НОВО

Социологията – наука или магия?

След лавината от социологически проучвания през последните дни, човек не може да не си зададе някои въпроси. Например: социолозите отгатват ли изборните резултати или ги предизвикват? Провиждат ли в бъдещето или го създават? Този въпрос никак не е за...

Една женска космическа разходка разобличи двойните стандарти в отношението към политиците

На 18-ти октомври Кристина Кук и Джесика Меър, две астронавтки на НАСА, влязоха в историята, след като извършиха първата изцяло женска космическа разходка. Подобно на много други космически ентусиасти, така и аз наблюдавах събитието в реално време. За човек като мен,...

Споразумение или още по-голям хаос има около Брекзит?

Д-р Мартин Табаков от Института за дясна политика и журналистът и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев коментират сагата с Брекзит. Ще оцелее ли консервативната партия във Великобритания? Вижте пълното...

Четиринадесет гласа делят Борис от историята

Борис Джонсън го делят (най-много) 14 гласа от учебниците по история. Ако неговата версия на сделката за Брекзит бъде одобрена от парламента, дори той да загуби следващите избори, това няма да има значение. Защото ще остане завинаги като политикът, водил кампанията за...

Как се прави пропаганда: Мастър клас от Европейската комисия

Последното социологическо проучване на тема „Изменение на климата“ на Евробарометър и начинът, по който Европейската комисия използва резултатите, толкова ме изумяват, че не мога да не ги коментирам. Ето как изглеждат нещата в 10 стъпки: 1. Избираш базов въпрос, който...

Машина без заден ход

Преди време излезе едно социологическо проучване, което сочеше, че според 80% от българите ние сме велик народ, голяма работа сме, но едва 47% биха се сражавали за страната си в случай на война. Лековатите интерпретации плъзнаха из мрежата и оттогава ми заседна една...

Революцията изяжда децата си

“A l'exemple de Saturne, la révolution dévore ses enfants” Jacques Mallet du Pan, Considérations sur la nature de la Révolution de France, et sur les causes qui en prolongent la durée (1793) Noblesse oblige, заедно с принципите и последователността да кажем отново...

Корпоративна капитулация пред Китай

Западните компании и знаменитости обожават да говорят – а често и да крещят - за човешки права, демокрация и прогресивни ценности. Те са готови да бойкотират отделни малки американски щати, които не са достатъчно либерални по техните свръхлиберални критерии и редовно...

Сделката на Борис

Тепърва ще видим какво представлява в конкретика постигната сделка между Великобритания и ЕС. Дотогава: явно става дума за нещо като двоен режим на митническия съюз, в който Северна Ирландия ще остане в рамките на Великобритания, но ще спазва правила, характерни за...

“Кой ще ни даде пари” завладя и Европейския парламент

“Социалното изключване и бедността представляват нарушение на правата на човека” Запомнете тези думи. Ще ги чувате все по-често през следващите години и все от устите на хора, чиято изконна цел е да вземат вашите пари и да ги преразпределят към други, като по време на...

България пропуска шанса да излъчи външен министър на Европа?

Време за четене: 5 мин.

Министър-председателят Пламен Орешарски заминава на ключово важната среща на европейските лидери в сряда, без да е съобщено публично коя ще е кандидатурата за български еврокомисар, която ще направи, нито за какъв пост България ще претендира. След като Жан-Клод Юнкер бе избран във вторник за еврокомисар, на 16 юли ще бъдат обсъждани заместници на Катрин Аштън (сегашен върховен представител на ЕС за външната политика) и на Херман ван Ромпой (председател на Европейския съвет).

Според неофициална информация на Mediapool, Орешарски ще предложи кандидатурата на сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, ако Юнкер поиска точно тя да поеме външната политика на ЕС. Ако това не стане, официалната кандидатура на България за нов еврокомисар щяла да е на външния министър Кристиан Вигенин.

Този подход изглежда крайно неадекватен и дори абсурден, но според източници и от София, и от Брюксел, именно такова било решението на премиера, съгласувано с ДПС и БСП.

През последните седмици редица авторитетни европейски медии съобщиха, че Кристалина Георгиева, която сега отговаря за хуманитарната помощ и реакция при кризи, има шансове да заеме поста на Аштън и да стане зам.-председател на Европейската комисия. Причината е, че нейната фигура се оказва консенсусна заради сложните взаимоотношения на ЕС с Русия след избухването на кризата в Украйна. Другият основен претендент за тази позиция е на италианския външен министър Федерика Могерин, която обаче е възприемана като прекалено отстъпчива по отношение на Русия.

Явно обаче италианското правителство и социалистите се опитват да мобилизират в последния момент подкрепа за Могерини. Както съобщава във вторник EurActiv, балтийските страни и Полша, които са основните противници на нейната кандидатура, вече не са склонни да блокират избора й.

От правителствената пресслужба отказаха да съобщят пред Mediapool с какво предложение заминава Орешарски за Брюксел и дали България лобира за кандидатурата на Кристалина Георгиева.

По-рано премиерът каза, че на срещата в сряда само ще се ориентира в ситуацията и ще сондира мнения, а номинацията ще бъде направена след това. Според европейски дипломати, държавите, които не поставят ясно кандидатури на срещата на 16 юли, губят възможността да играят за по-важните постове в ЕК.

Според двама независими източника, ако Кристалина Георгиева отпадне в европейската въртележка, БСП и ДПС имат съгласие да бъде предложен Вигенин. От левицата твърдят, че той може да получи сериозно портфолио, но няма друго потвърждение на тази информация.

Номинирането на Вигенин за еврокомисар бе актуално от месеци, но възможността България да получи един от най-авторитетните постове в Европейската комисия, го свали от сцената.

Бойко Борисов подозира, че се готви “смешния” вариант с Вигенин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който миналата седмица твърдеше, че правителството ще издигне Сергей Станишев, обяви във вторник друга актуалната номинация – на Кристиан Вигенин.

“Ако се отиде на смешния вариант, че се готви Вигенин да го предлагат за еврокомисар, ако това направят, унижението и падението на държавата ще стигне дъното”, заяви Борисов.

Според него кандидатурата на Вигенин се съгласува в Брюксел. Лидерът на ГЕРБ допълни, че досега никой не е водил консултации с него или партията му, въпреки предишните уверения на Орешарски, новият български еврокомисар ще бъде издигнат консенсусно след по-широки консултации.

Борисов коментира, че България има редкия шанс да има външен министър на Европа в лицето на Кристалина Георгиева.

“Всички я подкрепят, най-сериозните хора в Европа са говорили с мен за подкрепа на нейната кандидатура”, каза Борисов.

Той припомни, че правителството му е подкрепило кандидатурата на Ирина Бокова за директор на ЮНЕСКО и коментира, че и сега трябва да бъде направен такъв жест за Кристалина Георгиева.

“Какво е толкова сложно?”, попита той.

Балтийските страни може да допуснат италианката за първи диппломат на ЕС

Въпреки че само преди ден базираното в Брюксел издание EurActiv съобщи, че Юнкер е настоявал пред Пламен Орешарски да номинира Георгиева, във вторник същият сайт цитира европейски дипломати, според които Полша и балтийските страни остават с резерви към Федерика Могерини за “външен министър” на ЕС, но едва ли ще блокират избора й.

Дипломат от Източна Европа е заявил, че страната му няма “да се противопостави на кандидатурата на Могерини, но не е щастлива”.

Служители от четирите страни отказаха публични коментари за резервите си към Могерини. Президентът на Литва Далия Грибаускайте обаче даде да се разбере, че бившите съветски републики търсят за наследник на Катрин Аштън, някой, който да следва твърда политика към Москва заради анексията на Крим и дестабилизацията на Украйна.

“Нашият главен принцип е човекът, който ще бъде назначен, най-малкото да се опита да бъде неутрален по отношение на различни мнения и да се опита да координира позициите на всички– не да следва ограничена или много противоречива позиция, особено по отношение на Украйна”, каза Грибаускайте пред журналисти във Вилнюс.

Според дипломати от балтийските страни Могерини няма достатъчен опит по отношение на Източна Европа – най-голямото геополитическо предизвикателство за Европа в момента – и е изпратила някои спорни сигнали по време на кризата в Украйна.

Те не приемат и това, че Рим не е бил склонен да бъдат налагани санкции на Москва, въпреки че италианците отхвърлят това твърдение.

Балтийски дипломат критикува и това, че веднага след като Италия пое председателството на ЕС, Могерини избра да направи първа визита именно в Москва.

Източник от Италия коментира, че опозицията срещу кандидатурата на Могерини е “част от нормалния процес на кандидат в сложна среда”. Позицията на Италия към Русия на практика е много подобно на тази на Германия и Франция, уточни източникът.

Италианският премиер Матео Ренци е лобирал сред европейските си колеги активно в подкрепа на външния си министър, която е близък съюзник на социалистите.

Полша от своя страна издигна своя външен министър Радослав Сикорски за шеф на европейската дипломация, но той се възприема от някои правителства като прекалено хардлайнерски настроен спрямо Русия.

Според страните от Централна и Източна Европа, на Могерини й липсва и опит, и тежест. “Тя е повторение на Аштън”, коментират дипломати, но отново повтарят, че е малко вероятно кандидатурата й да бъде блокирана.

Висш италиански служител, цитиран от Ройтерс, обаче каза, че Италия е готова да поиска явно гласуване дали Могерини да стане върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ако някои страни-членки са против избирането й на този пост по обичайния метод на консенсуса.

Италианският заместник-министър по европейските въпроси Сандро Гоци отбеляза пред репортери в Брюксел, че самият Юнкер ебил избран на високия си пост чрез гласуване, преодолявайки съпротивата на Великобритания.

“Могерини има единодушната подкрепа на всички социалистически лидери. Ако се появят възражения (срещу кандидатурата й), то тогава външнополитическият шеф на ЕС може да бъде номиниран чрез мнозинство”, каза Гоци.

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!