fbpx

Австрийски крайнодесни отпадат от кампанията за Европарламента

Време за четене: 2 мин.

Водещи кандидати от две австрийски крайнодесни и евроскептични партии се оттеглиха вчера от кампанията за европейските избори, а трета антиевропейска партия обяви, че няма да се бори за място в Европейския парламент, предаде ДПА.

Дъщерята на покойния крайнодесен австрийски политик Йорг Хайдер – Улрике Хайдер-Керсия, съобщи, че в крайна сметка няма да се кандидатира на изборите през май – само шест седмици след като Алиансът за бъдещето на Австрия я номинира.

Според ДПА решението ѝ е протест срещу либералната група в Европарламента, която по-рано през деня е изключила партията и единствения ѝ евродепутат Ангелика Вертман като прекалено крайни. „Аз и партията ми сме представени по погрешен начин, който не мога да приема“, цитира думите ѝ ДПА.

Според „Ройтерс“ 37-годишната университетска преподавателка в Рим без опит в политиката се е отказала под натиска на критика от средите на собствената ѝ партия. „Ройтерс“ цитира думите ѝ пред АПА, че не е можела да следва своята политическа линия пред лицето на критици от партията.

„Бяха отправени критики срещу моите проевропейски позиции и моите възгледи за политиката за сигурност в Европа, поради което вече не съм водещ кандидат в листата на партията“, написала тя в имейл до австрийската агенция. Лидерът на партията Гералд Грос разпространи изявление, че естествено е разочарован от стъпката на д-р Улрике Хайдер-Керсия, макар че уважава и разбира оттеглянето на кандидатурата ѝ.

Също вчера малката евроскептична партия „Екип Стронах“, основана от милиардера Франк Стронах, която спечели разочароващите 6 процента на миналогодишните австрийски избори, заяви, че няма да участва в изборите за Европарламент.

Лидерът ѝ Катрин Нахбауер заяви, че партията ще се концентрира върху предстоящите провинциални и национални избори. „Трябва да бъдем реалисти. За нас е важно да използваме ресурсите си разумно. Във всички случаи Европейският парламент е беззъба институция“, каза тя в интервю за днешния вестник „Щандарт“.

„Партията на свободата“, която е много още в по-десния спектър от тези две, се очаква да спечели около 20% от вота, срещу 12.7 на предишните избори според последните проучвания на общественото мнение. По-рано вчера евродепутатът от партията Андреас Мьолцер беше принуден да се откаже от челното място в листата, след като заяви, че ЕС е по-лош от нацистка Германия и е на път да се превърне в „негърски конгломерат“.

Според наблюдателите партията е принудила Мьолцер да прекрати кампанията си, за да се представи като по-умерена традиционна политическа сила по вкуса на онези избиратели, на които им е омръзнала пълзящата централизация на ЕС, но и не се виждат като крайнодесни. Неуправляемият Мьолцер се превърна в проблем за ръководството и то беше подложено на натиск да се отърве от 61-годишния ветеран европарламентарист, който щеше да бъде един от двамата водещи кандидати в листата, коментират наблюдателите.

От dnevnik.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ