fbpx

НОВО

Анатомия на cancel-културата

През последните месеци и години в западния свят става все по-актуална темата за cancel-културата. Нарочно използвам англоезичния термин, защото преводите на български език не звучат добре – в родните медии явлението е наричано „култура на отказа“, „култура на...

Четирите фази на завладяването ни от марксистите: Юрий Безменов беше прав

Журналистът и съветски дезертьор отдавна разобличи съвременното левичарско движение Автор: Скот Маккей Превод от английски език: Любомир Талев Публикувана за пръв път в "American Spectator". Важно е да разберем, че се намираме в революционен момент от американската...

С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред...

Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е

Eфектите от икономическата криза са най-силно подценяваният фактор от началото на извънредната ситуация, предизвикана от световната пандемия от COVID-19. Въпреки, че най-яркото проявление на предстоящите финансови и икономически затруднения се появи още в средата на...

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Европа е смаяна от възможността Великобритания да се разпадне

Време за четене: 7 мин.

Пол Тейлър, “Ройтерс”

Международните партньори на Великобритания са втрещени, най-вече мълчаливо, от вероятността една от водещите западни сили да се разцепи и да се затвори в себе си, ако Шотландия гласува за независимост от Лондон тази седмица.

Мнозина се опасяват, че подобно отцепване би предвещавало излизането на Великобритания от ЕС, за което премиерът Дейвид Камерън обеща да проведе референдум през 2017 г., отслабвайки шестата по големина световна икономика и континенталните й партньори.

Някои се опасяват също, че това ще създаде прецедент, като засили сепаратистките настроения в Каталония и на други места в Европа. Борещите се за независимост от целия континент подчертаха това, като се стекоха в Единбург, за да подкрепят кампанията за независимост и да си извадят поука за собствените си борби.

Някои позираха за групова снимка с шотландския националистически лидер Алекс Салмънд, който в момента се бори да превърне стесняващите се резултати от проучванията на общественото мнение в победа на референдума на 18 септември.

Идеята не се посреща добре във водещите столици. Президентът на САЩ Барак Обама открито призова британците да останат заедно и в ЕС.

“Ние очевидно имаме дълбок интерес да гарантираме, че един от най-близките съюзници, които някога ще имаме, ще остане силен, стабилен, обединен и ефективен партньор”, заяви Обама по време на посещение в Европа през юни.

Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мейбъс подчерта, че шотландците са тези, които трябва да вземат това решение, но същевременно изтъкна миналата седмица значението на Шотландия в строежа на самолетоносачите на Великобритания и като база за ядрените й подводници.

“Не би било разумно американец да взема страна по този въпрос, но има някои проблеми, които ще изискват сериозна работа”, заяви той пред Ройтерс в сряда.

В частни разговори както американски, така и европейски официални представители казват, че са притеснени, че Великобритания, ампутирана от една трета от територията си и 8 процента от населението си, ще бъде по-интровертна и по-малко склонна да участва във военни коалиции в чужбина.

Докато Франция заявява, че е склонна да се присъедини към Обама във въздушните удари срещу екстремистите от “Ислямска държава” в Ирак, Камерън избягва да поеме ясен ангажимент.

Миналата година той не успя да получи парламентарна подкрепа за присъединяване на страната към предложените от САЩ въздушни удари в Сирия. Това засили съпротивата срещу това предложение в Конгреса и в крайна сметка Обама бе принуден да изостави плана.

Европейските партньори се опитват да оказват мълчалива подкрепа на Камерън за Шотландия, подчертавайки колко искат да запазят Великобритания в ЕС, но в частни разговори са объркани от решението му да заложи всичко на два референдума с несигурен изход.

“Излизането на Шотландия от съюза (с Англия, Уелс и Северна Ирландия) със сигурност ще разгорещи дебата за скорошен референдум (за напускане на ЕС)”, казва Филип Мисфелдер, говорител за външната политика на консерваторите на канцлера Ангела Меркел в германския парламент.

Меркел даде да се разбере, че Берлин иска да запази Великобритания в ЕС и е склонен да удовлетвори някои от исканията на Лондон за промени, за да помогне на Камерън да спечели референдума за оставане или излизане от ЕС, който той обеща да произведе, ако бъде преизбран догодина.

Публично тя отказва да вземе страна по въпроса за Шотландия, казвайки:

“Има честна кампания, която се води в момента. Така че нямам какво да критикувам. Освен това мисля, че британците не чакат съвети от германската канцлерка как да постъпят, камо ли шотландците”.

Но германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер беше по-малко предпазлив в четвъртък. “Открито ще призная, че бих предпочел да видя как Великобритания остава единна”, заяви той на пресконференция в Берлин с британския си колега Филип Хамънд.

Това е прецедентът на сепаратизъм, който предизвиква най-сериозни политически опасения в силно централизираната Франция.

“Идеята, че това може да се случи в Европа в региони като Шотландия – макар че контекстът изобщо не е същият – показва, че границите се взривяват и това е притеснително”, казва социалистката Патрисиа Адам, председател на парламентарната комисия по отбраната.

Някои чуждестранни компании също са обезпокоени. Директорът на френската оръжейна компания “Талес”, която дава работа на 7500 души във Великобритания като един от най-големите й доставчици, казва, че шотландски вот за отцепване ще създаде несигурност и ще постави под въпрос работни места и производствени обекти от двете страни на границата.

Някои европейски дипломати са разтревожени от крайно рискованата стратегия на Камерън в усилията му да запази единството на страната и да я задържи в Европа.

“Как можа да поеме толкова зле премислени рискове?”, попита в частен разговор френски дипломат.

Той посочи опита на самата Франция със загубени референдуми, довели до падането от власт на президента Шарл дьо Гол през 1969 г., отхвърлянето на проекта за европейската конституция през 2005 г. и почти задушили единната европейска валута още преди да се роди през 1992 г., когато гласоподавателите одобриха на косъм Договора от Маастрихт.

Ако Шотландия гласува за независимост, бъдещият й статус в ЕС може да се окаже въпрос на продължителни спорове.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу вбеси националистите през февруари, като заяви, че една отцепила се Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в ЕС и ще открие, че е “изключително трудно, ако не и невъзможно” да получи единодушно одобрение.

Някои юристи поставят под въпрос позицията му, посочвайки прецедента с Алжир, който запази асоциирания си статус с Европейската икономическа общност в продължение на шест години, след като получи независимост от Франция през 1962 година.

Дипломатите казват, че Комисията е била задължена да подкрепи Великобритания, страна членка на ЕС, в нейното тълкуване на правните въпроси преди вота. Но е вероятно правителствата от ЕС да възприемат по-прагматичен подход към Шотландия, ако националистите спечелят референдума.

Професорът по международно право Никола Льовра от Института за глобални изследвания в Университета в Женева заяви, че Шотландия може да постави началото на увеличаване на броя на нови държави, което ще принуди ЕС да промени начина, по който се ръководи.

“Ако Шотландия стане независима държава и успее да влезе в ЕС, няма да бъде единствената. Ще се получи така наречения ефект на доминото”, заяви той, посочвайки испанските автономни области Каталония и Страната на баските.

Каталонското правителство иска да проведе консултативен референдум за държавност на 9 ноември, но испанското правителство заявява, че той е незаконен. Стотици хиляди каталонци, окуражени от шотландския референдум, оформиха голямо човешко “V” на улиците на Барселона в четвъртък, настоявайки да получат правото да гласуват за отделяне от Испания.

“Шотландският референдум е за нас прилив на ентусиазъм и надежда”, казва Алфред Бош, говорител на каталонската партия Републиканска левица. “Разликата е, че британското правителство е демократично и го разреши, а испанското не е”.

Испанският премиер Мариано Рахой запази мълчание по въпроса за Шотландия, но ръководителят на каталонското регионално правителство Артур Мас заяви, че шотландското “Да” ще бъде позитивен знак за движението за независимост.

Консервативни испански коментатори порицаха Камерън, че е разрешил шотландския референдум. Уважаваният журналист Хосе Антонио Сарсалехос го нарече “една от най-големите заплахи за ЕС и Великобритания от 300 години насам”.

“Ако отделянето на Шотландия успее поради огромната, историческа непохватност на Камерън, ЕС ще се задейства, за да не се повтарят подобни ситуации и ще окаже натиск върху правителствата да преговарят с вече съществуващите сепаратистки движения”, написа той на сайта elconfidencial.com

Ирландия е притеснена от ефекта на шотландското “Да” върху Северна Ирландия, която е част от Великобритания и е разделена между протестантите, повечето от които подкрепят запазването на съюза с Великобритания, и католици, подкрепящи съюз с Дъблин.

Докладът на ирландското правителство за оценка на националните рискове посочва, че шотландският референдум може да доведе до появата на “елемент на нестабилност” в Северна Ирландия, където мирното споразумение от 1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия религиозно насилие.

Ирландският министър на обществените разходи и реформите Брендан Хаулин заяви, че независимо от резултата, Великобритания ще трябва да направи конституционни промени, които ще засегнат неговата страна.

“Излизането на Великобритания (от ЕС) определено не е в наш интерес”, заяви той пред репортери в Париж.

Подкрепата за независимостта е много по-ограничена в други части на Европа като белгийска Фландрия или района в Северна Италия, който сепаратистите наричат Падания. Основната фламандска националистическа партия, Нов фламандски алианс, не акцентира върху сепаратистките си амбиции и е на път да влезе в белгийско федерално правителство за първи път в историята си. Подкрепата за независимостта във Фландрия е само 10-15 на сто, заяви Дейв Синарде, политолог в Свободния университет на Брюксел.

От bta.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ