НОВО

Какво да правим с извергите?

Едно чудовищно престъпление потресе цяла България – 21-годишен изверг изнасили и уби по жесток начин 7-годишната Кристин от с. Сотиря, Сливенско! Въпросът какви наказания да се налагат за подобни престъпления, които шокират със своята безчовечност, отново е актуален....

Не ми се обиждай, но…

Идеологическите бесове се пренасят през култури и територии, прекосяват граници и цивилизационни различия, понякога пристигат със закъснение, но когато се вселят в едно обществено тяло, симптомите много бързо започват да личат. Често се случва политически вирус, който...

Да ти се изправи русата коса: Индия и Джаму и Кашмир

В края на миналия месец и без това вече побелялата коса на министър-председателя на Индия Нарендра Моди е имала всички основания да опровергае физическите закони и напук на тях да се изправи. Понеже във Вашингтон Имран Кан, пакистанският колега на индийския премиер,...

Прасето на малкия човек

Аман от този малък човек! Комунистите набиваха в главите на децата неговия образ в руската дореволюционна литература, той беше жертва на хищните експлоататори и фокус на класово състрадание. Едва ли не, когато попитаха едно чавдарче или пионерче какво иска да стане...

Принцове за социална справедливост

Последните изяви на принц Хари и Меган Маркъл затвърждават впечатлението, че двамата са решили да се представят в пространството като нравоучителното и снизходително „сошъл джъстис“ крило на британското кралско семейство. Расизъм, климатични промени, размахване на...

Трезво за пожарите в Сибир

Пожарите в Сибир през последните две седмици предизвикаха лавина от медийни публикации и коментари в социалните мрежи, в които е ужасно трудно да се различат фалшивите новини и истерията от реалните факти и последствия. Стигна се до толкова очевидни примери на грозна...

(А)политическа чума

Една тема, която не е особено популярна в пространството между Шишман и градинката на Кристал, между Витошка и „Народен“ – чумата по свинете. Макар и не особено интересна за горните ареали, потенциално тя има много по-голям протестен заряд отколкото изборът на нов...

Оръжието е най-автентичната форма на Феминизъм

Тече процес на силно затягане мерките за притежаване на огнестрелно оръжия – както в Северна Америка, където се случват често масови престрелки, така и в Европа, където не се. Подобни предложения биват чувани, а понякога и повече от това, доста често в Европейския...

Добрият влогър е глобеният влогър

Коварно време е лятото. Всички са на почивка начело със знатните граждани, които определят дневния ред на обществото и произвеждат новините. Парламентът е във ваканция. Гражданското общество е в Никити или на Вурвуру. Няма новини. Медиите се чудят какво да си изсмучат...

Призракът на социализма крачи към Столична община

Един призрак броди със смели крачки към сградата на Столична община и това, без капка ирония, е призракът на социализма. За съжаление освен този призрак, като че ли нищо друго не крачи към същата тази сграда, която прави предстоящите избори за местна власт в края на...

Оставката на кабинета беше приета

Време за четене: 5 мин.

Кабинетът “Орешарски” вече е в оставка. Внесена в последната минута от работния ден на парламентарното деловодство в сряда, на следващата сутрин тя бе сложена като първа точка в дневния ред на Народното събрание и одобрена след общо взето формален дебат. След година и два месеца на мъчителни усилия да демонстрират успехи и непоклатимост под напора граждански протести, атаки от ГЕРБ и вътрешни конфликти в управляващата коалиция, министрите изглеждаха по-скоро щастливи, че приключват мандата.

При гласуването на оставката нямаше особени изненади. Общо 196 депутати участваха във вота, от които180 бяха “за”, 8 “въздържал се” и 8 “против”. Въздържалите са от БСП, както и 7 от гласувалите “против”, плюс един от ДПС.

Председателят на НС Михаил Миков удари звънеца за начало на заседанието с думите: “Добро утро, многобройно народно представителство”. Това бе първият ден от седмица насам, когато в пленарната зала имаше кворум. Осигуриха го депутатите на ГЕРБ, чието условие беше, че влязат зала, само ако има оставка на правителството.

За пръв път месец насам в НС се появиха и народни представители от “Атака”, които декларираха, че ще подкрепят оставката на кабинета. Отсъства обаче лидерът им Волен Сидеров, чийто “златен пръст” осигури кворума за парламентарното заседание, което на 29 май м.г. гласува правителството на Пламен Орешарски.

Още преди Миков да прочете точката от дневния ред за оставката на кабинета, депутатите на ГЕРБ започнаха да ръкопляскат и да подвикват “Оставка“. “Не дразнете колегите си, които може да не гласуват тази точка в програмата. Не забравяйте, че тя още не е приета. Дръжте се като сериозни народни представители“, призова Миков.

Оценката на БСП: Една година саботаж на ГЕРБ

Както се очакваше, партията мандатоносител БСП хвърли на ГЕРБ вината за предсрочното подадената оставка на правителството. Една година непрекъснат саботаж – това бе предизвикателството на ГЕРБ, с което 42-ото НС не можа да се справи, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов в декларация от името на групата. Дано 43-ия парламент не е такъв, защото тогава ще трябва да се избира между парламентаризма и ГЕРБ, каза той.

ГЕРБ действа като група за саботаж – нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни. Борисов често обявяваше война, от неговите думи строи презрение към институциите, към НС, към парламентаризма и в крайна сметка презрение към демокрацията, отчете Мерджанов.

Сега, когато съдбата на правителството и НС е предрешена в предизборна ситуация, няма нужда да се драматизира. Нека успокоим страстите, парламентарни кризи е имало преди, вероятно и занапред, решението им е парламентарни избори и в това няма нищо страшно, каза Мерджанов.

ДПС не приемат оценката за разруха и катастрофа

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни, заяви лидерът на съуправляващата партия ДПС Лютви Местан. Той не приема оценката за разруха и катастрофа. Кабинетът е бил принуден да работи в тежки условия и да разгръща стратегия за оцеляване, когато страната се е нуждаела от много сериозни реформи.

Лидерът на ДПС повтори тезата си, че формулата, на която стъпи кабинетът “Орешарски”, бе зададена от вота на българските граждани. Той запита какво ще стане ако и след предстоящите избори избирателят не отреди никому самостоятелно мнозинство. “Няма да съставим правителство, ще отречем вота на суверена, ще бойкотираме този вот?” – запита реторично лидерът на ДПС. Като проблем той изтъкна, че политическият процес не успял да изгради култура на коалиционността, камо ли да е възможно да понесе фигурата на правителство на политическото малцинство.

“Днес гласуваме оставката на правителство, избрано по силата на българската конституция, и затова дължим необходимото уважение, независимо от партийните си пристрастия”, призова Местан.

Той отбеляза, че политиците са длъжни да намерят формулата на управлението, но не и да се преосмисля формата на държавно управление. Местан се обяви срещу идеите за президентска република. “България има нужда от управление на ясната и широка парламентарна подкрепа за правителство на ефективното управление на вече закъснелите и неотложни реформи”, каза Лютви Местан.

Той подчерта, че кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС след резултатите от евроизборите. Онзи четвъртък ДПС заяви, че е партия, за която изразът “властта не е
самоцел” не е клише, защото даде ясен знак, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта, каза той.

Цветанов ларж: Нека всеки един от нас и аз самият да сме си направили равносметка

ГЕРБ не е виновна за противопоставянето в парламента и обществото, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и призова политическите сили да спрат с обидите.

“Нека всеки един от нас и аз самият да сме си направили равносметка от поведението и защо се стигна до тук – българският парламент да бъде най-хуленият, българските политици да бъдат най-хулените, а когато застанем пред своите избиратели, ние казваме, че ще правим политики за България и всички български граждани”, каза Цветанов.
Той отправи пожелания към министър-председателя и министрите, защото “добри или лоши, те вече са част от историята, винаги ще бъдат споменавани и всеки трябва да почита и уважава министъра или министър-председателя, независимо в кой период е управлявал, защото под една или друга форма той е бил избран от българския парламент”.

Нека всеки един от нас да се разграничи от сценарии като “Костинброд” и това противопоставяне, което наблюдавахме в предизборната кампания през 2013 година, призова Цветанов.

Той пожела здраве и успех на всички рожденици днес и същевременно специално за вицепремиера Зинаида Златанова, с която по думите му е имал много остри сблъсъци в чисто политически аспект.

Още по време на парламентарното заседание от президентството съобщиха, че Росен Плевнелиев свиква следобед политически консултации с партиите. При съгласието на БСП, ГЕРБ и ДПС за разпускане на НС и нови избори на 5 октомври, конституционната въртележка с връчването на проучвателни мандати за съставяне на ново правителство в действащия парламент, започна с най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ. След консултациите президентът връчи мандата на Бойко Борисов, който го незабавно го върна.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!