, че срещата в Брюксел може да завърши и без съгласие за поста на Аштън. Ако на срещата на Франсоа Оланд с Ангела Меркел и на разговорите на лидерите на ЕС се постигне приемливо решение, кандидатът трябва да бъде одобрен от Юнкер, да мине през изслушвания в Европейския парламент и да бъде гласуван от евродепутатите заедно с останалите еврокомисари и така в най-добрия случай това ще стане през октомври.

Италианският вестник “Република” коментира, че в крайна сметка Могерини може и да бъде одобрена за позицията, но в замяна на подкрепата си за нея Източна Европа може да получи някои водещи постове в съюза. Например, този на председател на Европейския съвет, въпреки че за него фаворит е датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит, или пък друг значим пост в състава на ЕК.

Ренци готов с нова кандидат

Но ако все пак подкрепа за Могерини няма, италианският премиер Матео Ренци е готов да представи план Б или нов кандидат за поста на дипломат номер едно на ЕС и това е Масимо д’Алема, посочва вестникът.

Ренци е обявил това в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. На тримата лидери левоцентристът Ренци е припомнил, че има договорка европейското социалистическо семейство да излъчи върховния представител на ЕС за външната политика.

Той е допълнил, че в това социалистическо семейство Италия има правото да избира първа кой да оглави външнополитическата служба на съюза.

Според запознати източници, Ренци има и друго притеснение освен проблема с Могерини. Той се безпокои, че в Брюксел има лоби за назначаването на Енрико Лета на престижен европейски пост. Лета е съпартиец на Ренци и беше премиер на Италия, преди Ренци да го отстрани чрез вътрешнопартиен преврат. Европейски лидери обаче дадоха добра оценка на Лета заради усилията му в областта на политиката на икономии и борбата с бюджетния дефицит.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!