fbpx

Вигенин – еврокомисар за 2 седмици

Време за четене: 2 мин.

Правителството ще посочи името на бъдещия ни еврокомисар на заседанието си още тази сряда, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев. Високопоставени социалисти са заявили, че страната ни ще номинира външния министър Кристиан Вигенин и ще го прати в Брюксел. Още на първото си заседание в началото на август обаче служебният кабинет ще оттегли това име, уверяват източници от „Дондуков“ 2. На практика Вигенин ще е кандидат за еврокомисар само две седмици. Така сме заплашени отново да преживеем срама с Румяна Желева, която беше отхвърлена през 2009 г., а за страната ни не остана силен ресор, пише „Преса“.

Зад кандидатурата на първия ни дипломат твърдо стоят Станишев и цялото ръководство на БСП. Министрите от кабинета също не били склонни да подкрепят друг, а да пренебрегнат колегата си.

Соцдепутати обясниха, че в следващите дни до сряда предстои лична среща между Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски, за да си изяснят позициите. На нея мандатоносителят ще настоява Вигенин да е кандидатът ни. Премиерът и лидерът на ПЕС са в хладни отношения напоследък, но не било вярно, че не си говорят, уверяват близки до лидера на столетницата.

„За мен е важно това правителство да излъчи еврокомисар. Опасявам се обаче, с оглед политическата обстановка в страната и този наш политически примитивизъм, да не би служебното правителство да изтегли този еврокомисар и да предложи друг, което ще бъде огромна грешка и лош сигнал в Брюксел“, каза Стойнев.

И представители на ЕНП потвърдиха, че служебният кабинет ще изтегли българската кандидатура за еврокомисар и ще внесе нова. Според правилата на Брюксел номинациите трябва да бъдат пратени до края на месеца, а през август Европейският съвет ще реши кой да е външен министър на ЕС.

Социалистите твърдят, че ако оттеглим кандидатурата си, това ще е поредният цирк в Европа, с който ще се изложим. Ние толкова много сме се изложили, че това ще е най-малкият ни проблем, контрираха от ГЕРБ.

От actualno.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ