fbpx

НОВО

Анатомия на cancel-културата

През последните месеци и години в западния свят става все по-актуална темата за cancel-културата. Нарочно използвам англоезичния термин, защото преводите на български език не звучат добре – в родните медии явлението е наричано „култура на отказа“, „култура на...

Четирите фази на завладяването ни от марксистите: Юрий Безменов беше прав

Журналистът и съветски дезертьор отдавна разобличи съвременното левичарско движение Автор: Скот Маккей Превод от английски език: Любомир Талев Публикувана за пръв път в "American Spectator". Важно е да разберем, че се намираме в революционен момент от американската...

С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред...

Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е

Eфектите от икономическата криза са най-силно подценяваният фактор от началото на извънредната ситуация, предизвикана от световната пандемия от COVID-19. Въпреки, че най-яркото проявление на предстоящите финансови и икономически затруднения се появи още в средата на...

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Кой ще стане президент на Украйна?

Време за четене: 6 мин.

Вече я няма емблематичната селска плитка, но познатият глас и уверената бърза дикция ви казват, че Юлия Тимошенко се е върнала като политическа сила в Украйна.

Вместо пламенната Тимошенко обаче сега фаворит за президентските избори на 25 май е 48-годишният милиардер Петро Порошенко, известен като “шоколадовия крал”, пише Ройтерс. Новото ръководство се надява, че вотът ще обедини разделената страна, подложена на все по-голям натиск от Русия, която е враждебна към политическите промени в Украйна.

Порошенко, чиято верига от магазини за захарни изделия го прави един от десетимата най-богати хора в Украйна, получи силен тласък през уикенда, след като известният бивш боксьор и сега политик Виталий Кличко се оттегли от надпреварата и подкрепи кандидатурата му за президент.

Още преди Кличко да се откаже в събота, Порошенко – набит мъж с гъста прошарена коса – беше далеч напред в социологическите проучвания с 25 процента. Кличко беше с 9 процента, а Тимошенко изоставаше с 8,3 процента.

Това развитие изглежда помрачава надеждите на Тимошенко да извлече полза от своето преследване – включително две години и половина в затвора – при управлението на сваления президент Виктор Янукович, за да спечели президентския пост, който отдавна желае.

Ярката бивша министър-председателка и героиня от предишното въстание преди 10 години, наречено “Оранжевата революция”, обяви миналата седмица, че се включва в надпреварата за президентството, като каза, че също така смята себе си за кандидат на “украинското единство”.

Порошенко е опитен политик, заемал различни длъжности, включително министър на икономиката, в прозападни и подкрепяни от Москва правителства.

Но в края на миналата година той бързо усети променящото се настроение в страната след началото на протестите срещу решението на Янукович да се откаже от европейската интеграция и подкрепи проевропейското движение “Евромайдан”, което накрая принуди Янукович да избяга. Олигархът, чието богатство се оценява от сп. “Форбс” на 1,3 милиарда долара, е собственик на украинския производител на шоколадови изделия “Рошен”, който е една от двайсетте водещи фирми в сладкарската промишленост в света.

Показателно е, че неговите търговски предприятия в Русия са взети на прицел в момент, когато Москва упражнява натиск, за да отвърне Украйна от устрема й към Запада.

Миналата седмица руски полицейски сили за борба с безредиците завзеха фабрика на “Рошен” в град Липецк като част от разследване на дейността на компанията, заяви украинското правителство.

Сблъсъци с Кремъл

Още преди избухването на протестите на “Евромайдана” през ноември, след като Янукович се отказа от търговско споразумение с Европейския съюз, Порошенко влезе в открит сблъсък със служител на Кремъл на конференция в Ялта заради търговския натиск, упражняван от Москва.

После, когато бунтът на “Евромайдана” набра сила, той беше единственият олигарх, който подкрепяше протестиращите, като се появяваше с опозиционни лидери на площад “Независимост” – или Майдана, станал център на въстанието.

От решаващо значение беше, че неговата телевизия “Пети канал” се посвети на отразяване на протестите, превръщайки се в поле за излъчване на интервюта и мнения, които бяха отбягвани от държавните канали.

С разрастването на кризата в Крим той още повече засили своята “репутация на улицата”, като замина за полуострова по лична инициатива, за да се опита да разговаря с проруските сили, след като те установиха контрол. Но се сблъска с враждебен прием и се върна в Киев в същия ден.

Делови контакти

Ако Порошенко стане президент, натрупаният управленски опит и значителните делови контакти би трябвало да му помогнат да преодолее разделението между източната и западната част на страната и да запази подкрепата на други могъщи олигарси.

Поддръжката на могъщи украински бизнесмени като стоманения и химически магнат Ринат Ахметов е важна, тъй като мнозина се намират в източната част на страната, където населението е до голяма степен рускоговорящо и по-податливо на руското влияние върху събитията в Украйна.

Макар че сега Порошенко има най-сериозни шансове да стане президент, коментатори предупреждават, че настроението в страната е непредсказуемо след травмата от последните четири месеца, през които при насилието по улиците на Киев загинаха 100 души, да не говорим за анексирането на Крим от Русия, което новите лидери, изглежда, въобще не са предвиждали.

“Порошенко трябва да бъде доста внимателен. В момента настроението на народа е в негова полза и най-важното нещо за него е да не прави нищо, което би могло да се отрази отрицателно на общественото мнение”, каза Володимир Фесенко от изследователския център “Пента”.

Когато обяви в своята база Виница в Централна Украйна решението си да се кандидатира за президент, Порошенко се възпротиви на руското завземане на Крим и призова за създаване на ефективни, модерни въоръжени сили.

“Украинската армия няма да предаде и педя украинска земя”, обяви той.

Нужда от единство

Като се има предвид тежкото положение на Украйна, Порошенко отправи пряк призив към Тимошенко да се откаже от надпреварата за президентството и да застане зад него – или поне да води борба, която да не руши единството на страната.

“Юлия Владимировна няма да бъде наш политически противник . . . Бихме били силно признателни, ако Юлия Владимировна подкрепи днес нашата инициатива”, каза Порошенко.

И така, по кой път ще поеме тя?

Първоначално изглеждаше, че годините, прекарани в затвора при управлението на Янукович, и популярността й сред привържениците в Западна и Централна Украйна, които я смятат почти за светица, й гарантират политическо завръщане.

Но тя не беше посрещната с особено въодушевление от Майдана – народния форум и център на протестите на Евромайдана, които принудиха Янукович да избяга, когато
беше доведена там в инвалидна количка през февруари след пускането й на свобода. Тя беше жертва на обрат срещу нея и други видни фигури на загубилата доверие политическа класа.

Мнозина я помнят като “газовата принцеса” на 90-те години, когато, доста преди да стане министър-председател, тя натрупа богатство като газов посредник при правителството на Павло Лазаренко. Самият Лазаренко беше осъден и затворен в САЩ през 2006 г. за пране на пари и други престъпления.

Тимошенко, която е пламенен оратор и до голяма степен е възприемана като пораждаща разделение и отявлено популистка фигура, очевидно се опитва да приспособи стила си, за да се хареса на разочарованите от старата политическа класа избиратели.

Промяна на образа

Тя определено се стреми да промени обществения си образ. Известна някога с елегантното си облекло, сега тя възприема по-сдържан външен вид, като носи по-тъмни дрехи и избягва да оформя косата си в емблематичната плитка, предпочитайки по-обикновена, по-проста прическа.

Когато се появява пред обществеността, тя използва патерица за подпиране – това напомня за гръбначните проблеми, от които страдаше, докато беше под затворническа охрана в град Харков.

За един украински кандидат-президент е лесно да осъди анексирането на Крим от Русия.

Но за Тимошенко това е по-необходимо, отколкото за повечето от тях, тъй като в общественото съзнание тя е останала – правилно или погрешно – като човек, радвал се на топли отношения с ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Това датира още от газовата сделка, която тя договори с Русия през 2009 г. и която според сваленото правителство е обременила Украйна с прекалено висока цена на газа. Заради тази сделка тя беше осъдена при управлението на Янукович на затвор за злоупотреба със служебно положение.

Не е изненадващо, че сега тя полага сериозни усилия, за да поправи погрешните според нея схващания.

“Мога само да кажа, че докато Крим е окупиран от Кремъл, за мен Владимир Путин остава враг номер едно за Украйна, и ще насоча всичките си сили към защита на Украйна и прекратяване на окупацията на Крим”, заяви Тимошенко.

Тя е също така стар противник на Порошенко от времето й като министър-председател. През 2005 г. тя нападна Порошенко, който тогава беше секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, твърдейки, че той е замесен в корупция. Скандалът беше потушен едва когато тогавашният президент Виктор Юшченко уволни и двамата. 

От dnes.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ