НОВО

Визията за Европа на Урсула фон дер Лайен

Редакторите в дясната платформа "Консерваторъ" Тончо Краевски и Кристиян Шкварек гостуваха в предаването "Реакция" с водещ Мартин Табаков. Гост също бе журналистът Евгени Кръстев. Тема на разговора бе новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен,...

Писъците на НАП огласят нощта

Днес НАП ще си получи заслуженото. Това съобщи вчера по телевизията Венцислав Караджов. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) щяла да наложи глоба на Националната агенция за приходите (НАП) заради "брутална кражба" (БК) на информация и разпространяването ѝ в...

Имам човек в НАП

Скандалът с изтичането на данни от НАП е на път да отмине, предвид огромният бонус за управляващите, че се случи, когато повечето от населението на Републиката е на море (на едно от трите). Същевременно, той успя да породи освен дежурните коментари и доста...

Самоубийството на Франция

Джулио Меоти е италиански журналист, редактор на Il Foglio, с публикации за GateStone Institute, FoxNews, National Review, Arutz Sheva, The Wall Street Journal и други. Автор на множество книги на тема международна политика и Близък Изток Колкото повече френските...

Либералното статукво – несъстоятелно в морализаторската си поза

Изборът на Урсула фон дер Лайен е политически факт. Срещал съм дамата като немски военен министър. Слушал съм нейна лекция. Впечатлението, което остави е по-скоро добро. Убедена визия за интегрирана европейска отбрана. С ръка на сърце трябва да кажем, че Урсула...

Темите, които ни разделят

Главният редактор на "Консерваторъ" Николай Облаков и Тодор Джонев от Informo.bg по темите, които ни разделят през последната седмица - за кампанията "Направи го сега", субсидиите, машинното гласуване и още във видеото:...

Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук

Информацията, че VW най-вероятно няма да изгради новия си завод в България, се приема като малка национална катастрофа – медиите и социалните мрежи са залети от мрачни коментари за „провалената“ ни държава. Донякъде съм съгласен с подобна интерпретация – всеки неуспех...

Социализъм или аз!

В последните дни левицата /крайна или не/ в САЩ и ЕС, и нейните медии нападнаха за пореден път най-големия си враг. Президентът Тръмп.  Разбра се, че бившият посланик на Великобритания в САЩ преди две години, т.е. при най-яростната война против Тръмп, е изпратил...

Конспирации за умни и красиви

Едно от редовните обвинения, които градските прогресивни либерали отправят към останалите е, че се хващат на всякакви конспиративни теории и налудничави интерпретации на събития и явления. По-агресивните активисти от години се опитват да брандират почти всички...

Бебето като атентат срещу правата и свободите

Вече мина достатъчно време и всички познават кампанията „Направи го сега“, известна повече като кампанията на Иван и Андрей. Тя сама по себе си е достатъчно забавна, дотам, че човек се пита дали е правена ОТ идиоти или е правена ЗА идиоти. Според мен е...

Петър Богойески: Груевски е най-големият виновник за изолацията на Република Македония

Време за четене: 6 мин.

Петър Богойески е един от лидерите на Движението за вътрешна демократизация и реформи във ВМРО-ДПМНЕ. Роден в Прилеп през 1979 година, женен с две деца, доктор по политически науки от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, завършил философски и правни науки, както и политически мениджмънт в Р Македония. Член на ВМРО-ДПМНЕ от 1995 година, където през годините заема редица ръководни постове. Твърд поддръжник на Евроатлантическата перспектива на Р Македония. От 2008 година е държавен съветник за капитални инвестиции в Агенцията за младежта и спорта в Скопие и за недвижимости и юридически въпроси в Министерството на отбраната на Репубкика Македония.

Имахме привилегията да му зададем няколко въпроса за ситуацията във ВМРО-ДПМНЕ, политическата ситуация в Република Македония, както и наскоро сключения договор за добросъседство.

Симеон Попов: Какво Ви накара да инициирате Движението за вътрешна демократизация и реформи в рамките на ВМРО–ДПМНЕ?

Петър Богойески: Ние сме дългогодишни членове и активисти на ВМРО-ДПМНЕ. От години говорим за необходимостта от промени в партията и когато бяхме на власт предупредихме за такъв развой на събитията. Но възможността за промяна на статуквото вътре в партията напълно изчезна. Ето защо решихме да настъпим публично и да търсим подкрепа от целокупната национална и международна общественост. Подкрепа за нашата справедлива борба, борба за демокрация и свобода в партията, но и в нашата държава. Вярваме, че само демократичните политически партии могат да гарантират демократична държава. Второ, настояваме за принципа на индивидуалната отговорност за изоставянето на идеологическите ангажименти на нашето ВМРО. Не може и не трябва да се избягва отговорността за погрешните политики и действия.

Симеон Попов: Защо е нужна реформа във ВМРО–ДПМНЕ и как си представяте промяната, намирате ли вътрешна партийна подкрепа за нея? Чувствате ли натиск и заплахи от най-високото ръководство на партията?

Петър Богойески: Не само, че е необходима – реформата на ВМРО-ДПМНЕ е бъдещето на партията. Без реформи нямаме бъдеще. Инициативата за реформи беше силно приветствана от цялата общественост в Република Македония, особено от интелектуалците, които са близки до идеята и делото на Организацията.
Имаме огромна подкрепа от нашата членска маса. Само за един месец от работата ни, подкрепата за реформи във ВМРО ДПМНЕ нарасна до 79% от членовете на партията, а 49% от тях са директни поддръжници на нашата инициатива.

Натискът върху нас, от висши държавни и партийни функционери, беше страшен в началото на инициативата. В този момент, поради смяната на правителството, все по-малко държавни служители са верни на Груевски и губят сила за натиск. Но вътрешният натиск на партийните служители се засилва, тъй като силата на инициативата расте. Те са много изплашени за бъдещето си и за своето място в реформираната ВМРО и трудно откриват оправдание за незаконните си действия. Също така Груевски ги принуждава да ни атакуват. Всеки момент ще настъпи “пречупване на ситуацията”, след което всички ще се сблъскат с реалността.

Симеон Попов: Как се стигна до парадокса, че носителят на промяната за Република Македония и съответно за нейно бързо приобщаване към ЕС и НАТО, да е партията наследничка на бившата комунистическа партия, а не публично прокламираната традицонно дясна ВМРО-ДПМНЕ? 

Петър Богойески: Това стана възможно благодарение на прехвърлянето на кадри от комунистическата номенклатура към ръководството на ВМРО-ДПМНЕ. Това въздигна Груевски, който като обикновен популист не се интересува от идеологическата матрица, върху която се популяризират новите политики. По този начин за кратко време след инсталирането на тези “съмнителни кадри” започна да се практикува политиката на Тито – изобретяването на външни врагове и вътрешни предатели. Колкото корупцията растеше, толкова и изолацията на Македония ставаше все по-силна. Развръзката скоро ще настъпи. Само реформираната ВМРО има капацитета да промени всичко това.

За съжаление, сега се прави нов опит за изкривяване на истината, а именно, че бившите комунисти са европейски ориентирани, а ВМРО не. Това се дължи на оставането на Груевски начело на ВМРО. Непосредствено след реформите ВМРО ще поеме първостепенната роля в евроатлантическите интеграции и ще продължи започнатите проамерикански политики на партията, политики, които идват от нашата идеология и нашите учредителни документи.

Симеон Попов: Смятате ли Никола Груевски за отговорен за пълната изолация на партията? Как оценявате факта че в последните две-три години единствената подкрепа която получава е от Москва и Белград? Трябва ли да се търси негова отговорност и съответно неговата оставка?

Петър Богойески: Абсолютно да, Никола Груевски е най-големият виновник за това. Тежестта, която той носи от миналото го ограничава да се оттегли от тези политики и от позицията на председател на ВМРО-ДПМНЕ. Той стана промоутър на модела на Путинизма като модел на фалшива демокрация. И той не го направи по някакви идеологически причини, а просто да защити себе си и своите дела от правосъдието. Това не е истината за ВМРО и за Македония. ВМРО е идея за свобода и човешки правдини. Това е нашето бъдеще.

Симеон Попов: Имате ли подкрепа от ЕНП, за да демократизирате ДПМНЕ? Смятате ли че трябва по-открито да заяват позицията си за процеса който придвижвате в момента?

Петър Богойески: Имаме искрена комуникация с много международни организации и дипломатически представители. В тази насока ние интензивно общуваме с представители на ЕНП – сътрудничество, което ще допринесе за деизолацията на партията на международната политическа сцена.

Очакваме подкрепата на цялата европейска и световна общественост в борбата за демократизация, борбата за свобода и човешки права.

Симеон Попов: Въпреки позицията на партията против договора за добросъседство, има ли настроения и членове от партията, които подкрепят договора?

Петър Богойески: Отново – абсолютно да. Мнозинството от членовете на нашата партия подкрепят нормализирането на отношенията между Република Македония и Република България. Ние също така мечтаем за общо бъдеще на нашите деца в европейското семейство на свободните и правдолюбиви народи.

България е силен поддръжник на държавността на Македония. По този начин България става портал за нас в ЕС и НАТО, с оглед на развитието на Балканската сцена.

Симеон Попов: Къде виждате Република Македония в идното десетилетие, къде виждате нейното място на Балканите и в Европа?

Петър Богойески: Процесът на европеизация на Балканите не може да бъде спрян от никого. Той ще успее в своята цялост. Знаете ли, аз съм “идеологизиран” представител на ВМРО. За мен има само едно бъдеще, то е обединена Македония в рамките на обединена Европа. Балкани без граници и насилие, със силно междудържавно сътрудничество, което се основава на европейските ценности.

Симеон Попов: Как виждате бъдещото партньорство с Р. България? 

Петър Богойески: Вече ви отговорих, братски партньори в голямото европейско семейство. Имайки предвид малката територия на нашите две страни и географската близост, можем да мислим и за общи институционални капацитети в много области като европейските институции за прилагане на европейските политики и фондове, в областта на сигурността и отбраната в областта на регионалното развитие и т.н.

Симеон Попов: Как оценявате и подкрепяте ли апела на игумена на Бигорския манастир о. Партений – Българската православна църква да признае Македонската православна църква?

Петър Богойески: Аз съм чедо на Македонската православна църква, не съм религиозен, но съм вярващ и поклонник на гроба Негов. МПЦ е нашата рана. Не може през 2017 г някой да оспорва дали сме християни или не. В този ред на мисли, не само давам лична искрена подкрепа на Отец Партений и монашеското братство от Бигорския манастир, а повече от десетилетие същото говоря, при всяко посещение в България, при всяка среща с моите преподаватели от българските университети, при всяка моя среща с приятели и дипломати от България.

Обръщам се, но и вярвам, че българската интелигенция ще съзре този исторически момент, този призив от македонските духовници и храбро ще застане пред Синода на Българската православна църква и ще успее да издейства признаване на афтокефалността на МПЦ. Същото ще остане в историята, поколенията ще се гордеят със своите предци за извършеното днес. МПЦ е жива църква, за мен и с и без “признаване”, тя ни е достатъчна да ни представлява пред света. Аз не робувам на земните формалности. Но такова решение на БПЦ ще промени хода на историята на Балканите и ще насърчи бъдещата форма на християнската любов в православния свят.

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!