fbpx

Маккейн обвини Обама, че е изгубил Ирак

Време за четене: 2 мин.

Американският сенатор от Аризона Джон Маккейн обвини президентът на САЩ Барак Обама и администрацията му за изключително тежката ситуация в Ирак от последните дни.

Маккейн, който беше опонент на Обама по време на предизборната надпревара през 2008 г., е един от най-острите критици на външната политика на президента.

В интервю пред NBC, той заяви, че развитието на събитията в Ирак е “една от най-сериозните опасности за американската сигурност в близката история”.

Екстремистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта, която бе изключена от световната терористична мрежа на Ал Кайда по-рано тази година, отбеляза сериозни победи през седмицата. Тя успя да превземе ключовите градове Мосул и Тикрит и пое контрол над петролната рафинерия край град Байджи.

Според Маккейн виновна за този развой на събитията е администрацията на Обама, която изтегли американските войски от страната в края на 2011 г.

“Бяхме победители. Генерал Петреус спечели този конфликт, благодарение на офанзивата ни. Ако бяхме оставили достатъчно сили там, сега нямаше да сме изправени пред тази криза. Това са неоспорими факти. Страната имаше стабилно правителство, но президентът искаше да напуснем и сега плащаме много висока цена. Предвидих всичко това още през 2011 г.”, каза сенаторът.

Американският президент намекна, че САЩ са готови да предприемат военни действия, но не уточни за какви точно става въпрос. Той заяви, че за момента няма добри варианти, и че ограниченни въздушни удари едва ли ще разрешат проблема.

Сенаторът бе на посещение в България в компанията на още двама свои колеги. След срещата с американските държавници, премиерът Орешарски промени рязко позицията си по проекта “Южен поток” и обяви неговото замразяване, докато не бъдат уточнени разногласията с Европейската комисия.

От ureport.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ