fbpx

Избраха величкия епископ Сионий за игумен на Троянския манастир

Време за четене: 1 мин.

Величкият еп. Сионий е новият игумен на Троянския манастир, реши днес Св. Синод. Това назначение стана в същото заседание, на което досегашният игумен Браницки еп. Григорий беше назначен за викарий на Софийския митрополит и трябва да се премести в София. Досега епископ Сионий беше викарий на Видинския митр. Дометиан, но поради неосигуряване на условия за работа във Видин той пребиваваше в Лопушанския манастир, където много допринесе за неговото възстановяване и популяризиране.

Троянският манастир е един от трите ставропигиални манастира у нас. По установена у нас традиция за игумени на ставропигиите могат да се поставят епископи, които се назначават непосредствено от Св. Синод. Манастирите също са подчинени непосредствено на висшия църковен орган, а не на епархийските митрополити, в чиито епархии се намират. В Троянския манастир беше погребан блаженопочиналият Български патриарх Максим.

Величкият еп. Сионий поема манастира в труден момент, когато предстои да приключи църковно-съдебното дело срещу монаси от обителта, скандализирали обществото с непристойно поведение.

От dveri.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ