fbpx

НОВО

С всеки ден на власт управляващите ерозират

„От чисто политическа гледна точка най-добрият вариант на ГЕРБ в момента е да се съгласи да подаде оставка. Чисто електорално с всеки ден на власт ГЕРБ ерозира и кърви. Този процес ще се засилва, защото икономическата криза ще се задълбочава.“ Това каза пред...

Кризата от 2008 г. не се повтаря, много по-тежка е

Eфектите от икономическата криза са най-силно подценяваният фактор от началото на извънредната ситуация, предизвикана от световната пандемия от COVID-19. Въпреки, че най-яркото проявление на предстоящите финансови и икономически затруднения се появи още в средата на...

Коронавирусът пренареди света

През изминалото тримесечие американската икономика регистрира срив с почти 33% спрямо първото тримесечие и 9.5% на годишна база спрямо същия период на 2019 г. Безработицата счупи тавана на графиките. Това са абсолютни рекорди откакто има исторически данни. Икономиката...

Седемте смъртни гряха според ляво-либералната „религия”

Източното православие не разграничава ясно смъртните и простимите грехове. В католицизма седемте смъртни гряха са точно назовани: гордост, сребролюбие, блудство, завист, чревоугодие, гняв и леност. Първоначално те са посочени през 6-ти век от папа Григорий Велики, а...

Инфлацията ще стопи парите ни – как да се опазим?

„Спасителят“ е с тежък ревматизъм, свръхтегло и два микроинфаркта Днес светът на финансите е достигнал точка, от която няма връщане. През 2007-2009 г. имахме Голяма рецесия. Евтиният кредит от централните банки наду стратосферен имотен балон, придружен от сериозна...

На път сме да пропаднем в двойна криза с риск от нов локдаун

Ще успеем ли да съхраним икономиката Без съмнение България в момента е изправена пред прага на поне две изключително сериозни кризи. Протестната вълна от последния месец из цялата страна повдигна градуса на политическо противопоставяне в обществото. Макар и малобройни...

Оставки, избори и кабинети – какво ни казва Конституцията?

Често пъти в нашето общество политически, икономически и социални събития пораждат кризи, които бързо се прехвърлят на държавно ниво и водят до структурни изменения в тъканта на българската политика. И докато партии идват и си отиват, заедно с правителствата, които те...

Отворено писмо срещу агресията към журналисти

Присъединяваме се към отвореното писмо на АБРО, БНР и БНТ срещу агресията срещу журналисти: АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват...

Катастрофата в Бейрут

Светът стана свидетел на потресаващи кадри вчера от Бейрут. По-малко от двадесет и четири часа след огромната експлозия, все още няма потвърждение, какво може да е причинило взрива, но още в първите часове след него говорител на израелското правителство обяви, че...

Националната ненавист

"Ненавиждам София", написа някакъв варненец по повод блокадата на Орлов мост. Без значение чия правда е по-велика, аз съм вцепенен от думите, които си казват хората един на друг. От ужасяващата омраза, за която, надявам се, им стига смелост да изливат само в...

Владимир Путин смени тона по въпроса за Украйна

Време за четене: 4 мин.

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по “декларацията за независимост” на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предадоха осведомителните агенции в сряда след среща на руския президент с гостуващия в Москва председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Същевременно Путин оцени като “движение в правилната посока” насрочените за 25 май президентски избори в Украйна. Президентът увери, че руските войски са изтеглени от районите до границата с Украйна.

Швейцарският президент пък обяви, че до няколко часа ОССЕ ще предложи “пътна карта” за решаване на украинската криза.

Путин: Отложен референдум – диалог – компромис

“Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия”, заяви Путин на общата пресконференция с Дидие Буркхалтер.

“Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани”, заяви Путин.

Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.

Подготвяните от Киев президентски избори “сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори”, отбеляза Путин.

Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти “да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна”.

Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна. “Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания”, заяви руският президент. Той повтори познатата си теза, че вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили “противоконституционен преврат в Киев”, и тези, които са “подкрепили тези действия политически, финансово и информационно”.

ОССЕ с “пътна карта” за Украйна

Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове “пътна карта” за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.

“Предложението ни сега се свежда до следното – в близките часове бихме искали да предложим “пътна карта” на всички четири страни, подписали Женевското споразумение”, каза Буркхалтер. По думите му самият план може да се обобщи в четири точки. “Това са прекратяването на огъня, деескалацията на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори”, посочи председателят на ОССЕ.

Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е “двойно безпристрастна” в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. “Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни”, заяви Буркхалтер.

 

Идея на Меркел за “кръгла маса”

Руският президент каза, че е подкрепил предложението на германския канцлер Ангела Меркел за организиране на “кръгла маса”, в която да участват представители на всички страни в украинския конфликт. Тази идея е била обсъждана в телефонния разговор между двамата, състоял се миналата седмица. След днешната си среща с председателя на ОССЕ Путин каза, че Русия харесва това предложение и ще помага то да се осъществи.

Говорителка на Меркел заяви в сряда, че Германия участва в международните усилия за деескалация на украинската криза чрез процес, който да представлява продължение на Женевските преговори от миналия месец, предаде Ройтерс. Представителката на Меркел каза, че се водят “интензивни консултации и деликатни преговори” къде и в какъв формат биха могли да се състоят преговорите.

Руските войски изтеглени от границата с Украйна

По време на пресконференцията си с швейцарския президент Путин увери, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше 40 000 руски войници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

“Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки”, заяви руският президент.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ