НОВО

За Грета Тунберг и култа на алармизма

Срещата на върха на ООН за климата през 2019 г. ще се проведе на 23ти септември в Ню Йорк. На него ще присъства 16-годишната шведска суперзвезда, екоактивистката Грета Тунберг, която наскоро отплава през Атлантическия океан на модерна „въглеродно-неутрална“ яхта, като...

За ползата от привиканите русофили

Хора като нас не могат да коментират големите игри, защото са трагично лишени от информация. Можем да коментираме само реакциите на обществото по отношение на онова, което се чува. Така и с „шпионската афера“. Мисля, вече е извън съмнение, че изложбата за...

За тежестта на един комисар

Преди дни бяха официално оповестени новите ресори в бъдещата Европейска комисия, която ще започне работа от 1 ноември. Ресорът, който получи България е „Иновации и Младеж“. Всъщност, това са два ресора, които в сегашната ЕК са разделени като „Изследвания, Наука и...

Атаката срещу полетите е престъпление срещу човечеството

Преди броени дни пътническата авиация навърши 100 години: На 25 август 1919 г. е пуснат първият всекидневен международен пътнически полет – от Лондон до Париж. Днес над 100 000 полета на ден кръстосват небето на света и пренасят хора и стоки по-бързо, евтино и...

Историята се повтаря като фарс

Нито един скучен ден в Републиката. Можеше просто този материал да бъде продължението на онзи за лицемерието, но „фарс“ вече е далеч по-точнo определение. Фарс №1 В София се проведе протест срещу избирането на нов главен прокурор. Независимо от фигурата и...

Четири поуки от един сексскандал

Естествено, става дума за снимките със сексуално съдържание на годеницата на един кандидат-кмет на София, които се появиха в една медиа. Вече няколко дни общественото пространство се тресе от реакции и коментари, така че спокойно можем да си извадим някои поуки от...

Каква щеше да бъде България без комунизма?

Сравнение с Гърция Населението Към 1945-та година, населението на Гърция наброява 7,3 милиона души, а това на България – 6,94 милиона. В момента Гърция е с около 11,1 милиона население, така че не друго, а математиката говори, че при развитие като гръцкото, България...

Избори: Да изчистим България за един ден

Днес, тридесет години след свалянето на престъпния и тоталитарен комунистически режим от власт, неговите останки продължават да ни заобикалят. Почти няма град или село в България, в които да не стоят улици, булеварди или площади, носещи имената на признати престъпници...

Черният девети

09.09.1944г. е един от най-пагубните дни за България. Това не е дата, в която България е освободена от измисления фашизъм, учил се в последствие в червените учебници по история, а е ден на окупация на българското царство - Деветосептемврийският преврат. Това е успешно...

Освободи ли Червената армия България?

Преди дни (б.ред.) Министерство на външните работи на Република България излезе с неочаквано адекватна позиция. В нея Министерството адресираше изложба, организирана от посолството на Руската Федерация у нас, посветена на „Освобождаването на България“ на 9 септември...

Кой ще стане президент на Украйна?

Време за четене: 6 мин.

Вече я няма емблематичната селска плитка, но познатият глас и уверената бърза дикция ви казват, че Юлия Тимошенко се е върнала като политическа сила в Украйна.

Вместо пламенната Тимошенко обаче сега фаворит за президентските избори на 25 май е 48-годишният милиардер Петро Порошенко, известен като “шоколадовия крал”, пише Ройтерс. Новото ръководство се надява, че вотът ще обедини разделената страна, подложена на все по-голям натиск от Русия, която е враждебна към политическите промени в Украйна.

Порошенко, чиято верига от магазини за захарни изделия го прави един от десетимата най-богати хора в Украйна, получи силен тласък през уикенда, след като известният бивш боксьор и сега политик Виталий Кличко се оттегли от надпреварата и подкрепи кандидатурата му за президент.

Още преди Кличко да се откаже в събота, Порошенко – набит мъж с гъста прошарена коса – беше далеч напред в социологическите проучвания с 25 процента. Кличко беше с 9 процента, а Тимошенко изоставаше с 8,3 процента.

Това развитие изглежда помрачава надеждите на Тимошенко да извлече полза от своето преследване – включително две години и половина в затвора – при управлението на сваления президент Виктор Янукович, за да спечели президентския пост, който отдавна желае.

Ярката бивша министър-председателка и героиня от предишното въстание преди 10 години, наречено “Оранжевата революция”, обяви миналата седмица, че се включва в надпреварата за президентството, като каза, че също така смята себе си за кандидат на “украинското единство”.

Порошенко е опитен политик, заемал различни длъжности, включително министър на икономиката, в прозападни и подкрепяни от Москва правителства.

Но в края на миналата година той бързо усети променящото се настроение в страната след началото на протестите срещу решението на Янукович да се откаже от европейската интеграция и подкрепи проевропейското движение “Евромайдан”, което накрая принуди Янукович да избяга. Олигархът, чието богатство се оценява от сп. “Форбс” на 1,3 милиарда долара, е собственик на украинския производител на шоколадови изделия “Рошен”, който е една от двайсетте водещи фирми в сладкарската промишленост в света.

Показателно е, че неговите търговски предприятия в Русия са взети на прицел в момент, когато Москва упражнява натиск, за да отвърне Украйна от устрема й към Запада.

Миналата седмица руски полицейски сили за борба с безредиците завзеха фабрика на “Рошен” в град Липецк като част от разследване на дейността на компанията, заяви украинското правителство.

Сблъсъци с Кремъл

Още преди избухването на протестите на “Евромайдана” през ноември, след като Янукович се отказа от търговско споразумение с Европейския съюз, Порошенко влезе в открит сблъсък със служител на Кремъл на конференция в Ялта заради търговския натиск, упражняван от Москва.

После, когато бунтът на “Евромайдана” набра сила, той беше единственият олигарх, който подкрепяше протестиращите, като се появяваше с опозиционни лидери на площад “Независимост” – или Майдана, станал център на въстанието.

От решаващо значение беше, че неговата телевизия “Пети канал” се посвети на отразяване на протестите, превръщайки се в поле за излъчване на интервюта и мнения, които бяха отбягвани от държавните канали.

С разрастването на кризата в Крим той още повече засили своята “репутация на улицата”, като замина за полуострова по лична инициатива, за да се опита да разговаря с проруските сили, след като те установиха контрол. Но се сблъска с враждебен прием и се върна в Киев в същия ден.

Делови контакти

Ако Порошенко стане президент, натрупаният управленски опит и значителните делови контакти би трябвало да му помогнат да преодолее разделението между източната и западната част на страната и да запази подкрепата на други могъщи олигарси.

Поддръжката на могъщи украински бизнесмени като стоманения и химически магнат Ринат Ахметов е важна, тъй като мнозина се намират в източната част на страната, където населението е до голяма степен рускоговорящо и по-податливо на руското влияние върху събитията в Украйна.

Макар че сега Порошенко има най-сериозни шансове да стане президент, коментатори предупреждават, че настроението в страната е непредсказуемо след травмата от последните четири месеца, през които при насилието по улиците на Киев загинаха 100 души, да не говорим за анексирането на Крим от Русия, което новите лидери, изглежда, въобще не са предвиждали.

“Порошенко трябва да бъде доста внимателен. В момента настроението на народа е в негова полза и най-важното нещо за него е да не прави нищо, което би могло да се отрази отрицателно на общественото мнение”, каза Володимир Фесенко от изследователския център “Пента”.

Когато обяви в своята база Виница в Централна Украйна решението си да се кандидатира за президент, Порошенко се възпротиви на руското завземане на Крим и призова за създаване на ефективни, модерни въоръжени сили.

“Украинската армия няма да предаде и педя украинска земя”, обяви той.

Нужда от единство

Като се има предвид тежкото положение на Украйна, Порошенко отправи пряк призив към Тимошенко да се откаже от надпреварата за президентството и да застане зад него – или поне да води борба, която да не руши единството на страната.

“Юлия Владимировна няма да бъде наш политически противник . . . Бихме били силно признателни, ако Юлия Владимировна подкрепи днес нашата инициатива”, каза Порошенко.

И така, по кой път ще поеме тя?

Първоначално изглеждаше, че годините, прекарани в затвора при управлението на Янукович, и популярността й сред привържениците в Западна и Централна Украйна, които я смятат почти за светица, й гарантират политическо завръщане.

Но тя не беше посрещната с особено въодушевление от Майдана – народния форум и център на протестите на Евромайдана, които принудиха Янукович да избяга, когато
беше доведена там в инвалидна количка през февруари след пускането й на свобода. Тя беше жертва на обрат срещу нея и други видни фигури на загубилата доверие политическа класа.

Мнозина я помнят като “газовата принцеса” на 90-те години, когато, доста преди да стане министър-председател, тя натрупа богатство като газов посредник при правителството на Павло Лазаренко. Самият Лазаренко беше осъден и затворен в САЩ през 2006 г. за пране на пари и други престъпления.

Тимошенко, която е пламенен оратор и до голяма степен е възприемана като пораждаща разделение и отявлено популистка фигура, очевидно се опитва да приспособи стила си, за да се хареса на разочарованите от старата политическа класа избиратели.

Промяна на образа

Тя определено се стреми да промени обществения си образ. Известна някога с елегантното си облекло, сега тя възприема по-сдържан външен вид, като носи по-тъмни дрехи и избягва да оформя косата си в емблематичната плитка, предпочитайки по-обикновена, по-проста прическа.

Когато се появява пред обществеността, тя използва патерица за подпиране – това напомня за гръбначните проблеми, от които страдаше, докато беше под затворническа охрана в град Харков.

За един украински кандидат-президент е лесно да осъди анексирането на Крим от Русия.

Но за Тимошенко това е по-необходимо, отколкото за повечето от тях, тъй като в общественото съзнание тя е останала – правилно или погрешно – като човек, радвал се на топли отношения с ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Това датира още от газовата сделка, която тя договори с Русия през 2009 г. и която според сваленото правителство е обременила Украйна с прекалено висока цена на газа. Заради тази сделка тя беше осъдена при управлението на Янукович на затвор за злоупотреба със служебно положение.

Не е изненадващо, че сега тя полага сериозни усилия, за да поправи погрешните според нея схващания.

“Мога само да кажа, че докато Крим е окупиран от Кремъл, за мен Владимир Путин остава враг номер едно за Украйна, и ще насоча всичките си сили към защита на Украйна и прекратяване на окупацията на Крим”, заяви Тимошенко.

Тя е също така стар противник на Порошенко от времето й като министър-председател. През 2005 г. тя нападна Порошенко, който тогава беше секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, твърдейки, че той е замесен в корупция. Скандалът беше потушен едва когато тогавашният президент Виктор Юшченко уволни и двамата. 

От dnes.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!