fbpx

Трайчо Трайков: Шистовият газ ще доведе до ръст на българската икономика

Време за четене: 1 мин.

Добивът на шистов газ осигурява евтина електроенергия. Това обяви в сутрешния блок на ТВ „Европа“ енергийният министър в кабинета „Борисов” Трайчо Трайков. Той подчерта, че по-евтината електроенергия от своя страна води до ръст на икономиката на страната. Както знаете, преди ден британският премиер Дейвид Камерън призова за шистова революция в Европа, която да направи Стария континент енергийно независим от Русия.

Часове след като британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери най-накрая да помислят сериозно за добива на шистов газ на Стария континент, американският президент Барак Обама призова за същото. При посещението си в Брюксел той напомни за изключителния ефект, който шистовият газ е оказал върху икономиката на Съединените щати. Една от страните в Европа, в която се очаква да има най-много залежи на шистов газ, е България. Говори се за 300 милиарда кубически метра, което ще осигури нуждите ни за десетилетия напред и ще ни направи енергийно независими от Русия. 

Трайков подчерта, че няма нищо вярно в спекулациите, че добивът на шистов газ ще унищожи природата у нас. Рисковете ще са минимални, ако се спазват изискванията на Брюксел. 

По проучванията за добив на шистов газ вече се работи активно в Полша, а у нас процесът не стартира заради малобройните протести на обявили се за екоактивисти, подклаждани от обичайния заподозрян на Изток. 

ТВ „Европа“

Споделете чрез

Предишен

Следващ