fbpx

Маргарита Попова пак нападна Плевнелиев

Време за четене: 3 мин.

Вицепрезидентът Маргарита Попова отново нападна държавния глава Росен Плевнелив, при това в критичен за него момент. Попова, която още миналата година бе „определена“ от Николай Бареков и други противници на президента за бъдещ държавен глава, оспори намерението му да не се яви пред кампанийно създадената от управляващите временна анкетна комисия в парламента, която даразследва срещата му с директора на австрийската енергийна компания ЕВН(EVN) Щефан Шишковиц.

„Аз съм абсолютно убедена, че в конкретния случай, президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор“, коментира Маргарита Попова пред репортери в понеделник в отговор на въпрос дали тя би се явила пред депутатите. Ден по-рано президентът Плевнелиев заяви пред бТВ: „Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива“.

Попова предупреди, че „това е силен политически ход, политическо действие и държавническо действие, така че трябва внимателно да бъде обмислено“.

Преди това Плевнелиев коментира, че създаването на комисия срещу него е „съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата“ и че „големият въпрос е дали ще допуснем… да се наруши балансът между парламент и президент; дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”.

Избягвайки да коментира казуса по същество, Маргарита Попова предпочете да говори принципно за конституцията, в която „е търсен, и е намерен баланс между парламента, изпълнителната власт и съдебната власт“. „Президентската институция е създадена като неутрална власт, и като част от хармонията между властите, с добавката на Конституционния съд към президентската институция”, продължи Попова.

„Когато се говори за баланс, аз като юрист, обикновено мисля трите власти, без нашата президентска власт. Нашата позиция и нашето присъствие в архитектурата на властите е по-различно. Ние трябва да помиряваме, да обединяваме…Така, че не ми говорете за баланс между властите, имайки предвид президентската институция“, коментира Попова.

Комисията бе създадена по предложение на „Атака“ и с подкрепата на БСП и ДПС, като ще се води от депутатката от партията на Волен Сидеров – Магдалена Ташева. ГЕРБ от своя страна обяви, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу създаването на комисия в Народното събрание, която да разследва държавния глава.

Според експерти депутатите нямат право да разследват президента, защото вече има решение на Конституционния съд, според което на парламентарен контрол подлежат само лица от правителството.

Попова обаче не коментира в понеделник дали комисията е конституционносъобразна.

Това е поредният път, в който тя публично влиза в конфронтация с президента, но и двамата отричат да има разногласия помежду им.

В края на миналия месец вицепрезидентът критикува държавния глава и екипа му, като заяви че й се искабъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които налага вето върху закони. Преди това Попова се разграничи от Плевнелиев и за инициативата му да предложи референдум за изборните правила.

Маргарита Попова досега не се е разграничила от контрапротестиращите и други противници на Плевнелиев като Николай Бареков, които миналата година бяха организирани в защита на правителството, докато вървяха антиправителствени протести. Паралелно с подписките за искане оставката на държавния глава, защото се обяви срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, пред „Дондуков“ 2 се държаха речи как Маргарита Попова е достойна да заеме президентския пост след отстраняване на Плевнелиев. Поради тази причина Попова е наричана „контрапрезидент”, по аналогия с контрапротестите, които я лансират.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ