fbpx

НОВО

Турция на шест морета

Както вече е добре известно, в Източното Средиземноморие Турция и Гърция си мерят дължината на плажните кърпи. И двете страни имат аргументи: докато чисто военното предимство е на страната на Анкара, то зад гърба на Атина наднича силна дипломатическа подкрепа....

Генетичната история на българите

Когато стане въпрос за история, особено за нашата, често изниква темата за произхода. Откъде идваме? Колко древен е нашият народ? Въпроси, за които няма точни отговори, а само теории. От кого всъщност сме произлезли ние българите, кои са нашите най-близки роднини? По...

Какво има на политическата сергия у нас?

Българският политически дебат страда от липсата на критично мислене и умение за вникване в нюансите. Разсъждаването в черно-бялата гама не помага за разбиране на реалността, която е сложна така или иначе. А и това е нарочно търсен ефект - емоциите се контролират...

Хората заделят за черни дни. Колко тежка ще е кризата?

Притесненията от политическата турбуленция потискат потреблението и влошават бизнес климата Светът преминава през изключително несигурни времена. Гражданите, бизнесът и държавата търсят отговори на въпросите как и кога ще преодолеем икономическите предизвикателства....

Защо всеки се прави на какъвто не е?

Скараха се премиерът и президентът и „революцията“ пламна Обществото е като организъм, като тяло, което има лява и дясна ръка След като „Великото народно въстание“ не се състоя (все още не разбирам защо го наричат така, при положение че нито е велико, нито е народно,...

Защо сменихте залата?

Потопени сме в символи, те са навсякъде около нас. Ето например новата сграда на Парламента. Защо смениха старата, защо се преместиха? Парламентът между паметника на Цар Освободител, Патриаршеската катедрала, Академията на науките и Университета е символ. Символ на...

Два месеца протести. Как стигнахме дотук?

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ", Михаил Кръстев, води предаването "Реакция" по ТВ Европа. Гостуваха му авторът в платформата и журналист Кузман Илиев, проф. Антоанета Христова и Силвия Великова. Вижте пълното...

Урокът по екология, който децата ни няма да получат в училищe

Преди няколко години преживях стреса от първия си личен сблъсък с новото екологично образование в училищата. Беше точно преди подписването на Парижкото споразумение за климата в края на 2015 г. Дъщеря ми, тогава в 4-ти клас, сподели, че „въглеродният диоксид е...

Българското общество е жертва на политическо лицемерие

Гражданите са оставени на сляпо да се ориентират в обстановката Новият есенен политически сезон стартира с повече проблеми и неизвестни Основният въпрос е липсата на междуинституционален и междупартиен диалог Новият есенен политически сезон стартира с повече проблеми...

Обичам Родината, мразя държавата!

Миналата седмица в коментарите под един текст се появи баналното клише: "Обичам Родината, мразя държавата!". И човек не може да не се запита каква, аджеба, е разликата между родина и държава и защо хората са склонни да обичат едното и да мразят другото. И изобщо...

Владимир Путин смени тона по въпроса за Украйна

Време за четене: 4 мин.

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по “декларацията за независимост” на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предадоха осведомителните агенции в сряда след среща на руския президент с гостуващия в Москва председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Същевременно Путин оцени като “движение в правилната посока” насрочените за 25 май президентски избори в Украйна. Президентът увери, че руските войски са изтеглени от районите до границата с Украйна.

Швейцарският президент пък обяви, че до няколко часа ОССЕ ще предложи “пътна карта” за решаване на украинската криза.

Путин: Отложен референдум – диалог – компромис

“Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия”, заяви Путин на общата пресконференция с Дидие Буркхалтер.

“Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани”, заяви Путин.

Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.

Подготвяните от Киев президентски избори “сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори”, отбеляза Путин.

Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти “да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна”.

Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна. “Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания”, заяви руският президент. Той повтори познатата си теза, че вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили “противоконституционен преврат в Киев”, и тези, които са “подкрепили тези действия политически, финансово и информационно”.

ОССЕ с “пътна карта” за Украйна

Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове “пътна карта” за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.

“Предложението ни сега се свежда до следното – в близките часове бихме искали да предложим “пътна карта” на всички четири страни, подписали Женевското споразумение”, каза Буркхалтер. По думите му самият план може да се обобщи в четири точки. “Това са прекратяването на огъня, деескалацията на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори”, посочи председателят на ОССЕ.

Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е “двойно безпристрастна” в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. “Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни”, заяви Буркхалтер.

 

Идея на Меркел за “кръгла маса”

Руският президент каза, че е подкрепил предложението на германския канцлер Ангела Меркел за организиране на “кръгла маса”, в която да участват представители на всички страни в украинския конфликт. Тази идея е била обсъждана в телефонния разговор между двамата, състоял се миналата седмица. След днешната си среща с председателя на ОССЕ Путин каза, че Русия харесва това предложение и ще помага то да се осъществи.

Говорителка на Меркел заяви в сряда, че Германия участва в международните усилия за деескалация на украинската криза чрез процес, който да представлява продължение на Женевските преговори от миналия месец, предаде Ройтерс. Представителката на Меркел каза, че се водят “интензивни консултации и деликатни преговори” къде и в какъв формат биха могли да се състоят преговорите.

Руските войски изтеглени от границата с Украйна

По време на пресконференцията си с швейцарския президент Путин увери, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше 40 000 руски войници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

“Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки”, заяви руският президент.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ