fbpx

Българите в Молдова поискаха специален статут

Време за четене: 1 мин.

Етническите българи в Молдова от района Тараклия искат да влязат в състава на Гагаузия, ако парламентът в Кишинев не им предостави специален статут, пишат румънски вестници.

Кметът на Тараклия Сергей Филипов заявил, че одобрената от парламента на Молдова стратегия за децентрализация предвижда Тараклия да бъде присъединена към района Кахул, а това ще направи етническите българи малцинство там.

„Проблемът е, че сега в Тараклия българите представляват 72 процента от населението, а ако влезем в състава на район Кахул, ще бъдем само 6 на сто“, заявил Филипов, цитиран от „Журнал де Кишинеу“.

Кметът на Тараклия казал, че в района би могъл да се организира референдум, подобен на този в Гагаузия. По думите му, ако парламентът в Кишинев не предостави на района Тараклия специален статут, те ще поискат присъединяване към Гагаузия.

„Не можем да поискаме независимост, защото това е невъзможно. С присъединяване към Гагаузия, ще се ползваме от специален статут. Тоест, ако Република Молдова се обедини с Румъния, Тараклия и Гагаузия ще имат право да излязат от състава на Република Молдова“, заявил кметът на Тараклия.

От bta.bg

Споделете чрез

Предишен

Следващ