fbpx

Средновековна кухня предлагат в Търново

Време за четене: 1 мин.

Средновековна търновска кухня ще предлагат заведения в старата столица в дните на Международното изложение “Културен туризъм”. Инициативата за кулинарния фест е на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”. Ястията по адаптирани исторически рецепти ще са част от менютата на ресторантите “Щастливеца”, “Премиер” и в хан “Хаджи Николи”. От 9 до 13 април гастрономите ще могат да избират различни ястия, приготвени с пилешко, заешко, телешко и агнешко месо, както и постни гозби. В рецептите има много подправки. Търновската кухня е характерна с изобилното използване на пащърнака в яхнии, супи и гювечи. Ще се приготвят и различни ястия с ряпа, булгур и каменна сол.

Ястията от епохата на столичния Търноград са издирени и адаптирани от доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра “Стара и средновековна история” в Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Те носят атрактивни имена като “Печено по деспотски”, в което има агнешки бут, телешко разсол, известен като “Радостта на войника”, “Столично пиле”, каша от булгур, позната като спасението на селяка и др. С булгур и прясно мляко е десертът в средновековното меню, който ще се предлага с мед, петмез, рачел или сладко от горски плодове.

Предстои Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” със съдействието на местните ресторантьори да наложи като марка средновековната търновска кухня и да я превърне в още една от местните туристически атракции.

От dnesbg.com

Споделете чрез

Предишен

Следващ