НОВО

Ден на фалша и гузната съвест

Ден на фалша и гузната съвест. Държавата, която напуска ЕС заради имигрантски натиск и водена от желанието да не бъде солидарна с други народи и държави, отъждествява поведението на агитка от 30 души с мирогледа на една цяла нация. Нека не се връщаме и по-назад в...

Крайните убеждения на днешната младеж

Изборите за Европейски парламент през май показаха интересна тенденция в променящия се политически пейзаж на Европа. Първият и най-очевиден показател за обхванатия от все по-голяма треска континент беше високата избирателна активност. От 1979 г. насам, когато близо...

Пред импийчмънт ли е Тръмп

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" на телевизия ВТК. Тема на разговора бе процедурата по импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Вижте пълното видео:...

Ситуацията в Сирия (аудио)

Михаил Кръстев, редактор в "Консерваторъ", гостува при Силвия Великова в "Преди Всички" по програма "Хоризонт" на националното радио. Чуйте целия запис тук: Традиционно нереспектираща изглежда за Ердоган позицията на Европейския съюз, ако може да определим, че има...

Без субсидия не може, но кажете защо?

Ако не сте разбрали, намираме се по средата на предизборната кампания за местния вот. Не се притеснявайте, ако не сте разбрали, кампания така или иначе почти няма. Тук там може да мярката по някой билборд, вял плакат или някой банер в интернет сайт… Нищо общо с морето...

Завръщането на лошите бели мъже

Вече години наред културният климат е толкова силно доминиран от големия разказ за „лошите бели мъже“, които мачкат „бедните репресирани малцинства“, че ни се струва странно, когато някакви художествени продукти кривнат за малко от партийната линия и не се подчинят на...

Грета Тунберг не спечели Нобеловата награда за мир – и слава Богу

Днес, на 11-ти октомври, приблизително в 12:00 ч. българско време, Нобеловият комитет най-накрая оповести кой ще е носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир. Хората очакваха със затаен дъх името на наградения, като някои от тях се опасяваха, а други се...

Брекзит – последно действие, първа сцена

Датата 31 октомври наближава неумолимо за Борис Джонсън и Великобритания. Ето как е подредена сцената за заключителното действие: Борис Джонсън е избран с 2/3 мнозинство от членовете на Консервативната партия заради обещанието си, че ще изведе страната от ЕС на 31...

Бягайте! Норвежците идат!

Някъде четох, че не само през мрежите, не само чрез персонално изпращане на видеоклипове, но и чрез анонимни телефонни обаждания по списък преди няколко дни се произведе истерия, че социалните служби ще тръгнат по училищата и ще събират циганета, за да ги отнемат от...

Ухажването на старата градска дама

Волен Сидеров в обичайното си изборно амплоа, Веселин Марешки обещаващ бензиностанции и Митьо Пищова, чийто изборен неуспех е предначертан от това, че никой не му знае фамилията, са единственото нещо, което ни напомня, че сме в реална изборна кампания. (ако не четете...

Правителството подаде оставка

Време за четене: 6 мин.

Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка. Новината, която хиляди хора очакваха една година, а други с всички сили се опитваха да предотвратят, е факт от 17.59 ч. на 23 юли. В този час оставката е депозирана в деловодството на Народното събрание, съобщиха от парламентарния пресцентър. Така премиерът спази обещанието си от началото на месеца, че ще внесе оставката в този ден, но незнайно защо изчака да стори това една минута преди края на работното време на деловодството.

Предстои гласуването на оставката да бъде включено в дневния ред на парламента и да бъде гласувана най-късно в петък.

Избрано на 29 май 2013 г. с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС плюс “Атака”, 89-ото българско правителство начело с Пламен Орешарски просъществува година и един месец. То произнесе само присъдата си на 14 юни м.г., когато избра медийния олигарх и депутат от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. Същата вечер десетки хиляди хора излязоха на протест #ДАНСwithme срещу задкулисния модел на управление, олицетворяван от Пеевски.

Макар че назначението бързо бе отменено, общественото доверие към правителството се срина и разклати необратимо устоите на настоящата власт, която формално се разпадна през юни т.г., когато разривът между Пеевски и бившия му съдружник Цветан Василев, собственик на КТБ, доведе до сътресения не само в тази банка, но и в цялата държава.

23 юли миналата година бе един от най-кулминационните моменти от гражданския протест. Вечерта, след целодневна блокада на парламента, полицията опита да евакуира народните представители с бял автобус, но той се вряза в тълпата протестиращи и бе обсипан с камъни. Депутатите се върнаха в парламента, а множество граждани бяха брутално бутани, влачени, бити и ранени от полицията.

В сряда, когато се навършва една година от тези събития, активистите на #ДАНСwithme отбелязват една година от “Нощта на белия автобус” .

Кабинетът разочарова БСП

Все още не е ясно дали БСП ще гласува “за” или “против” оставката на правителството. Според социалисти в партията надделява мнението да се гласува “против” в знак на солидарност с кабинета, избран с мандата на левицата.

От друга страна, отношенията на БСП с правителството и специално с премиера Орешарски силно се влошиха в последните месеци за сметка на тези между премиера и ДПС. Неофициалните информации за това се подкрепят и от поведението на кабинета, който на последното си редовно заседание отказа да приеме важни за социалистите за решения като издигане на техен кандидат за еврокомисар и одобрение на договора с “Уестингхаус” за изграждане на VII блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Съдбата на правителството бе предрешена от коалиционния партньор ДПС, чийто лидер не изчака социалистите да привършат проточилия се “анализ” защо се провалиха на евровота, а се обяви за предсрочни избори. Последваха серия от консултации между парламентарните партии, както и такива с президента, на които бе решено сегашният парламент да се разпусне на 6 август и на 5 октомври да се избира нов.

Междувременно с редица свои действия властите дръпнаха фитила на взрива, довел до разклащането на Корпоративна търговска банка, а след нея и на ПИБ, в която обаче кризата бе навреме овладяна. В този именно промеждутък премиерът Орешарски стигна до прозрението, че правителството се е оказало буфер – “явно така е програмирано, да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство”.

Цял ден опъване на нервите

Подадената оставка на кабинета се очаква да вкара в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, които в сряда сутринта отново бойкотираха парламента и заседанието се провали поради липса на кворум. Председателят на НС Михаил Миков изрази безпокойство, че дори правителството да внесе оставка, ще трябва да има заседание, за да се включи в дневния ред като извънредна точка, а за да има заседание, трябва да има кворум.

Борисов: “Толкова закъсняла оставка, не можах да се зарадвам!”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повтори, че групата му ще влезе, за да гласува оставката, но такава все още не е депозирана. “Ние това го слушаме вече месеци наред, няма депозирана оставка. Ако има депозирана оставка, веднага се прави заседание, влизаме, гласува се точката и се приема”.

След като документът вече бе депозиран в НС, Борисов написа на страницата си във Фейсбук: “Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да й се зарадвам!”.

Във вторник БСП увериха, че оставката ще бъде подадена “всеки момент”, може би в сряда след правителственото заседание или най-късно в четвъртък.

Така на 23 юли сутринта започна голямото чакане.

“Единственото, което спира подаването на оставката, е необходимостта всички процеси след това да бъдат управлявани и да бъде гарантирана стабилността и на управлението, и нормалното провеждане на изборите, и на всички процеси. Това е единствената причина до момента да не е подадена оставка. Иначе тя вече е декларирана, оставката ще бъде факт”, заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев пред репортери преди заседанието на МС. Той не обясни какво точно променят един-два дни разлика.

По думите му оставката вероятно ще бъде подадена в сряда, но в края на краищата това било в правомощията на министър-председателя. Мисля, че бяха постигнати договорености между политическите сили и министър-председателят спазва тези договорки, които бяха постигнати на Консултативния съвет при президента. Той следва тези договорки и има едно абсолютно предвидимо поведение. Това, което каза и пое като ангажимент, ще бъде спазено и съм убеден, подчерта Йовчев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов коментира: “На 5 октомври да бъдат проведени избори. Кой се интересува толкова много от оставката на правителството при положение, че има ясни срокове, в които да се проведат избори. Аз очаквам, че най-късно утре ще бъде внесена оставката на правителството в НС и дано всички да се успокоят”.

Предстои да се види дали преди разпускането си парламентът ще успее да гласува и нещо и друго освен оставката на правителството.

Най-спорен е въпросът за актуализацията на бюджета. Бойко Борисов заяви в сряда сутринта, че е възможно да го подкрепят, стига да се случи “както ние искаме” и правителството да признае “дефицитите и неразплатените пари по еврофондовете, НЗОК, общините, енергетиката, БДЖ” и други. Той допълни, че това би било “почтена позиция на правителството в последния ден”.

БСП отказват да гласуват актуализация на целия държавен бюджет и по този начин да одобрят нов държавен дълг, който ще бъде приписан като “грях” на тяхното управление, а парите ще бъдат харчени от следващо правителство, най-вероятно на ГЕРБ. Социалистите са съгласни да се ревизират само парите за Здравната каса и то с 225 млн. лева, както предложи правителството.

Лидерът на ГЕРБ прогнозира, че служебното правителство, което трябва да бъде назначено в началото на август, “ще бъде обречено само на вода, хляб няма да има”.

Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов от ДПС изрази надежда, че освен оставка, “ако има време, ще се приемат някои от важните закони, като този за управление на отпадъците, за да се реши проблемът на търговците на скрап, както и закона за висшето образование“.

По думите му депутатите са длъжни да работят до края на месеца, защото според правилника за дейността на НС ваканцията започва на 1 август.

“Следователно няма никаква логична причина да не работим, причините са чисто политически и съм сигурен, че избирателите няма да разберат причините да не работим“, коментира Имамов.

Той увери, че депутатите от ДПС са готови да има извънредни заседания, но не вярва и това да се случи, защото трябва да има промяна в правилника, а парламентът едва ли ще се занимава с това.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!