fbpx

Радан Кънев: Няма да лъжем хората за работа и таблети

Време за четене: 4 мин.

– Г-н Кънев, как мина срещата в ЕНП?

– Най-важните срещи за мен бяха тези в Мюнхен и Франкфурт. Тези  градове не бяха случайно избрани, в тях има голяма българска диаспора, а и на  двете места ДСБ получи изключително висок изборен резултат – бяхме втора  политическа сила на последните избори. Тези българи трябва да участват и в  българската политика – да гласуват, да взимат решения, надявам се, че този  процес ще завърши със създаването на политически клубове. Процесът ще продължи в  Белгия, Холандия, Италия. Бях силно обнадежден от тези срещи, както и от онези с  ЕНП. Никога не съм криел резервите си към паневропейските партии като възможност  да променят живота в Европа, но сега видях едно ново ЕНП.
 
– Какво е то?
 
– Не искам да хвърлям камъни в градината на ГЕРБ, но като  най-голяма дясна партия трябва да се борят да не бъдем беден роднина, а не да се  държат като такъв. Очакванията на българските избиратели към десницата са не да  черпим легитимност от европейските лидери, а да правим лидерство на тяхното  ниво. Силното лидерство може да спаси бедните държави.
 
– Тогава докъде ще стигне консолидацията с ГЕРБ?
 
– От гледна точка на ръководството на ЕНП, те биха били  щастливи, ако ГЕРБ и РБ са заедно. Но това не са нашите планове. Делегацията на  ГЕРБ дори в Дъблин по стила и поведението си приличаше на делегациите от  Македония, Босна и Херцеговина и Западните Балкани, които отиват в Брюксел,  Дъблин или Страсбург, за да търсят европейско одобрение за неевропейските си  практики. Ние искаме нещо различно – у нас да се прилагат правила, които правят  Германия богата.
 
– Няма ли разнобой в гледната точка на партиите от РБ за ГЕРБ?  Даниел Вълчев наскоро каза, че рано или късно ще има по-близко  сътрудничество?
 
– Преди 2 месеца ме питаха дали ние от ДСБ не сме по-близо до  ГЕРБ, а от ДБГ по-далече. Сега обратното, което показва, че това са изкуствени  интриги. Всеки човек има право на своето мнение, но официалната ни позиция е, че  с ГЕРБ сме в състояние на остра конкуренция.
 
– Предизборно етническата тема отново стана номер 1, кой  злоупотребява с нея и защо?
 
– Етническата карта е добре познат инструмент на  посткомунистическата мафия. Това са „топки“, които се подават между ДПС и  Бареков. Но тя е изключително опасна за българския национален интерес. РБ  неслучайно е съюз на българи с представители и на мюсюлманската вяра, имаме  католици и евреи. Ние искаме да следваме завета на Левски не като си татуираме  лика му, а като прилагаме в политиката това, което ни е завещал – държава, в  която има равни правила без оглед на етническия признак. Модерният патриотизъм е  без мафията у нас.
 
– Kакви други теми очаквате да се появят в предизборната  битка?
 
– Лъжата, че може да има по-високи заплати и работни места, без  да се изхвърли корупцията и да се осигури законност.
 
– Вие на какво ще заложите?
 
– Нашите теми са важните за хората – да имат добра работа,  работодателите навреме да си плащат заплатите, да обезпечават необходимото за  семействата си, защото много не могат, когато отидат в болница, да е направена  за пациентите, а не за този, който краде от касата. За разлика от БСП не сме  популисти и за разлика от Бареков не лъжем хората, че ще дадем таблет на децата  и това ще им реши проблемите.
 
– ГЕРБ събра 500 000 гласа за референдума за изборния кодекс,  вие ще помогнете ли?
 
– За референдума категорично казахме, че сме за провеждането  му. Бих гласувал на него най-вероятно с „да“ на два от въпросите, а на третия  най-вероятно с „не“. Но е много грозно това, което направи Бойко Борисов.  Инициативният комитет с няколко партии и десетки граждански сдружения с маси в  цялата страна, обозначени с трикольора, събра уникално бързо 600 000 подписа и  показа, че българските граждани искат промяна на правилата. Нямаше маса на ГЕРБ  или на РБ, защото това е волята на хората. Да си припишеш заслуги за това, че  някой е спрял на твоята маса, а не на съседната е грозна политическа злоупотреба  с волята на българите за промяна.
 
– Колко места очаквате сега, че ще вземете?
 
– Имаме високи политически цели, искаме да бъдем участник в  политиката, способен да я променя. Ако не постигнем максимума на тези избори, ще  продължим да го гоним на националните.
 
Споделете чрез

Предишен

Следващ