fbpx

НОВО

Световната здравна пионка на Китай

Пандемията COVID-19 все още продължава своето настъпление в Латинска Америка, докато една голяма част от населението на планетата постъпателно започна да се възвръща към нормалността. Катаклизъм като този ще се помни още дълго и сега идва моментът, в който светът...

Връзката между християнството и капитализма

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Тома Петров гостува в предаването "Business Daily" по "ТВ Европа". Вижте пълното видео:

Какъв ще бъде светът след като свалим “маските”?

В преносен смисъл, всеки един от нас носи “маска”. В работата сме едни, вкъщи други, а пред близки приятели съвсем различни. Носим я, защото се страхуваме: от вируса, от отхвърляне, от истината… Но представете си, че този страх изчезне. Готови ли сме за истината като...

Антикрехкост и епидемии

„When it rains, it pours“[i]“Злото никога не идва само”„Няма, няма, па току си....“ Дебели опашки Както може да потвърди всеки преподавател в университет, студентите носят своите проекти и курсови работи наведнъж в последния ден на семестъра. Цял семестър е тихо,...

Малко по-лошо

Мишел Уелбек е псевдоним на Мишел Томас, френски писател, станал световно и скандално известен с романите „Елементарните частици“ („les Particules élémentaires“) и „Платформата“ („Plateforme“). Оригинална публикацияПревод: Константин Туманов Трябва да си го признаем:...

Привилегированите

В последните дни нашумяха поредните два случая на насилие. Първият - четирима души нападнаха младо семейство. Мъжът и жената са атакувани докато извеждат едногодишните си близначета на разходка. Ден по-рано бащата има кратък словесен сблъсък с един от нападателите,...

Кога е създаден македонският език (нови документи)

Представям на вниманието ви документ, намерен в държавния архив на Република Северна Македония в Скопие, от член на българската „Македонска патриотична организация Пирин“ в Чикаго и разпространен от нейния деец Драгомир Богданов. Оригиналният текст е на руски и е...

Държавните компании, данъците и кризисната икономика

Държавните компании в огромната част от случаите са на загуба, но по-важното е, че винаги имат негативен ефект върху конкуренцията и потребителите. Защо? Първо, за разлика от “частните”, държавните компании винаги могат да разчитат на помощ от бюджета. Те набират...

Как пандемията и извънредното положение повлияха на икономиката и какви мерки бяха взети?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Теодор Димокенчев, както и авторът в платформата Кристиян Анадолиев, гостуваха в предаването "Реакция" по "ТВ Европа". Вижте пълното...

Коронавирусът в Южна Америка

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" на "Военен телевизионен канал". Тема на разговора бе случващото се в Южна Америка. Вижте пълното видео:...

Защо Тръмп смени Тилерсън с Помпео?

Време за четене: 4 мин.

Във вторник, Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсън. Бившият изпълнителен директор на петролния гигант ЕксонМобил приключи безславно авантюрата си в политиката, след като очевидно не успя да се сработи с президента.

Ден преди това, в понеделник, Тилърсън направи остри забележки по адрес на Русия и обвини Москва за покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал, което веднага провокира медиите да разработят версията, че антируската му позиция е коствала мястото му в кабинета.

В момента се тиражират две версии – официалната, която е публикувана и в “Уошингтън поуст”, че Тилерсън е говорил с президента и е разбрал за намеренията му още в петък; и алетарнативната, придобита от CNN, според която Тилерсън е разбрал за уволнението си от Туитър във вторник.

В първия случай, възможно е коментарите на Тилерсън в понеделник да са били последен шамар срещу Тръмп, с който да го постави в неудобната ситуация да обяснява, че тази кадрова промяна няма нищо общо с руския въпрос. Дори във втория случай обаче е изключителна ирония Тръмп да бъде обвиняван, че обслужва интереса на Русия с уволнението на Тилерсън, след като само преди една година беше обвинен от същите медии, че обслужва руснаците с назначаването му.

Истината е, че предвид текучеството в президентската администрация и външнополитическите несъгласия на Тилерсън и Тръмп, уволнението на държавния секретар беше предизвестено.

При взимането на последното си важно решение – да приеме среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун – президентът не само заобиколи Тилерсън, но и държавният секретар научи за това изключително важно решение (разбира се от Туитър) по време на унизителна обиколка на Африка, на която беше принуден да се извинява на африкански лидери, чиито държави Тръмп е нарекъл „скапани”.

Двамата имаха прекалено много несъгласия по стратегически въпроси, най-важният от които – този за ядрената сделка с Иран.

Казват, че всеки държавен секретар може да тръгне само по два пътя – или да стане застъпник на президента пред бюрокрацията, или да стане застъпник на бюрокрацията пред президента. Рекс Тилерсън тръгна по-скоро по втория. Въпреки очакванията, че бизнес профилът му ще го доближи до Тръмп и неговото нестандартно мислене, той всъщност се оказа един обикновен секретар в твърде необикновено време. Може би прозирайки неговата конвенционалност, неоконсервативни ветерани като Кондолиза Райс и Боб Гейтс решиха изненадващо да подкрепят неговата номинация миналия януари, разглеждайки го като отлична противотежест на „лабилния” Тръмп.

Тилерсън така и не се опита да хване юздите на Държавния департамент. Вероятно заради политическа неопитност, той прекалено дълго отложи инфилтрирането на департамента с лоялни политически назначения, оставяйки по този начин администрацията да играе собствена игра и да го доминира отвътре. Неведнъж това доведе до нежелани течове на информация в медиите, които се разминаваха с публичната позиция на правителството.

Освен това, Рекс Тилерсън напълно се обезличи в публичното пространство и на международната сцена, след като не можа да формулира собствена външнополитическа кауза.

Държавният департамент няма структурно заложени приоритети и обичайно всеки секретар трябва да подреди такива.

През Студената война приоритетът е бил надпреварата във въоръжаването; по времето на Буш – преизграждането на институциите в Ирак и Афганистан, а при Обама, Клинтън и Кери се опитваха да прокарат сделка с Иран. Докато Рекс Тилерсън спомена за някаква реформа на департамента в началото на мандата, която след това потъна.

Идващият да запълни неговия стол, Майк Помпео, изглежда съвсем различен. Като шеф на ЦРУ, той вече има комуникация с президента, каквато Тилерсън така и не успя да развие, тъй като всяка сутринт двамата се срещат за брифинг по международната сигурност и работата на службите. Той има почти пълно припокриване с вижданията на Тръмп, особено за Иран и КНДР.

Още през 2015 като конгресмен, Помпео критикува остро сделката с Иран и участва в изобличаването на размяната на кеш срещу заложници, допусната от Обама. При изслушването си за шеф на ЦРУ, той каза „нямам търпение да видя отменянето на тази катастрофална сделка с най-големия държавен спонсор на тероризъм в света. Може дори да му се наложи да се откаже от някои по-крайни изказвания – миналата година той заяви, че народът на Северна Корея ще се радва, ако режимът на Ким падне.

Тилерсън беше кадрова грешка, за която Тръмп бързо съжали и отдавна търси заместник. В лицето на Майк Помпео може би най-сетне ще видим реал-политическият „ястреб”, който най-добре ще реализира на практика представата на Доналд Тръмп за мястото на Америка в света.

 


Оригинална публикация във Вести


 

 

Споделете чрез

Предишен

Следващ