НОВО

Апетитът на британските консерватори към революция и контрареволюция

През юни 2016 г. Великобритания гласува с референдум да излезе от Европейския Съюз. Макар и напълно безкръвен, този резултат беше революционен по британски. Въпреки предупреждения, които съм чувала и от британски, и от български консерватори, че това се е очаквало, аз...

Напрежението между САЩ и Иран: Ще има ли ескалация и как ще се отрази на света?

Авторът в дясната платформа "Консерваторъ" д-р Мартин Табаков гостува в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия. Гост също бе международният анализатор Яшар Абдулселямоглу. Тема на разговора бе покачващото се напрежение между САЩ и Иран. Според Абдулселямоглу...

Венецуела като точка на геополитическо противопоставяне

Редакторът в дясната платформа "Консерваторъ" Емил Вълков гостува в предаването "Пресечна точка" по Военен телевизионен канал с водещ Евгени Кръстев. Тема на разговора бе продължаващата криза във Венецуела. Вижте пълното видео:...

Кампанията за евроизборите

Журналистът и редактор в дясната платформа "Консерваторъ" Михаил Кръстев и политологът Страхил Делийски гостуваха в предаването "Всичко коз" по Канал 3 с водещ Мая Костадинова. Те оцениха тезите в кампанията за Европейски избори 2019 - в Европа и у нас. Вижте пълното...

Какво трябва да се промени за да сме щастливи в ЕС

Главният редактор на дясната платформа "Консерваторъ" Николай Облаков гостува в предаването "#Европа" по БНТ. Тема на разговора бе бъдещето на Европейския съюз и проблемите, пред които той е изправен. Гост също бе директор на фондация "Силна Европа". Вижте пълното...

ВЕИ революция ли? Не, газова!

Да, случи се: Както глобалните инвестиции, така и новите инсталирани мощности на ВЕИ през 2018 г. са по-ниски в сравнение с предходната 2017 г. Годините на постоянен ръст свършиха и то много преди ВЕИ да са заели значим дял в енергийното потребление. През...

Освирепелият феминизъм

Две новини от последните дни ми дадоха повод за написването на тази статия. Едната е решението на Спортната комисия на щата Калифорния да суспендира боксовия лиценз на Кубрат Пулев заради прословутата целувка с репортерката Дженифър Равало. Другата е петицията на...

ЕНП в задънена улица

Небрежното отношение, с което Европейската народна партия (ЕНП) минаваше през проблемите на ЕС, дава логичен резултат в постепенното отслабване на партията. ЕНП повтори всички възможни грешки на германската християндемокрация от близките години. Затова партията ще...

Ален Делон: Аз не играех. Аз живях

“Не може да очакваш да си Делон в продължение на петдесет или шестдесет години, с кариера като моята, и да се надяваш да те обичат”. Как да оцелееш с такава съдба? Какво да бъдеш, когато всичко си бил? В неделя той ще получи в Кан почетната Златна палма за цялостната...

За Чернобил и неопролетариата

Много хубав нов сериал от HBO - Чернобил. Изглежда исторически достоверен, със соц-декорите, старите пепелници, панелките, и всички тези неща, които все още виждахме в детството си, че и сега в някои забравени от Бога места.  Идва втори епизод и гледам интересен...

Владимир Путин смени тона по въпроса за Украйна

Време за четене: 4 мин.

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Източна Украйна да отложат планирания си за 11 май референдум по “декларацията за независимост” на самопровъзгласилата се Донецка народна република, предадоха осведомителните агенции в сряда след среща на руския президент с гостуващия в Москва председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер.

Същевременно Путин оцени като “движение в правилната посока” насрочените за 25 май президентски избори в Украйна. Президентът увери, че руските войски са изтеглени от районите до границата с Украйна.

Швейцарският президент пък обяви, че до няколко часа ОССЕ ще предложи “пътна карта” за решаване на украинската криза.

Путин: Отложен референдум – диалог – компромис

“Призоваваме представителите на Югоизточна Украйна да отложат предвидения за 11 май референдум, за да се създадат необходимите за диалог условия”, заяви Путин на общата пресконференция с Дидие Буркхалтер.

“Смятаме, че прекият диалог между властите в Киев и представителите на Югоизточна Украйна е ключов елемент за постигане на компромис. Важно е в хода на този диалог представителите на Югоизточна Украйна да могат да се убедят, че законните им права в Украйна ще бъдат гарантирани”, заяви Путин.

Той подчерта, че преговорите с председателя на ОССЕ са показали, че подходите им към начина за решаване на кризата в значителна степен съвпадат.

Подготвяните от Киев президентски избори “сами по себе си са движение в правилната посока, но те нищо няма да решат, ако всички граждани на Украйна не разберат как ще се гарантират правата им след произвеждането на тези президентски избори”, отбеляза Путин.

Той заяви, че Русия настоятелно призовава киевските власти “да прекратят всички военно-наказателни операции в Югоизточна Украйна”.

Путин определи като уловка опитите на западните страни да прехвърлят на Русия цялата отговорност за решаването на кризата в Украйна. “Това е уловка на западните ни партньори, която е лишена от всякакви основания”, заяви руският президент. Той повтори познатата си теза, че вината за сегашните събития в Украйна носят тези, които са извършили “противоконституционен преврат в Киев”, и тези, които са “подкрепили тези действия политически, финансово и информационно”.

ОССЕ с “пътна карта” за Украйна

Буркхалтер заяви от своя страна, че ОССЕ ще предложи в близките часове “пътна карта” за уреждане на кризата в Украйна на четирите страни по Женевското споразумение.

“Предложението ни сега се свежда до следното – в близките часове бихме искали да предложим “пътна карта” на всички четири страни, подписали Женевското споразумение”, каза Буркхалтер. По думите му самият план може да се обобщи в четири точки. “Това са прекратяването на огъня, деескалацията на напрежението, водене на диалог и произвеждане на избори”, посочи председателят на ОССЕ.

Буркхалтер увери, че базираната във Виена организация е “двойно безпристрастна” в ситуацията с кризата в Украйна. Той отбеляза, че е в Русия в качеството си на действащ председател на ОССЕ, а същевременно е президент на Швейцария. “Това означава, че мога да уверя, че сме двойно безпристрастни, доколкото Швейцария е безпристрастна страна, а ОССЕ е организация, в която са представени всички заинтересовани страни”, заяви Буркхалтер.

 

Идея на Меркел за “кръгла маса”

Руският президент каза, че е подкрепил предложението на германския канцлер Ангела Меркел за организиране на “кръгла маса”, в която да участват представители на всички страни в украинския конфликт. Тази идея е била обсъждана в телефонния разговор между двамата, състоял се миналата седмица. След днешната си среща с председателя на ОССЕ Путин каза, че Русия харесва това предложение и ще помага то да се осъществи.

Говорителка на Меркел заяви в сряда, че Германия участва в международните усилия за деескалация на украинската криза чрез процес, който да представлява продължение на Женевските преговори от миналия месец, предаде Ройтерс. Представителката на Меркел каза, че се водят “интензивни консултации и деликатни преговори” къде и в какъв формат биха могли да се състоят преговорите.

Руските войски изтеглени от границата с Украйна

По време на пресконференцията си с швейцарския президент Путин увери, че Русия е изтеглила войските си от границата с Украйна, където по оценки на НАТО от края на април имаше 40 000 руски войници, предадоха Франс прес и Ройтерс.

“Непрекъснато ни се казваше, че войските ни на украинската граница пораждат тревоги. Днес те вече не са на украинската граница, а на места, където водят обичайните си учения и тренировки”, заяви руският президент.

От mediapool.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ

Запишете се за нашия бюлетин:

По този начин, ще получавате:

* Най-интересните статии от месеца
* Новини за събитията организирани от нас
* Ексклузивно съдържание

Успешно записване за бюлетина на Консерваторъ!