fbpx

Поражение на Орбан на частични местни избори съживи опозицията в Унгария

Време за четене: 3 мин.

Изненадващото поражение на управляващата в Унгария партия „Фидес“ на частичните местни избори даде нов импулс на усилията за по-тясно сътрудничество сред опозиционните партии и шест седмици преди парламентарния вот напомни на „Фидес“, че не е непобедима, пише „Ройтерс“.

Дясната партия на премиера Виктор Орбан, която води в социологическите проучвания, в неделя понесе голяма загуба на кметската надпревара в южния град Ходмезовашархей, смятан повече от 20 години за неин бастион.

Орбан се надява през април да спечели трети пореден мандат, като отправя ожесточени антиимигрантски послания и следва политики, които се отклоняват в политическо и икономическо отношение от тези на партньорите му в Европейския съюз.

Плановете му обаче бяха помрачени, след като подкрепен от опозицията новак в политиката победи кандидата на „Фидес“ за кмет на Ходмезьовашархей. Градът се намира близо до сръбската граница и е защитен от ограда, която цели да държи далеч мигрантите – една от основните политики на Орбан от последните четири години.

„Нашата опозиция бе мъртва и сега се съживи… в най-лошия и в най-добрия възможен момент“, коментира един от основателите на „Фидес“ Жолт Байер, наричайки резултата първото сериозно поражение за партията от повече от десетилетие.

Според политически анализатори изненадващата победа от неделя може да доведе до промяна в тактиката сред опозиционните партии в 106-те избирателни района през следващите седмици, тъй като показа, че „Фидес“ може да бъде победена на вота на 8 април с подкрепата на националистката партия „Йоббик“.

В понеделник най-силната лява партия, тази на социалистите, заяви, че е готова да разшири сътрудничеството. „Нашата задача е да разширим съюза, ако е възможно на страната на демократичната опозиция“, каза кандидатът за премиер на социалистите Гергей Карачон. Той обаче посочи, че не вижда възможност за структурирано сътрудничество с „Йоббик“.

Бившата крайнодясна партия се опитва да примами избиратели като се представя в по-умерена светлина. Карачон призова „Йоббик“ да оттегли кандидатите си по местата, където един независим кандидат би имал по-големи шансове – така, както направиха социалистите.

По думите на лидера на „Йоббик“ Габор Вона частичните местни избори са били повратен момент. „Те изпращат послание, че „Фидес“ може да бъде победена във всяка част на страната“, заяви той.

Акош Хадхаз, съпредседател на зелената либерална партия LMP каза пред „Ройтерс“, че миналата седмица тя е решила да започне преговори със социалистите и с „Йоббик“ за това как да действат в избирателните райони. По думите му LMP е готова за компромиси, стига принципите й да бъдат спазени.

Започва ли нова игра?

Орбан многократно е влизал в сблъсък с Европейската комисия за реформите в правосъдната система и медиите, които според критиците поставят Унгария на пътя на авторитаризма. Наскоро повод за неразбирателство стана и политиката за мигрантите на ЕС, която Орбан отхвърля.

Според последното проучване от февруари на института „Завеч рисърч“ „Фидес“ получава подкрепата на 32% от избирателите, „Йобик“ – на 11%, социалистите – на девет на сто, а 34% от избирателите не са решили как ще гласуват.

Според Петер Креко, директор на института „Политикал Капитал“, изборите от уикенда изпращат силно послание както към опозицията, така и към „Фидес“. „Това се случи навреме за опозицията, за да си сътрудничи, ако иска… и дойде навреме и за „Фидес“, за да подобри кампанията си“, смята той. „Стана ясно, че има не само математически, но и политически шанс за победа над „Фидес“.

Евентуален широк опозиционен съюз би могъл да преначертае предизборната карта в Унгария „От сега нататък опозицията може да вярва… че вече не играе стара игра, в която няма никакъв шанс да победи, а започва нова игра, в която ситуацията не е безнадеждна, ако следва умна тактика“, написа в блога си политическият анализатор Габор Торок.

От dnevnik.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ