fbpx

НОВО

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Два месеца протести. Как стигнахме дотук?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ", Михаил Кръстев, води предаването "Реакция" по ТВ Европа. Гостуваха му авторът в платформата и журналист Кузман Илиев, проф. Антоанета Христова и Силвия Великова. Вижте пълното...

Урокът по екология, който децата ни няма да получат в училищe

Преди няколко години преживях стреса от първия си личен сблъсък с новото екологично образование в училищата. Беше точно преди подписването на Парижкото споразумение за климата в края на 2015 г. Дъщеря ми, тогава в 4-ти клас, сподели, че „въглеродният диоксид е...

Българското общество е жертва на политическо лицемерие

Гражданите са оставени на сляпо да се ориентират в обстановката Новият есенен политически сезон стартира с повече проблеми и неизвестни Основният въпрос е липсата на междуинституционален и междупартиен диалог Новият есенен политически сезон стартира с повече проблеми...

Обичам Родината, мразя държавата!

Миналата седмица в коментарите под един текст се появи баналното клише: "Обичам Родината, мразя държавата!". И човек не може да не се запита каква, аджеба, е разликата между родина и държава и защо хората са склонни да обичат едното и да мразят другото. И изобщо...

България пропуска шанса да излъчи външен министър на Европа?

Време за четене: 5 мин.

Министър-председателят Пламен Орешарски заминава на ключово важната среща на европейските лидери в сряда, без да е съобщено публично коя ще е кандидатурата за български еврокомисар, която ще направи, нито за какъв пост България ще претендира. След като Жан-Клод Юнкер бе избран във вторник за еврокомисар, на 16 юли ще бъдат обсъждани заместници на Катрин Аштън (сегашен върховен представител на ЕС за външната политика) и на Херман ван Ромпой (председател на Европейския съвет).

Според неофициална информация на Mediapool, Орешарски ще предложи кандидатурата на сегашния еврокомисар Кристалина Георгиева, ако Юнкер поиска точно тя да поеме външната политика на ЕС. Ако това не стане, официалната кандидатура на България за нов еврокомисар щяла да е на външния министър Кристиан Вигенин.

Този подход изглежда крайно неадекватен и дори абсурден, но според източници и от София, и от Брюксел, именно такова било решението на премиера, съгласувано с ДПС и БСП.

През последните седмици редица авторитетни европейски медии съобщиха, че Кристалина Георгиева, която сега отговаря за хуманитарната помощ и реакция при кризи, има шансове да заеме поста на Аштън и да стане зам.-председател на Европейската комисия. Причината е, че нейната фигура се оказва консенсусна заради сложните взаимоотношения на ЕС с Русия след избухването на кризата в Украйна. Другият основен претендент за тази позиция е на италианския външен министър Федерика Могерин, която обаче е възприемана като прекалено отстъпчива по отношение на Русия.

Явно обаче италианското правителство и социалистите се опитват да мобилизират в последния момент подкрепа за Могерини. Както съобщава във вторник EurActiv, балтийските страни и Полша, които са основните противници на нейната кандидатура, вече не са склонни да блокират избора й.

От правителствената пресслужба отказаха да съобщят пред Mediapool с какво предложение заминава Орешарски за Брюксел и дали България лобира за кандидатурата на Кристалина Георгиева.

По-рано премиерът каза, че на срещата в сряда само ще се ориентира в ситуацията и ще сондира мнения, а номинацията ще бъде направена след това. Според европейски дипломати, държавите, които не поставят ясно кандидатури на срещата на 16 юли, губят възможността да играят за по-важните постове в ЕК.

Според двама независими източника, ако Кристалина Георгиева отпадне в европейската въртележка, БСП и ДПС имат съгласие да бъде предложен Вигенин. От левицата твърдят, че той може да получи сериозно портфолио, но няма друго потвърждение на тази информация.

Номинирането на Вигенин за еврокомисар бе актуално от месеци, но възможността България да получи един от най-авторитетните постове в Европейската комисия, го свали от сцената.

Бойко Борисов подозира, че се готви “смешния” вариант с Вигенин

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който миналата седмица твърдеше, че правителството ще издигне Сергей Станишев, обяви във вторник друга актуалната номинация – на Кристиан Вигенин.

“Ако се отиде на смешния вариант, че се готви Вигенин да го предлагат за еврокомисар, ако това направят, унижението и падението на държавата ще стигне дъното”, заяви Борисов.

Според него кандидатурата на Вигенин се съгласува в Брюксел. Лидерът на ГЕРБ допълни, че досега никой не е водил консултации с него или партията му, въпреки предишните уверения на Орешарски, новият български еврокомисар ще бъде издигнат консенсусно след по-широки консултации.

Борисов коментира, че България има редкия шанс да има външен министър на Европа в лицето на Кристалина Георгиева.

“Всички я подкрепят, най-сериозните хора в Европа са говорили с мен за подкрепа на нейната кандидатура”, каза Борисов.

Той припомни, че правителството му е подкрепило кандидатурата на Ирина Бокова за директор на ЮНЕСКО и коментира, че и сега трябва да бъде направен такъв жест за Кристалина Георгиева.

“Какво е толкова сложно?”, попита той.

Балтийските страни може да допуснат италианката за първи диппломат на ЕС

Въпреки че само преди ден базираното в Брюксел издание EurActiv съобщи, че Юнкер е настоявал пред Пламен Орешарски да номинира Георгиева, във вторник същият сайт цитира европейски дипломати, според които Полша и балтийските страни остават с резерви към Федерика Могерини за “външен министър” на ЕС, но едва ли ще блокират избора й.

Дипломат от Източна Европа е заявил, че страната му няма “да се противопостави на кандидатурата на Могерини, но не е щастлива”.

Служители от четирите страни отказаха публични коментари за резервите си към Могерини. Президентът на Литва Далия Грибаускайте обаче даде да се разбере, че бившите съветски републики търсят за наследник на Катрин Аштън, някой, който да следва твърда политика към Москва заради анексията на Крим и дестабилизацията на Украйна.

“Нашият главен принцип е човекът, който ще бъде назначен, най-малкото да се опита да бъде неутрален по отношение на различни мнения и да се опита да координира позициите на всички– не да следва ограничена или много противоречива позиция, особено по отношение на Украйна”, каза Грибаускайте пред журналисти във Вилнюс.

Според дипломати от балтийските страни Могерини няма достатъчен опит по отношение на Източна Европа – най-голямото геополитическо предизвикателство за Европа в момента – и е изпратила някои спорни сигнали по време на кризата в Украйна.

Те не приемат и това, че Рим не е бил склонен да бъдат налагани санкции на Москва, въпреки че италианците отхвърлят това твърдение.

Балтийски дипломат критикува и това, че веднага след като Италия пое председателството на ЕС, Могерини избра да направи първа визита именно в Москва.

Източник от Италия коментира, че опозицията срещу кандидатурата на Могерини е “част от нормалния процес на кандидат в сложна среда”. Позицията на Италия към Русия на практика е много подобно на тази на Германия и Франция, уточни източникът.

Италианският премиер Матео Ренци е лобирал сред европейските си колеги активно в подкрепа на външния си министър, която е близък съюзник на социалистите.

Полша от своя страна издигна своя външен министър Радослав Сикорски за шеф на европейската дипломация, но той се възприема от някои правителства като прекалено хардлайнерски настроен спрямо Русия.

Според страните от Централна и Източна Европа, на Могерини й липсва и опит, и тежест. “Тя е повторение на Аштън”, коментират дипломати, но отново повтарят, че е малко вероятно кандидатурата й да бъде блокирана.

Висш италиански служител, цитиран от Ройтерс, обаче каза, че Италия е готова да поиска явно гласуване дали Могерини да стане върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ако някои страни-членки са против избирането й на този пост по обичайния метод на консенсуса.

Италианският заместник-министър по европейските въпроси Сандро Гоци отбеляза пред репортери в Брюксел, че самият Юнкер ебил избран на високия си пост чрез гласуване, преодолявайки съпротивата на Великобритания.

“Могерини има единодушната подкрепа на всички социалистически лидери. Ако се появят възражения (срещу кандидатурата й), то тогава външнополитическият шеф на ЕС може да бъде номиниран чрез мнозинство”, каза Гоци.

Споделете чрез

Предишен

Следващ