Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Над 100 хил. невалидни подписа за референдума на Плевнелиев

Време за четене: под 5 мин.

36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване.

За недостатъчното подписи ставало ясно от протокол от ГРАО за проверката на подписката, внесена от инициативния комитет начело с юриста проф. Георги Близнашки. 

Инициативата бе в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев гражданите да се произнесат дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

Подписката на инициативния комитет получи и подкрепата на ГЕРБ. 

Внесени бяха 571 612 подписа на граждани. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни. 

Най-много са невалидните ЕГН във формулярите – 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 – сгрешените адреси. 

По закон парламентът трябва да уведоми комитета за пропуските и да му даде срок от един месец да ги попълни. Ако и тогава в подписката има под 500 хил. валидни подписа, НС не е длъжно да свика референдум. 

Ако редовните подписи обаче са над 500 хил. допитването е задължително, като Парламентът по закон може само да редактира въпросите.

От vesti.bg

mm

” Консерваторъ ” е независима платформа за всички дясно мислещи хора в България в истинския смисъл на тази дума. Нашата мисия е да защитаваме истински десните позиции.

Share This